Успехът на хоръра "То" – заради първичния страх от клоуните

Психолог разказва за коулрофобията - необяснимия страх от клоуни
14 сеп 2017 16:02, Петя Славова
4
Успехът на хоръра "То" – заради първичния страх от клоуните
Кадър от "ТО".Снимка: IMDB

Адаптацията за големия екран на романа на ужаса на Стивън Кинг "То" с чудовището-клоун Пениуайз събра рекордни приходи от прожекции в Северна Америка и потвърди, че клоуните са поне толкова страшни, колкото смешни, предаде Франс прес.

С Бил Скарсгард в ролята на страховития клоун Пениуайз "ТО" събра рекордни приходи за филм, появил се по екраните през есента, и за хорър, забранен за деца под 17-годишна възраст.

Още по темата

Макар че редица филми и сериали изследваха коулрофобията - необяснимия страх от клоуни, този първичен страх, свързан със създанията с големи червени носове и големи обувки, не води началото си от Холивуд. Според някои психолози, страхът от клоуни датира от епохата на шутовете в кралския двор в Англия през 16-и век.

Психоложката Александра Хамлет смята, че голяма част от тези страхове идват от разпространената през 1970 г. теория на специалиста по роботика Масахиро Мори за зловещата долина. Той твърди, че леко деформираните копия на човешка външност генерират усещане за рязка промяна у хората.

Според Джейсън Блум, продуцирал филма "Паранормална активност", клоуните предизвикват страх, защото не е открита никаква следа от хората, които представляват. "Лицето на клоуна маскира човешкото - каза той. - Смятам, че ако лицето ти е боядисано в бяло, това по принцип е страховито."

Александра Хамлет допълни, че онова, което наричаме фобии, всъщност е лошо кодиране на емоции - увеличаване на сърдечния ритъм, напрежение в мускулите, широко отворени зеници, когато виждаме Пениуайз, и би могло да се дължи на възбуда, а не на страх, пише БТА.

Тя отбеляза, че предизвиканият от тези деформирани лица дискомфорт не пречи на повечето хора да посещават ресторантите от веригата "Макдоналдс", чийто талисман е клоун. Психоложката обаче признава, че Стивън Кинг е въвел фобията от клоуни в масовата култура благодарение на адаптирания по книгата му "То" сериал от 90-те години на миналия век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имаше една теория, че страхът от клоуни е още от средновековието.започнал е от това, че шутовете са си правили безмилостен майтап със всеки и много от "жертвите" им са изпитвали страх от насмешки в тълпата и накърнена репутация. навремето всички са се познавали и казването на истината под формата на майтап се е възприемало от накои като обида. затова и придворните шутове са се маскирали с грим - за да не ги наръгат в някой тъмен ъгъл. само кралят е знаел кой е клоуна и как изглежда без грим.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успехът поначало се дължи на качествата на романа, който е майсторски написан, не е само забавление и затова е класика в жанра. ТО по принцип не е клоун, а е олицетворение на страха и затова всеки герой сам създава формата, в която вижда ТО. Става въпрос за детски спомени, травми, такива теми. Клоунът е само една от формите.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съществува първичен страх от клоун. От вода, от огън, от земетресение, от загуба на близък и пр. - ДА, ама от клоун - Ц!