Търси се... новият "Васко да Гама от село Рупча"

Подготвя се български игрален филм за деца
2 мар 2017 09:30, Петя Славова
11
Търси се... новият "Васко да Гама от село Рупча"
Снимка: Revive Vision

Докато ние израснахме с "Куче в чекмедже", "Васко да Гама от село Рупча" и "Войната на таралежите", нашите деца едва ли ще има какво да помнят след 10-20 години. Затова и режисьорът Андрей Хадживасилев и неговият екип се залавят със задачата да запълнят липсите на филмови проекти за деца и първият започва да се снима още тази година.

Първият такъв е игралният филм "Случаят Кюри". Проектът разказва историята на 8-годишните Тони и Рая, и техните приключения с малката мишка Мария. Фактът, че животинчето е кръстено на носителката на нобелова награда за химия и за физика - Мария Кюри, въобще не е случаен.

Продукцията е подкрепена от Национален Филмов Център, а неин продуцент е Пламен Йорданов ("На границата", "Номер 1"). Авторският сценарий е на Сабина Иванова и Пламена Велковски, с помощта на Кирил Орлов, Анна Дамянова и Вени Петрова.

Филмът ще бъде реализиран от дългогодишният творчески колектив на режисьора Андрей Хадживасилев - операторът Божидар Симеонов, художник-сценографа Христина Дякова и композитора Георги Стрезов.

"Гледането на родни филми, в които децата могат да припознаят себе си е не само за развлечение, а и за да се поучават и възпитават добродетели у тях. Затова още преди повече от година приех за лична кауза да работя за детската аудитория в киното и телевизията. Ако филмовите творци не създават филми за най-малките днес, утре няма да имаме право да се сърдим ако родната публика предпочита предимно чуждоезични продукции", споделя режисьорът Андрей Хадживасилев.

Той е реализирал множество музикални клипове и реклами, в много от които участват деца. Също така е автор на първия български документален филм заснет в 3D-stereo: "Стъпки в огъня" (2015).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Андрей преди 7 години
Ние стартираме серия детски проекти, първият това лято със заглавие "Случаят Кюри". Много добре, че ще има и други такива, ще ги подкрепа като излезнат на голям екран. Ще се запозная с интерес и с "Българчето" от Красимир Бачков. Хубаво е, че от всичко това ще спечелят децата!
6
1
 
5
 
! Отговори
jitanosten преди 7 години
Още през 2013 година излезе романът за деца "Българчето" от Красимир Бачков, който е толкова добър за филмиране, че нищо друго не може да му бъде конкуренция! Обаче авторът е скромен провинциалист без връзки и съответно никой не обърна внимание на този шедьовър! След време тази книга ще изплува, но междувременно ще се нароят дузина *** и некадърни филми като тоя, за който пишете днес!
5
5
 
1
 
! Отговори
запознат преди 7 години
Знам, че режисьорите сте странно племе, но независимо колко млад режисьор си е редно да си по-наясно, че през 2016 г. се заснеха 2-3 детски филма... Хубаво е да има отново български филми за децата и да им харесат. Ама някак пред колегите вече свършили тази работа да обясняваш как ще правиш първия детски филм... Лошо няма, снимайте, ама на прокарана пътека... А, и НФЦ-то може доста да ви забави паричките и да ви отпуснат парите чак след като вече прожектират по кината първите 3 вече снимани..
4
0
 
4
 
! Отговори
Казасов преди 7 години
Ами добре,дано се получи и се хареса на децата.Иначе има и хубави,но и лоши световни примери,та трябва да са внимателни.Времето лети,"Сам в къщи.. беше дете,вече има деца,Алф почина,от двамата мъже-половината вече е и той мъж.
3
4
 
2
 
! Отговори
ДА АМА НЕ преди 7 години
Айде да сте по-коректни! Първият детски филм вече е заснет и тази година ще излезе по екраните! Даже за да сме коректни са два! Но, когато се търсеше финансиране за детски филм всички казваха, че не е комерсиално и разни други глупости .... Сега изведнъж всички се юрнахте да правите детски филми, нали?
2
3
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Крайно време беше. Дано да е сполучлив.
1
2
 
6
 
! Отговори
аноном преди 7 години
Но този път филма да се снима в с.Рупча за да е автентичен