Любовта към една цигулка в "Пиле със сливи"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
7 окт 2017 17:20, Петя Славова
0
Любовта към една цигулка в "Пиле със сливи"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Историята на една цигулка "изсвирват" Винсент Парно и Мариан Сатрапи в "Пиле за сливи". Филмът прелива между романтика, загуба, тъга, за да разкаже историята на Насър Али Кан - най-известните цигулари в страната си.

Какво се случва, когато любимият му инструмент се счупва? Любовта на музиканта към него е толкова силна, че той по-скоро предпочита да умре, отколкото да го замени с друг.

Режисьорите съживяват емоциите на героя, разкривайки меланхолията и депресивните му състояния със средствата на комедията, вплетени с магическия реализъм.

Сюжетът ни връща в 1958 г. в Техеран, когато шахът управлява един светски Иран, все още не потънал в ислямския фундаментализъм. В ролята на Али влиза познатия френски актьор Матиьо Амалрик.

Историята свободно се движи между минало и настояще, рисувайки привързаността на музиканта към инструмента си, превръщайки го в одухотворен символ.

Една от най-силните страни на "Пиле със сливи" е портретът, който рисува за Иран с безценните малки магазини и експресивни стари академици, все още не вледенени в бъдещето, нито пък застинали в миналото.

Гледайте "Пиле със сливи" на 7 октомври от 19.50 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари