Прислужници убийци в "Церемонията"

Филмът на Клод Шаброл тази вечер по Bulgaria ON AIR
2 юни 2017 11:07, Петя Славова
1
Прислужници убийци в "Церемонията"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Действителните истории на две френски прислужници убийци ни разказва Клод Шаброл - един от основателите на "Новата вълна" във френското кино, чийто връх е през 50-те и 60-те години на миналия век.

Именно криминалетата са едни от любимите теми на режисьора, който преди да застане зад камерата е и сред водещите кинокритици на страната си и пише за престижни издания като "Кайе дю синема" (Cahiers du cinema), наред с Годар и Трюфо.

Неговите филми не са само криминална история. Покрай престъплението, Шаброл разкрива човешките заблуди, и илюзии. И в "Церемонията" от 1995 г. на прицел са предразсъдъците на буржоазното общество като не рамкира персонажите си като "добри" или "лоши".

Всеки е противоречива личност, следващ собствената си позиция и вярвания. Ролите са изпълнени от Изабел Юпер, Жаклин Бисе, Сандрин Бонер, Жан-Пиер Касел.

В "Церемонията" сюжетът ни среща със София, която е прислужница в богато имение. Тя е перфектна в работата си, докато не се сприятелява с Жан.

Шаброл се пуска внимателно да изследва страховете и емоциите на героите си, противопоставяйки бедните на богатите, а пропастта, която ги дели става все по-дълбока.

The Gurdiann включва лентата сред 25-те най-добри криминални продукции за всички времена. Филмът е с редица номинации и отличия във фестивалите в Торонто и Венеция, награди "Сезар“ и много други.

Гледайте "Церемонията" на 2 юни от 22:10 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Fen преди 6 години
Страхотен филм!