Филмът "Булгарианум" с още една награда – този път в Берлин

Това е втората награда за документалния филм след тази в Милано
Обновена: 4 яну 2017 12:03 | 4 яну 2017 12:03,
10
Филмът "Булгарианум" с още една награда – този път в Берлин

Филмът "Булгарианум" на режисьора Николай Богомилов, който наскоро стана победител на Фестивала на световното кино в Милано, носи още добри новини за българското кино.

На фестивала "Around International Film Festival" (Берлин-Париж-Амстердам-Барселона) "Булгарианум" получи специалната награда "Globe Award", с която международното жури отличава филми, явяващи се убедително и оригинално размишление и интерпретация на въпроси от локално-глобално значение.

За екипа на "Булгарианум" това е особено ценна награда, защото една от главните задачи на филма е на основата на наблюдение и рефлексия върху локален (български) документален и художествен материал, чиято цел е да покаже сложните отношения между човека и изкуството изобщо. Авторската идея е зрителят да почувства как условният български дом (Булгарианум) постепенно отваря вратите си и се разширява, приемайки в себе си цялата човешка история и култура.

Още по темата

В Чикаго "Булгарианум" е включен в официалната селекция на "Chicago Amarcord Arthouse Television & Video Fest Awards".

"За нашия екип това е висока оценка и признание за творческите достойнства на филма, защото този фестивал е само за Артхаус кино и носи името на знаменития филм "Амакорд" на Фелини. По замисъла на Фаина Гримберг, сценарист на "Булгарианум", филмът олицетворява нетрадицонно и ярко българско национално кино и да е за България това, което за Италия е "Амакорд". Фактът, че ни приемат именно на този фестивал ме кара да вярвам, че в някаква степен сме успели да реализираме нещо от изключително амбициозната идея на Фаина Гримберг", сподели режисьорът Николай Богомилов.

Ето и малка част от филма:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сценаристът на филма е личност от световна величина, композиторът също! Но на Филмът не е антибългарски, ! За филмите си не съм взел една стотинка нито от държавата, нито от фестивали. На артхаус фестивалите не се дават пари като награда, саво признание за художествоните достойнтсва. Но такива като теб навсякъде виждат "сребърници".
12
0
 
0
 
! Отговори
Николай Богомилов преди 7 години
*** Клод Шаброл .... Знаете ли поне един негов филм? Или не искате да му ближете ***?
11
0
 
0
 
! Отговори
Николай Богомилов преди 7 години
Освен това, явно разполагате с много свободно време! И парадоксалното е, че отделяте толкова много време за моето "филмче"! Емоционалният ефект върху Вас от филма е очевиден и доказан от Вас факт! Благоваря още веднъж за "вниманието", но наистина е безпредметно повече да си губя временто по този начин. Вие имате право на свое мнение, останете си с него и с нивото на разбиране, което смятате за достатъчно. Няма да Ви отговарям повече! Чао!
10
0
 
0
 
! Отговори
Николай Богомилов преди 7 години
Е, Вие нямате умора! Не се слагам до Фелини и Шоброл, просто Ви доказах, че те не са Ви известни и само един изключително *** и необразован човек може да твърди, че на запад или въобще по света не съществува изкуство с критичен поглед. Ако ги поснавахте щяхте да дадете поне един конкретен пример, за да обосновете празните си приказки! Нямам сили и желание да говоря с човек, според който познаването на световната култура е *** на ***! Вие сте типичният самонадеян *** с претенции!
9
0
 
2
 
! Отговори
Николай Богомилов преди 7 години
Освен това сте абсолютан невежа щом не Ви е известна критичаската линия във световното и Европейското кино! Режисьори като Фелини, Пазолини, Клод Шоброл, Ханеке... Просто не сте ги чували щом говорите, че европейците, не правят критично кино. Вашето прекомерно самочувствие е просто войнтсващ инфантилен цинизъм. И дори стихове и есета да пишете и да ми се правите на интелектуалец,мен не можете да ме излъжете. Оставате си един пълен с "патриотичен" адреналин *** човек!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като казах, че се разпознавате имах предвид не хората, които съм снимал, а *** безмозъчни "патриоти", които изразявйт патриотизма си с кухи декларации и враждебно отношениие към всичко "не-българско", тези кроманионци пишат по стените "Бългърия е супер яка", вместо да развиват интелекта си и дй се опитат да изградят честни отношения с родината си. Не ми сейте, моля кухи абстракции за "менталности" т.н., зад тях не стои нищо,освен фалш и простащина.
7
2
 
4
 
! Отговори
Николай Богомилов преди 7 години
Обстоятелството, че ми говорите на ти ме отвежда към тъжния извод, че Вие не сте от групата на интелигенцията и с Вас няма да е възможно да се води беседа по същество. И затова е напълно разбираем тревожният факт, че не сте разбрали съвсем елементарно нещо филмът не е за българската история, а документално заснето настояще. Цялата реалнст е българска, а препратките са към световната история и култура и, колкото и да е неочаквано за Вас, те са свързани.Прочети още на: dnes.bg/ki
6
2
 
4
 
! Отговори
Николай Богомилов преди 7 години
И е нормално да сте нервен, на никой не му е приятно да констатира, че е просто баничка, единствената утеха за хора като Вас е, че сте Българка баничка, най-великата в човешката история и нищо друго не Ви интересува. Но бъдете здрав тогава, само не разбирам, защо се изказвате по въпроси за културата, вие сте изцяло извън това пространство.
5
1
 
4
 
! Отговори
Николой Богомилов преди 7 години
Но това е сложно.... За да се разбере това, трябва човек да се е преборил примитивността на възприятието си, както и да не дели хората на българи(добри) и не-българи(лоши). Ако Картините на Рейтерн, Караваджо, Сутин, античните фрески и т.н., които със сигурност не са Ви известни за Вас са културно-историческа боза значи в главата Ви има баничка вместо мозък. И е нормално да те нервен, на никой не му е приятно да констатира, че е просто баничка.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Н Богомилов от 2Обстоятелството, че ми говорите на ти ме отвежда към тъжния извод, че Вие не сте от групата на интелигенцията и с Вас няма да е невъзможно да се води беседа по същество. И затова е напълно разбираем тревожния факт, че не сте разбрали съвсем елементарно нещо филмът не е за българската история, а документално заснето настояще. Цялата реалнст е българска, а препратките са към световната история и култура и, колкото и да е неочаквано за Вас, те са свързани.
3
3
 
3
 
! Отговори
Николай Богомилов преди 7 години
Булгарианум не показан, а вече оплют!Аз съм човекът, по чиито адрес са коментарите по-долу.Никой от коментиращите не е гледал филма. Ако някой смята, че има своя гледна точка, първо трябва да види моята и нейния стил и аргументи те са във филма, а не в трейлъра. В момента виждам само примитивен бунт срещу критичния поглед по принцип. Това е тревожно! Разбирам, но не приемам инерционната подмяна на сериозния анализ с нерви писъци.
2
8
 
9
 
! Отговори
Много си прав преди 7 години
До Видях откъса и мога жалките бг. режисьори като не стават за нищо /как пък един свестен фирм не направиха последните 30г./, си действат с единственото което могат - да изопачават и плюят всичко българско. Такива действия винаги са се оценявали подобаващо от световните либерасти - награди ще има до зори.
1
0
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
едни печелят награди и олимпиади, а други зрители и клиенти