Ще ни донесе ли "Слава" славен "Оскар"?

Продукцията ще се състезава за най-добър чуждоезичен филм
13 сеп 2017 21:07, Петя Славова
4
Ще ни донесе ли "Слава"  славен "Оскар"?
Снимка: НФЦ

Филмът "Слава" е българското предложение за "Оскар", съобщават от Националния филмов център. Продукцията на Кристина Грозева и Петър Вълчанов ще се състезава в категорията за най-добър чуждоезичeн филм.

Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев е определила това да е родното ни предложение за 90-ите награди “Оскар”.

Общо десет родни филма, които отговарят на условията на Академията и са заявени от продуцентите си за участие. "Слава" печели с 14 точки, следван от "Безбог" с 10 точки.

Сюжетът ни среща с кантонер, който открива милиони на релсите и ги предава на полицията. Държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. ПР-ката на Министерство на транспорта загубва стария му часовник модел „Слава“, който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата „Слава“ и достойнството си.

Филмът е втори от замислената трилогия на Кристина Грозева и Петър Вълчанов по действителен случай. Първият бе "Урок", който ни припомни случая с учителката, която се опита да ограби банка.

В "Слава" участват Стефан Денолюбов, Маргита Гошева,  Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и др. Други филми на режисьорския тандем са "Аварийно кацане", "Реки без мостове", "Скок".

В надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм тази година се включва и друг филм с българско участие - миноритарната копродукция "Реквием за г-жа Й." (Сърбия, България, Македония), предложен от Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е същата простотия като "Урок" с бездарни актьори и ръсене на цинизми-нищо ново. Такива са 90% от филмите,заснети след '89-та...
1
1
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ясно.Кристина Грозева е дъщеря на проф Грозев и за това е номиниран филма.Спрете се бе.Стига с тази шуробаджанащина навсякъде.Затова нямаме ни кино ни театър.Нищо.