Киното сред учениците

Най-новите европейски филми в Дом на киното
Обновена: 21 апр 2017 11:55 | 21 апр 2017 11:55, Петя Славова
0
Киното сред учениците
Снимка: Арт фест

Най-новото българско и европейско кино може да гледат ученици и студенти всеки понеделник след 25 април до 26 юни. Прожекциите са в Дом на киното, в програмата "София Филм Фест за учащи” – Пролет ‘17 с вход свободен.

След филмите, младите зрители ще се срещат и с техните автори.

Дискусионният  клуб за българско и европейско кино стартира с драматичния разказ "Пеещите обувки” на Радослав Спасов. Сюжетът ни  връща в миналия век и да се срещне с една любовна история между двама артисти, преминали през огромните изпитания на своето сложно време. Филмът е изграден върху ключови моменти от творческата и личната съдба на певицата Леа Иванова с основна тема – духовната драма като
цена за оцеляването на таланта.

"Воевода" на Зорница София се превърна във филм-събитие в началото на 2017 година най-вече поради интереса на българската публика към дръзкия експеримент с жарновото кино – исторически епос и колективните усилия на екипа на филма, водени от неговия режисьор, да пресъздадат една истинска история в суровия мъжки свят на XIX век. Филмът е изграден върху спомени на очевидци и разказа „Румена войвода” от класика Николай Хайтов – силната, непреклонна героиня застава начело на чета, която налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България.

"Слава" е най-новият филм на създателите на „Урок” Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Творбата спечели Наградата за най-добър балкански филм, връчена на 21-вия София Филм Фест от Домейн Бойар, както и отличието на гилдията на българските кинокритици. Историята е базирана на действителни събития – кантонер намира разпилени на жп релсите милиони левове и ги предава в полицията. Властта го награждава за доблестната постъпка с ръчен часовник, който... не работи, а пиарката на министерството губи неговия, спомен от баща му. Оттук започва борбата на обикновения човек за запазване на достойнството му...  В главните роли са Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов. Подобно „Урок“ новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се превърна във фестивален любимец, печелейки десетки отличия от фестивали в цял свят.

"Семейни реликви" на Иван Черкелов е интигуваща мозайка от три истории – разказани паралелно, те разкриват връзките между членовете на едно семейство и разрушеното човешко общуване между героите – съпрузи, братя, родители и деца. Нишките на събитията се преплитат, за да се съберат в едно общо, взаимносвързано и взаимнозависимо битие, белязано от липсата на стойност и висш смисъл...

За първи път в селекцията на Дискусионния клуб СФФУ ще представим късометражна програма. В нея са включени три заглавия – носителите на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм за 2017 и 2016 година – "Дрехи” на Веселин Бойдев и "На червено” на Тома Вашаров, както и филма "Любов” на Боя Харизанова.

Пролетната програма стартира с един от най-обсъжданите филми на 2016 година – носителя на 6 награди Оскар "La La Land" на младия режисьор Деймиън Шазел. Пианистът Себастиан е решен да съхрани ценностите на джаза и виртуозните майстори от миналото. Миа е киноманка, която копнее да бъде сериозна актриса. Двамата се срещат случайно поне три пъти, преди да се впуснат презглава в любовна история, която променя живота им. Творбата на Шазел е елегантен реверанс към класиките, реализиран с впечатляващ усет и уважение към традицията на мюзикъла – един от най-сложните жанрове в световното кино. А изпълненията на Райън Гослинг и Ема Стоун са уникални и вдъхновяващи!

Не бихме пропуснали шанса да представим пред младата публика и най-новият филм на легендата Джим Джармуш – "Патерсън", номиниран за "Златна палма” в Кан през 2016 година.

Филмът разказва за обикновения живот на един автобусен шофьор в рамките на седмица – малките победи и поражения в ежедневието, присъствието на изкуство дори и в най-малките детайли… Главните роли са поверени на Адам Драйвър и Голшифте Фарахани.

Палитрата от предизвикателни заглавия не би била пълна, ако в нея не присъства поне един Алмодовар – в програмата е включен неговия филм „Хулиета”. Влюбен в своите женски образи, изкусният ваятел на образи ни води напред и назад във времето, споделяйки подробности за отношенията между темпераментната Хулиета и обичната й дъщеря...

Сред заглавията, които привлякоха вниманието на публиката през 2016 година, е и "Панама" на младия сръбски режисьор Павле Вучкович. Номиниран за "Златна камера” в Кан, този провокативен дебют разказва съвременна любовна история, погубена от влиянието на социалните мрежи и отчуждението...

За финал на пролетната селекция на Дискусионния клуб СФФУ сме предвидили прожекция на екстравагантния и изпълнен с уникална енергия "Т2  Трейнспотинг" на един от култовите майстори-творци в британското кино – Дани Бойл. Началото на тази история е преди 20 години.

Днес Рентън се връща на единственото място, което може да нарече дом. Спъд, Сик Бой и Бегби го очакват. А с тях и тъгата, загубата, радостта, отмъщението, омразата, приятелството, любовта, копнежът, страхът, съжалението, диаморфинът и какво ли още не... Рамо до рамо с Юън Макгрегър и Джони Лий Милър, в „Т2” блести и младата, талантлива българска актриса Анжела Недялкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари