Буйното момче на киното Люк Бесон: Не бих променил нищо!

Режисьорът разказва за "Валериан и градът на хилядите планети"
17 юли 2017 14:00, Петя Славова
5
Буйното момче на киното Люк Бесон: Не бих променил нищо!
Снимка: bTV

Известен е с буйния си нрав и изключителния си талант. Парижанин, роден преди 58 години - режисьорът Люк Бесон пише и рисува истории от много малък.

Първият му голям филм е "Безкрайна синева" през 1988 г., чиято история е вдъхновена от професията на родителите му и е за двама професионални гмуркачи. Именно покрай тяхната работа режисьорът попада в България като дете. Спомня си Русалка. Бил е там за 4-5 месеца.

От дете датира и страстта му по историята на комиксовите герои Валериан и Лорелин, която след години чакане и подготовка най-после превръща във филм. "Валериан и градът на хилядите планети" е едно от най-чаканите заглавия на лятото и ни пренася в космоса с приключенията на двама федерални агенти, които разрешават междупланетарни престъпления. ​ ​

Бесон се сблъсква с историята още като 10-годишен. "Имаше малка книжка с комикси, която се казваше "Пилот". Всяка сряда излизаха по две странички от нея във вестника. Тогава не беше както сега, да натиснеш копче в ​ ​Гугъл и да се отвори всичко. Бяха по две страници на седмица! И много бързо бях привлечен към тази история, беше като отворена врата към космоса и мечтите.Можех да летя и да избягам от живота и беше важно за мен като дете. Тогава имахме само един телевизионен канал и то й беше черно бя ​л. ​ Нямаше много възможност ​и ​развихряне на въображението и това беше моята. И след това дойде историята на Валериан и Лорелин​,​ и аз се влюбих в Лорелин! Тя е невероятна и беше първата ми любов", спомня си Бесон, пред bTV.

Идеята за създаването на този филм идва покрай снимките на "Петият елемент", разказва той пред Стаси Кара.

Главните роли поверява на провокативната актриса и модел Кара Делевин и познатият ни от "Невероятният Спайдърмен" в ролята на Зеления Гоблин - Дейн Дехаан. Компания им правят британската звезда Клайв Оуен, ​ ​поп певицата Риана, невероятния ​ ​Итън Хоу к​, както и ветерани ​ ​​като музиканта Хърби Хенкок и актьора Джон Гудман.

Но години преди създаването на този хит с Мила Йовович, режисьорът снима и други важни филмови проекти. ​ ​Сред тях е историята на професионалния убиец "Никита", а в главната роля е първата му съпруга актрисата Ан Парийо, с която имат дъщеря.

Всъщност, жените и филмите вървят ръка за ръка в живота и творчеството на режисьора. През 1993 година се жени за втори път за едва 16-годишната Мейуен Льо Беско, която му ражда втора дъщеря. Връзката им е шумно обсъждана навсякъде, тъй като режисьорът е на 34 тогава. По това време той създава и един от най-успешните си филми “Леон” и не е тайна за никого, че прототипът на героинята на Натали Портман е именно Мейуен, а силната връзка между младо момиче и доста по-възрастен мъж е вдъхновена от тях двамата.

Няколко години по-късно той прави "Петият елемент", където младата му съпруга е в ролята на оперната прима. Но друга е жената, която привлича вниманието му на нова звезда – актрисата и модел Мила Йовович. Двамата се женят и правят филма "Жана Д’арк" заедно. Бракът им просъществува едва три години, а известно време след това той се жени за продуцентката Виржини Бесон-Сила, с която имат три деца и са заедно и до днес.

За най-новия ​си проект, Бесон разкрива, че му е отнело доста време. "Основното ми предизвикателство беше да го приема насериозно. Не можеш да направиш този филм с щракане на пръсти! Трябва да бъдеш много скромен и да си заобиколен от най-добрите. Намерих много специфични артисти и специалисти – хора, работили по “Аватар” и “Междузвездни войни”. Събрах страхотен екип – две хиляди човека работихме по този филм, нямаше как да го направя сам. Невъзможно е! Дори да е хаос, отново имаш нужда от екип в това и моят беше страхотен и искаше да даде всичко на този филм. Това е единственият начин да успееш", убеден е той.

За факта, че често е сам сценарист на филмите си, Люк Бесон обяснява: "Идвам от скромно и обикновено семейство, което никога не е имало много пари. В началото имах просто лист хартия и химикал, нямаше как да имам камера. На 14 години започнах да пиша и продължавам да го правя всеки ден. Ставам много рано – около 4.30 и пиша. Това е първата ми голяма страст и затова не ми трябва сценарист, обичам да създавам историите си сам. И после да се опитам да ги направя добри!"

Освен големите си режисьорски хитове, Люк Бесон стои и зад филми като поредицата "Такси", "Транспортър", "Колумбиана" като сценарист и продуцент. Пише книгите за малкия герой Артур и създава поредица от анимационни филми по тях. А сред последните му проекти е и историята на жена, която от жертва се превръща в безстрашен войн – "Люси", където в главната роля е Скарлет Йохансон.

А има ли нещо, което би променил в кариерата си? Отговорът е категорично отрицателен. "Аз съм много упорит и голям инат и ако не бях доволен с Валериан, например, нямаше да съм тук, а още щяхме да снимаме. Просто не си същият човек, когато си на 20 години и на 40 или 50.

Когато гледам по-ранните си филми си мисля "бил съм много млад, начинът, по който съм разсъждавал и снимал". Малко е като да гледаш стара своя снимка – когато си на 15 години и си казваш: "Боже, тази прическа!" Но не би променил снимката, харесваш си я така, както е. Така че, не, не бих променил нищо", убеден е Бесон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПичЕдната й баба се казвала Валери, а другата Ани, та те така стават компромисите в семействата при избор на име на детето. Нещо като Баба Надя и баба Деница, и хоп внучето Наденица ...
1
3
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Люк е страхотен режисьор. Няма спор по въпроса