У-лицата: Sofia Pride – цената да си различен, предимството да си пъстър

Режисьорът Слава Дойчева вярва, че промяна има, макар и бавна
Обновена: 2 юни 2017 22:33 | 2 юни 2017 19:30, Петя Славова
54
Илюстрации: Весела Кучева
1
2
3
4
И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата

Прочети още на: http://www.dnes.bg/knigi/2017/05/30/u-licata-za-zagubata-na-bebe-sestra-mi-maia-ot-nebeto.342203
 

Снимка: Facebook

12
И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата

Слава Дойчева

Познаваме Слава Дойчева като малкото момиче от филма на Иван Черкелов и Васил Живков "Обърната елха". През 2006 г. тя влиза в образа на бременната тийнейджърка Раша, докато още е непрофесионален актьор, а днес вече върви смело в киното. Завършила режисура в Лондон, Слава освен че прави собствени проекти, организира и редица събития, свързани с кино прожекции като неин филм е прожектиран в Блок Кино, а от две години и е сред организаторите на Sofia Pride Film Fest, който ще се проведе от 4 до 9 юни в София.

Вероятно най-сериозната причина да се включи в това събитие е, че съществуването на този фестивал дава надежда и кураж на много млади хора.

"Да видиш герои като теб на големия екран, е от изключителна важност за да повярваш, че не си сам, че имаш значение, че не си едва нахвърлян треторазряден персонаж в общата история.", обяснява тя.

Слава допълва, че селекцията тази година е доста пъстра, буквално и преносно.

"Ще покажем шест филма от четири континента, които до голяма степен покриват буквите от нашата абревиатура ЛГБТИ… Това, което ги обединява е, че разказват много докосващи и прости човешки истории."

Що се отнася до избора на филмите, за нея е важно да балансира между естетиката им и посланието, което носят.

"Програмирайки точно такъв фестивал си давам сметка за отговорността, която нося към нашата публика и понякога се отказвам от филми, които оценявам високо като режисьор, но знам, че може би няма да се харесат на по-широк кръг хора. В други случаи се налага да избера филм, който не е непременно по моя личен вкус, но засяга теми, които са важни и заслужават внимание точно в този момент. Очаквам с нетърпение деня, в който ще имам достатъчно голям избор от български филми и ще мога дори да отхвърлям", казва още тя.

Провокацията

Миналата година Слава има късмета да участва на фестивала в Берлин с неин проект в развитие. В рамките на програмата успява да присъства и на дискусия за съвременно ЛГБТИ кино. Това, което чува и вижда, я провокира. Там се занимават с теми и проблеми, за които у нас можем само да мечтаем. "Тогава си помислих, че нещо трябва да се направи. А и нали за да стигнем до там все от някъде трябва да тръгнем. В момента в който се върнах в София, Деница от Младежка ЛГБТ организация Действие ми се обади и каза, “Слава, искаш ли да ни помогнеш за селекцията на фестивала?”

Но това беше едно приятно стечение на обстоятелствата. Истинската причина да се занимавам с този фестивал и въобще с кино е, че аз дълбоко вярвам в силата на историите. Те променят, скъсяват дистанцията между хората. Радостта, болката, загубата на любим човек са универсални емоции, които всеки един познава. И когато тези емоции бъдат виден и съпреживени, “различният” човек изведнъж става просто човек, също като теб", сигурна е Слава.

Sofia Pride

Слава Дойчева е от по-новите, присъединили се към организацията и не помни по-тежките периоди. Днес вижда повече подкрепа, макар да е още далеч от нужната.

"Като цяло виждам повече подкрепа, макар да е още далеч от нужната.

"Обществото ни се променя и отваря бавно, но все пак се променя. И аз вярвам, че човечността и любовта ще вземат превес, сигурна е тя. И допълва - В същото време тази седмица станахме свидетели на изказването на г-н Марешки от парламентарната трибуна…Разбира се, че е грозно, недопустимо, дори страшно. Обаче истински притеснителното в случая е, че едно такова деяние отново ще остане без последствия - без оставка, без наказание, без извинение…Това е показателно за средата в която живеем".

Иначе Слава би искала да покани на събитието най-вече хора, искащи да отидат, но по една или друга причина все още се страхуват да дойдат. "Бих им казала: щом направиш първата крачка, следващите са много по-лесни. И най-вече ще видиш, че не си сам."

Киното

Влюбва се в киното още като попада на снимките на "Обърната елха". Всичко става случайно, но още от първия момент усеща нещо магическо, съкровено… И до сега продължава да се опитва да улови тази магия. Слава Дойчева бе и асистент на Ралица Петрова във филма "Безбог“. Тя предпочита да живее и работи в България и така след приключване на образованието си в Лондон, отново е тук.

"На първо място съм режисьор, разказвач на истории. А моите истории са тук. Героите ми са тук, както и сърцето ми. Дори когато снимах в Лондон по време на обучението си, героите ми бяха българи, емигранти…Мога да говоря най-добре за това, което познавам най-добре."

А откакто се е върнала, у нас са й се случили прекрасни неща и запознанства - този фестивал, прожекциите на "Оловно сърце" и срещата с публиката, работата й с Иван Черкелов и Ралица Петрова като асистент, с Иглика Трифонова като актриса… Това лято пък й предстои да снима нов филм. "Струва ми се, че камъкът си тежи на мястото", финализира Слава.

А гледа ли българинът българско кино?

"Това, разбира се, е болното място на всички режисьори тук. Много често чувам, дори от приятели - “А, български филм ли? Не, благодаря, ще пропусна.” Но покрай прожекциите на “Безбог” Слава вижда, че се заражда нов, жив интерес. Блок Кино правят чудесни неща, на техните прожекции идват наистина много и различни хора, получава се невероятна атмосфера…."Въпросът е да използваме тези обещаващи начала и да продължим да градим върху стабилна основа, а за нея работим всички заедно - творци, критици, законодатели", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛГБТ темата ще ви залива все повече отвсякъде!Свиквайте!Хахахаха
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те сами признават че са различни, а в следващия момент искат да не се отнасяме към тях, като към различни. Ха сега де!
37
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Левичарите,либерастите,толерантните,цветните = АНТИФА. Уинстън Чърчил е казал,че фашистите на бъдещето ще наричат себе си антифашисти. Колко е бил прав,а?
36
2
 
11
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
От заглавието става ясно ,че хетеросексуалните са скучни и черно-бели.Станеш ли обратен,автоматично си цветен и прекрасен.
35
1
 
8
 
! Отговори
Годзилчо преди 6 години
Обърканото момиче ще ни просвещава ,пардон прави проект с космати мъжки *** които се ръмбът и ние ,,простите,, трябва да станем ***.де.ра.си за да угодим на болни и объркани мозъци които на гърба на подрастващи ,подражаващи деца правят кариера.Защо ходят тия хора да учат в страната на гейовете и идват да ни превръщат в ....!
34
2
 
21
 
! Отговори
нататък върви преди 6 години
Не знам тая в какво вярва и какво и се иска,но ако до вчера сбъркaнитe ми бяха безразлични,то днес с тия гейпаради направо ги мразя!И паднат ли ми на сгода ще ги чупя от бой!
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аман от пъстри, искам нормално оцветени. Пъстрите да се забавляват в домашни условия и без да ги виждат подрастващи.
32
5
 
14
 
! Отговори
нямам думи преди 6 години
Тия така са ми омръзнали с щуротиите си!На скоро един се опита да се закачи на улицата,погледнах го в очите и го попитах иска ли нещо!Явно усети дебелия,обърка се и след това тихо се разрева!И си тръгна!Не знам дали съм му нарушил правата,но не ги разбирам тия и туй-то!
31
4
 
14
 
! Отговори
Saevar преди 6 години
Аз нямам нищо против обратните дори имам познати такива, всеки е свободен да си бърка по дупките както си иска у дома ... тва е положението.
30
2
 
22
 
! Отговори
weiss преди 6 години
Да си хомосексуалист било предимство, защото си "пъстър"? Това е толкова глупаво, на толкова много нива, че дори не ми се започва....Равните права са задължителни, но не и повод за гордост; в крайна сметка хомосексуализма е девиация, отклонение от нормата в биологичния смисъл на думата, а не норма. Пожелавам на авторката децата и да са пъстри и да остане сама на стари години без внуци.
29
2
 
11
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
Все ни разправят , че са като нормалните хора , ами просто да се държат като тях - къде е проблема . ааааа ама така няма да ги забележат и да изпъкнат , смешна работа и лошото че се вземат на сериозно
28
1
 
6
 
! Отговори
Ами преди 6 години
защо не се присъединят към тях и полицаите???Нали и те искат да протестират за по-високи заплати???Таман са си все от един дол дренки,все ***!?!?!?
27
1
 
8
 
! Отговори
Сеирджия преди 6 години
Любима практика на олигарсите е да вкарват в изборните листи "пeдали и амбрeажи", понеже тех могат най-бързо да "документират" и да поставят в зависимост. И после защо хората псуват на "пeдалска държава"!
26
1
 
21
 
! Отговори
Баш демокрация батко преди 6 години
Марешки казал нещо, вече му искат оставката...Обаче после ми разправяйте, че нямало цензура! На времето ни караха да мълчим на сила, днес ни принуждават непряко! Същото е! Старата песен на нов глас! Само да си посмял да кажеш нещо срещу привилигированите малцинства! Само да си казал нещо срещу равните ни хомосексуални! Веднага ти се лепи етикета хомофоб или расист от медиите и с медийната ти репутация е до там! Цензурата започва с ПЪЛНА СИЛА!Даже не симпатизирам на Марешки!
25
1
 
22
 
! Отговори
Момчето си идва преди 6 години
И после какво искате? Да ги уважаваме повече от родителите си!? А как да стане това, като ни ги набивате в очите постоянно, като постоянно четем за обратни, като постоянно ни се натяква, че ние сме някакви изверги, които ги лишават от правото да правят КАКВОТО СИ ИСКАТ!? Ама това не е "право" драги мои! Това е безочливост! Уж сме еднакви и на всеки сексуалността си му е негова работа, а НАС постоянно ни занимавате с тея? ТАКА СЕ РАЖДА НЕПРИЯЗЪН! НАУЧЕТЕ ГО, ПАРАДИРАЩИ, БЕЗМОРАЛНИ, БЕЗОТГОВОРНИЦИ
24
1
 
9
 
! Отговори
Месолюб левий преди 6 години
Запомнете, че сме равни! Но въпреки това тайничко на вас всички ви се смеем. Смятаме ви за "сдухани", защото сте хетеро. В нашите среди ви се подиграваме, считаме това да си биологично-еволюционно несъвместим за божа дарба! Мислим само за едно и гледаме да го изтъкваме постоянно! Всички имаме право на глас, но ние имаме повече от вас! Това, което кажем ние е истина, вярна, доказана от британски учени с огромен хонорар и никакви реални доказателства. А вашето са остарели небивалици. Ляв > Прав!
23
1
 
11
 
! Отговори
Месолюб преди 6 години
НИЕ ИСКАМЕ ПРАВА! НИЕ ИСКАМЕ ПРАВА! И всяка година ще излизаме на парад, за да ви го казваме! Обаче не очаквайте реално да ви кажем, какви толкова права нямаме и искаме като вас. Истината е, че такива няма. Ама иначе ние съвсем не го правим тоя парад, за да ПАРАДИРАМЕ! Не, няма такова нещо! Ние сме почтени хора, модерни! Обаче вие ни гледате на криво! И защо? Щото сме 75% от преносителите на спин в България? Щото ходим голи по улиците и се мляскаме публично? НЕ! Щото сме хомота! За това е!
22
2
 
10
 
! Отговори
Месолюб преди 6 години
НИЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ И СМЕ ГОРДИ ОТ ТОВА! Обаче да не тръгнете да ни съдите, в крайна сметка всички сме еднакви! Обаче няма да правите паради като нас, че това ни обижда, в крайна сметка сме различни от вас. И понеже сме различни, ама сме еднакви искаме равенство! Тоест ние да можем да правим паради, да се разхождаме голи по улиците. ИСКАМЕ ТОЛЕРАНТНОСТ И РАВЕНСТВО! Тоест повече права от вас, за да можем да продължаваме да парадираме БЕЗКОНЕЧНО!
21
1
 
26
 
! Отговори
стига слободия преди 6 години
Всеки индивид е различен с нещо своему,трябва ли да излиза на улицата и да парадира с това.Живейте си своя живот не ни пречите ,но с вашите паради принуждавате хората да ви мразят.
20
2
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Цената да си различен е че всички трябва , не задължени са да ти правят евала и да не благославят, да те дават за пример и да си намерят в миша дупка защото си много обидчив. Но ако не дай си боже двама нормални се качат на камион и се целуват... аууу... Ще бъде разврат! До това води деформирането на съзнанието... Що не си седят кротко като всички нормални. Ами ако всички различни така демонстративно започнат да показват различията си?