Джак Спароу отново плава под флага на Дисни

"Карибски пирати. Отмъщението на Салазар" тръгва по екраните
Обновена: 29 май 2017 10:19 | 26 май 2017 10:15, Петя Славова
2

Снимка: Форум Филм

Още със старта си през 2003 г. "Карибски пирати" ни потопи надълбоко в пиратските приключения като поизтупа от прахта позабравените образи от книгите и киното, чийто връх е през 40-те и 50-те години на миналия век и ги съживи в нова светлина.

Така се опънаха платната на Летящия холандец, запъплиха страховити пирати, но вместо с превръзка през лицето, режисьорът на първата част Гор Вербински остави очите на героите да се търкалят по палубата, а добре познатия папагал от легендите, кацнал на рамото на капитана, бе заменен от крадлива маймуна.

Затова пък Джак Спароу бе въоръжен с типична пиратска душа, бленуваща за ром, жени, позагубващ от време на време кораба, екипажа си, че дори и душата си, но не и чувството си за хумор.

Превърнат в съвременна рок звезда и след четири епизода, последният от които бе преди 5 години, Спароу отново се появява на хоризонта - леко уморен и впиянчен и същевременно готов да превзема дори и сушата.

Именно с началната сцена в "Карибски пирати. Отмъщението на Салазар" режисьорите Юахим Рьонинг и Еспен Санберг правят реверанс към уестърните, за да продължат познатия стил на поредицата, пълна с комични ситуации, страховити и обречени да носят проклятието със себе си все по-мрачни и призрачни герои.

Води ги страховит испанец, в чийто образ влиза Хавиер Бардем, завзел водеща позиция като един от най-екстравагантните злодеи в киното от "Няма място за старите кучета" до опонента на Джеймс Бонд.

А на Джак отново му се налага да изкупва стари грешки, превърнал се в магнит за неприятности по суша и вода.
Задължителните елементи като това да бяга от тежката и строга ръка на закона до ядосаните му "колеги" и този път са предпоставка боевете да се случват на няколко фронта едновременно.

Този път сюжетът ни отвежда в поредните непознати води, като заменя част от главните персонажи с техните наследници. Любовната тема на Уил  Търнър (Орландо Блум) и Елизабет Суон ( Кийра Найтли) е продължена от техния наследник Хенри (Брентън Туейтс) и Карина Смит (Кая Скоделарио), която също май има пиратска жилка.

Сред колоритните персонажи лесно разпознаваме и сър Пол Маккартни, а сред добре познатите "стари муцуни" се появява капитан Барбоса (Джефри Ръш), който за жалост не притежава онази сложност на образа от първия епизод, в който се открояваше нещо трагично около идеята, че е претрупан с богатства и власт, но е загубил вкуса към живота, метафорично събран в най-обикновена ябълка.

По пиратски традиции, авторите на петата част не ни лишават и от карта със заровено съкровище, като тук персонажите я разгадават с помощта на звездите. Затова пък тя ги отвежда на дъното на океана, където е скрит жезъла на Посейдон, за който легенда гласи, че развалял всякакви проклятия.

"Карибски пирати. Отмъщението на Салазар" се понася по екраните от 26 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах го, повтарят стари комични ситуации на нов глас, инак си е забава, нищо повече,
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още никой ли не го изгледа?