"Междузвездни войни" със звезден рожден ден: 40 г.!

Междугалактическата култова сага през времето
25 май 2017 15:52, Петя Славова
12

Снимк: Reuters

През 1977 г. никой не бе чувал за лазерен меч или за медни бикини и не се обръщаше към непознати с думите "Нека Силата е с нас", предаде Франс прес.

Нещата обаче бяха на път да се променят. Предстоеше да се появи по екраните третият филм на младия 33-годишен режисьор Джордж Лукас - за борбата между доброто и злото.

40 години по-късно "Междузвездни войни" е най-рентабилната филмова сага на всички времена, а поклонници на джедайската религия има в много страни, пише БТА.

"Не ми достигат епитети, за да опиша влиянието на "Междузвездни войни" - заяви експертът Шон Робинс от специализирания сайт BoxOffice.com. - Четири десетилетия, свързани с рекорди, с нов вид развлечения посредством филмите от поредицата, с видеоигрите, книгите, играчките и всички артикули, вдъхновени от сагата. Това говори много."

Първият филм от поредицата, излязъл по екраните на 25 май 1977 г., е с бюджет 11 милиона долара. Прожектиран е в само 32 киносалона и донася 1,6 милиона долара приходи през първия уикенд след появата си по екраните.

Актьорският му състав включва малко известни по онова време актьори - Марк Хамил /Люк Скайуокър/, Кари Фишър /принцеса Лея/ и Харисън Форд /Хан Соло/. Вестта за интересния филм обаче се предава между фенове "от уста на ухо" и не след дълго се извиват големи опашки за билети пред киносалоните. В края на краищата първият филм от поредицата събра 221,3 милиона долара приходи, които дори се удвоиха след новата му редакция, извършена от "Туентиът сенчъри фокс".

"Предпремиерата му е в емблематичния Китайски театър в Лос Анджелис, където филмът е прожектиран пред пълна зала 5 пъти дневно повече от година", припомни кинокритикът Леви Тинкър. Той отбеляза, че тълпите фенове буквално протрили мокета в залата.

Двата следващи филма от поредицата - "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите", събраха по над 200 милиона долара приходи.

Следващите три филма, излезли по екраните между 1999 г. и 2005 г., обаче не бяха толкова успешни. Действието в тях се развива преди случващото се във филмите от поредицата, появили се по екраните през 1977 г., 1980 г. и 1983 г.

През 2012 г. Лукас продаде на "Дисни" за 4 милиарда долара правата върху сагата. Компанията й вдъхна нов живот, като обяви нова трилогия. "Дисни" вече събра 3 милиарда долара приходи от прожекциите на първите два филма от нея, при общо 7,5 милиарда долара приходи от сагата "Междузвездни войни".

Следващият филм от поредицата - "Последните джедаи" трябва да се появи по екраните през декември. Действието в него се развива след случващото се в "Силата се пробужда" /2015/, който стана един от трите филма от поредицата, събрали по 2 милиарда долара приходи, след като регистрира най-добрия дебют в историята на бокс-офиса в Северна Америка.

"Последните джедаи" може да подобри рекорди", прецени експертът Пол Дергарабедян от фирмата ComScore.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако, Кинокритика! Представянето и снимките са направени в Сингапур. Ако смяташ, че там хората нямат акъл и трябва да питат някакъв дърт инвалид като тебе кое е хубаво и кое не, значи нямаш изобщо представа нито за света, нито за хората. Гледай си руските чукундурски филми и трай. И всеки ден трябва да целуваш краката на хората наоколо, че си жив и не си разчекнат и хвърлен на гладни ***! И помни, че това може да се промени всеки момент!
8
2
 
5
 
! Отговори
Кинокритик преди 6 години
Ако говорим за сериозна фантастика това са книги от ранга на Соларис, които разглеждат срещата с различен вид разум, което е най-вероятно да се случи. Но тъй като това са сложни и философски теми, те ще бъдат скучни за масовия зрител. Най-удачно е да натъпчеш различни уpoди в кръчма подобна на каубойски бар да се стрелят не с револвери, а с лазерни пищофи и мечове; всички обаче се интересуват от пари, пари и пари. И най-важното, свободата ще дойде само от тесен кръг посветени джедаи.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите 3 филма наистина бяха едно от най-качествените идеи в историята на киното. След това легендата се превърна в сериал заради алчността на създателите. RIP Star Wars!
6
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
До 6 "Киникритик"Ти чел ли си фантастични книжки като дете, а и след това ? Очевидно - НЕ! Иначе щеше да си развил фантазията си! Щеше да си представяш междузвездни пътешествия, покоряване на чужди (далечни) планети, звезди...галактики. Романтично е, но..за теб не е - уви! Да, има известно насилие, но...такава е човешката реалност! По-добре ли ще е да гледаш подобни идеализирани филми - САМО ? Обаче ти се изказа, като истински критик на McDonald's, защото като малък си чел готварски книги САМО
5
0
 
1
 
! Отговори
Оногондур преди 6 години
Поправка от мен-такава история ще има и през лятото на 2018 г. Моля за извинение за неволната грешка.Поздрави.
4
0
 
4
 
! Отговори
Оногондур преди 6 години
Редакцията,малка корекция на описаното в статията ще направя,ако ми позволите.Та значи, "Компанията й вдъхна нов живот, като обяви нова трилогия. "Дисни" вече събра 3 милиарда долара приходи от прожекциите на първите два филма от нея...."Корекция- до сега е излязъл само един филм от тази нова трилогия,това е "Силата се пробужда". Онова което от статията се смята за втори филм - "Rogue One" ,е просто отделна история.Такава история ще има и през лятото на 2017 г. за младият Хан Соло,според слуха
3
2
 
4
 
! Отговори
Джедай преди 6 години
Честито и за още много, много години в една далечна галактика...
2
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Звездичките в коментар 1 са от цензурата в днес бг и замениха нечленувата дума "духът".
1
1
 
14
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Междузвездни войни свършиха с шестте филма на Лукас. Това, което пуснаха уж като продължение е някаква пародия и не притежава духa на Междузвездни войни.То на американците всичко може да им пробуташ, но това не променя реалността.