Богатият – по-луд от хората в психиатрия: "Осмият ден"

Филмът – тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
9 юни 2017 09:45, Петя Славова
0
Богатият – по-луд от хората в психиатрия: "Осмият ден"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Кой може да спре забързаното темпо на свръх заетия бизнесмен Хари, (Даниел Отьой), ако не някой като Жорж (Паскал Дюкен), боледуващ от синдрома на Даун.

Запознанството им ни разказва Жако ван Дормел в "Осмият ден". Филмът е съвременна притча за истинските ценности в живота. Циничният и промит праволинеен ум е съпоставен на невинната мъдрост и непринуденост на човек със синдром на Даун.

Дормел успява умело да заобкиоли сантименталните мини - предпоставка за подобен сюжет и превръща "Осмият ден" в забавен и сърдечен разказ за приятелството.

Ролите в обществото като че ли се променят и всекидневието на уж успелия Хари - отчужден от семейството си, изглежда пълен хаос, а този на населяващия болнично заведение - подреден и пълен със смисъл.

Химията на екрана между Отьой и Дюкен е удивителна, а режисьорът дълбае дълбоко в предразсъдъците, които са завладели съвременното общество.

"Осмият ден" е награден за най-добра мъжка роля на Даниел Отьой и Паскал Дюкен – Кан, 1996. Номиниран е за "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм през 1997 и е отличен в редица кинофестивали.

Гледайте "Осмият ден" на 9 юни от 22:10 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари