"Скритите услуги на природата" – новото житейско начало

Как да се препитават хората от бедните райони на страната
Обновена: 22 апр 2017 11:17 | 22 апр 2017 10:49, Петя Славова
1

Снимка: On Screen Production

Отдавна се знае, че България може да се похвали с чудна природа и същевременно част от територията й е заета от икономически изостанали райони. Но какво ще стане, ако тези два факта се обединят, дали уравнението ще е с положителен знак, може да разберем от филма "Скритите услуги на природата".

Продукцията представя няколко истории, в които дивата природа дава шанс за ново житейско начало – на ловец, убил 9 вълка, който днес е техен защитник; на оцелели на косъм при взрива на военна фабрика колежки, които най-сетне са намерили устойчив поминък в производството на сладка от горски плодове; на едно обезлюдено балканско село, където след десетилетия забвение отново кипи живот.

Филмът поглежда от необичайна за страната ни перспектива и взаимоотношенията бизнес – природа. Вместо обичайните противоречия, виждаме примерите на фирми, осъзнали своята зависимост от природата и отговорността си към нея, които търсят начин да й се отплатят.

"Скритите услуги на природата" разказва как можем да се възползваме от природата и в същото време да я съхраним.

Режисьорът Кирил Ценов и сценаристът Десислава Данина показват онези кътчета от страната ни, в които лесно и безконфликтно съжителстват местни бизнесмени и околния свят, който само допринася за качеството на живот в селските райони.

Особено в Северозападна България, която остава един от най-бедните райони в Европа. Това е и причината за избор на трите територии, които от една страна са изключително богати на биоразнообразие и поддържат важни екосистеми, а от друга се намират в трудно социално икономическо положение.

Впечатлението на фантастичните гледки във филма се подсилва допълнително от авторската музика на композитора Иво Игнатов.

Филмът е част от проект на WWF и Асоциацията на парковете в България в рамките на по-големия българо-швейцарски проект "За Балкана и хората" и може да се гледа от 22 април по повод Международния ден на земята на страницата на  WWF .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
15
 
! Отговори
браво преди 6 години
Браво за позитивизма и на написалите статията и на създателите на филма и най-вече на тези ,които са вдъхновили този филм.