Кой затри майките със "Снежният човек"

Майкъл Фасбендер по следите на сериен убиец
13 окт 2017 11:47, Петя Славова
3

Снимка: Форум филм

В дълбоките преспи на норвежката зима ни въвежда шведският режисьор Томас Алфредсон ("Дама, поп, асо, шпионин" и "Пусни ме да вляза".) с филма "Снежният човек".

Продукцията е екранизация на едноименния роман на Ю Несбьо, а главните роли са поверени на Майкъл Фасбендър, Ребека Фъргюсън, Вал Килмър, Шарлот Генсбур и носителя на "Оскар" Джей Кей Симънс.

Полицейският инспектор Хари Хоул (Фасбендър), познат от романите на тръгва по следите на сериен убиец, чиито жертви са жени с деца. Престъпленията се извършват винаги, когато вали сняг, което всъщност се оказва плодотворно в северна страна като Норвегия.

Панорамни кадри показват безкрайността на бялата пустош. Зимната картина, обаче е по-скоро нюанс, онагледяващ студените отношения между хората. Къси реплики, неспазени обещания, заглушен плач, отчужденост и тайни са истинските убийци на близост у хората. Всекидневието във филма на Алфредсон е типично за северняшката страна - семпло и неприветливо.

Режисьорът следи отблизо жертвите. Разкрива последните им часове, минути живот. Лица с мечти, с тъга, но и с надежда за нещо различно. Всяка убита е следвана от снежен човек – подписът на екзекуторът, който веднъж ще припознаем в лекар-сутеньор, друг път - в бързо издигащ се политик.

Освен с престъпленията, главният герой трудно се справя и със собствената си съдба. Наскоро разделен с приятелката си ( Генсбург) и нейния син, той се запознава с млада и амбициозна колежка(Фъргюсън), криеща обаче и някаква тайна.

Драматизмът у персонажите е породен от тяхното минало, от несподеленото детство и непреодолени загуби. И все пак Алфредсон се хлъзва покрай образа на злодея, който уви не се оказва достатъчно харизматичен.

А все пак майсторът на трилъра Хичкок отдавна е казал, че "Най-страшното нещо у злодеите е тяхната външна привлекателност. Как иначе щяха да спечелят доверието на жертвите си?".

В унисон  с жанра си, "Снежният човек" тръгва по кината от фаталния петък 13-ти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
З преди 6 години
И Ловци на глави е як филм
2
0
 
5
 
! Отговори
Ю Несбьо преди 6 години
е невероятен автор - за който харесва истински трилър!! За разлика от американските "тираджии", пардон "автори", на които като прочетеш първата страница и вече знаеш края!!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-безмислено заглавие нямаше как да измислите....... На моменти докато ви чета статиите и заглавията имам чувството, че се състезавате за приз "Най-безмислени статии"...