Афиши, полицаи: Празнична суматоха преди 70-ия фестивал в Кан

12-дневния филмов маратон на "Кроазет" стартира на 17 май
16 май 2017 17:00, Петя Славова
0

Снимка: БТА

Виж други галерии »

Червени афиши с Клаудия Кардинале върху стените на Фестивалния дворец, патрулиращи полицаи, активизиране на джебчиите...Започнаха последните приготовления за 70-ия международен кинофестивал в Кан, който се открива утре при изключителни мерки за сигурност, предаде Франс прес.

Техници извършват довършителни работи, докато ловци на автографи и селфита вече заемат места в подножието на 24-те стъпала пред Фестивалния дворец. Всичко е готово за 12-дневния филмов маратон на "Кроазет", ако оставим настрана червения килим, който все още не е разгънат, и знаменитостите, някои от които вече пристигнаха в Кан.

Афиши с Клаудия Кардинале, за които е ползвана ретуширана снимка, предизвикала полемика, вече красят фасадите на Фестивалния дворец. Снимката показва Кардинале на покрив в Рим през 1959 г.
На "Кроазет" с нeговите палмови дървета, дворци и луксозни бутици цари оживление, като любопитни се разминават с полицейски патрули.

"Тази година е свързана с нов етап, защото никога досега заплахата не е била толкова голяма - заяви кметът на Кан Давид Лиснар. - За всичко са взети големи мерки за сигурност, макар нулев риск да не съществува." Той уточни, че за целта се прибягва до наблюдение от въздуха и се ползват услугите на цивилни полицаи и елитни снайперисти, пише БТА.

Блясъкът и любовта към киното обаче би трябвало да надделеят за този най-голям празник на седмото изкуство в света. Очаква се фестивалът да бъде посетен от десетки хиляди професионалисти в киното и фенове, които вече започнаха прииждат. Сред първите пристигнали тук знаменитости са водещата на церемонията по откриването Моника Белучи и членове на журито, председателствано от испанския режисьор Педро Алмодовар.

Честванията утре вечер ще бъдат открити от включващия Марион Котияр, Шарлот Генсбур и Матийо Амалрик актьорски състав на филма "Привиденията на Исмаел" на Арно Деплешен. "Това е голяма чест", увери Деплешен.
Други знаменитости, от Никол Кидман, която ще представи три филма и сериал, до Колин Фарел, Изабел Юпер и Венсан Линдон се очаква също да минат по червения килим.

В надпреварата за "Златната палма" ще участват 19 филма, сред които 4 американски и други 4 на френски режисьори - "Двойният любовник" на Франсоа Озон, "Роден" на Жак Дойон, "120 удара в минута" на Робен Кампийо и "Опасният" на Мишел Азанависиюс.

Два филма в конкурсната програма - "Историите на семейство Мейеровиц" на американския режисьор Ноа Баумбах с участието на Дъстин Хофман и "Okja" на южнокорееца Бон Джун-хо с Тилда Сиунтън и Джейк Гиленхал са в центъра на полемика между организаторите на феста и платформата Нетфликс, която придоби правата за разпространение на филма на американеца и е продуцирала този на южнокорееца.

Френската регламентация налага 3-годишен срок между излизането на филм по екраните и предоставянето му на платформа, но Нетфликс отказа да е дистрибутор на двата филма във Франция. Организаторите на феста решиха да преразгледат регламентацията за 2018 г., за да може всеки филм в конкурсната програма да е ангажиран с разпространението му във френски киносалони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: канкинофестивал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари