София Индипендънт филм фестивал с осмо издание

Фестивалът вече и с конкурсен характер
21 окт 2017 14:35, Петя Славова
1
София Индипендънт филм фестивал с осмо издание
Снимка: So Independent

"София Индипендънт филм фестивал отново ще се превърне в уникална среща на изкуствата, където се събират свободното кино и хората, които се срещат и мислят свободно.

Тази година, осмото издание на фестивала София Индипендънт  е с изявен конкурсен харакатер, за разлика от предишните седем издания.

"Со Индипендънт Филм Фест става с конкурсен характер, става международен от осмото си издание", сподели Жана Караиванова. "Интересът към фестивала, на който съм свидетел тази година изненада и самата мен", разказа г-жа Караиванова по време не пресконференцията, дни преди официалното откриване на фестивала.
Следващата седмица в София се очаква да пристигнат едни от най-радикалните и независими автори на филми  от различни точки на света.

Освен членовете на между народното жури – продуцента Шрути Гангули, Габриеле Каполино от IFP и Лорен Хамъндс – от програмния екип на  Трайбека Филм Фестивал, за които вече научихте, в София пристигат и много изявени автори на хитови независими филми, както и професионалисти, създали своите филми почти без никакви пари.

Софийската публика на фестивала ще има възможност да се срещне и да разговаря на живо с талантливата Натали Каплан, която пристига да представи своя филм "Имало едно момиче" (2017) – история за едно момиче, забъркало се в необичайни връзки с лекаря си, съседа си и с един млад войник. Заповядайте на представянето му на 31-ви октомври, от 18:30 в кино Одеон.

Известният продуцент Алекс Липшулц, който работи и като режисьор и като сценарист, ще представи своя уникален филм, заснет изцяло на идиш (език, от десетилетия неизползван в киното)– "Менаше",  на 31-ви октомври, от 20:30 в кино Одеон.

Няма как да пропуснете и българското предложение в конкурса за игрален филм - шедьовърът на Константин Божанов "И после светлина" -   своеобразно любовно писмо до изкуството. "И после светлина" има своя прожекция на 27 октомври, от 20:30 часа в Одеон.

За да представят провокативния си филм "SFashion"– хорър драма за бизнеса в Европа, в София пристигат продуцентът Джузепе Лепоре, режисьорът Мауро Джон Капече Капече и актрисата Карина Коронеа.  Първата  среща със зрителите на „SFashion е на 30 октомври, от 18:30ч. в кино Одеон.

Сред специалните киногости на Со Индипендънт Филм Фест е и номинираният за "Оскар" Себастиан Юнгер, режисьор и продуцент на едно от най-провокативните предложения в докуменалния конкурс  - "Ад на Земята: Възходът на Ислямската държава" (2017). Зрителите могат да срещнат със Себастиян Юнгер да 27 октомври, от 20:15 в Дома на киното.

Над 20 специални независими кинематографисти очакваме в София да предстваят нискобюджетните си филми, създадени почти без пари, но с размаха на свободния дух. Техните филми могат да бъдат гледани в кината Влайкова и Дада Културен Бар.

Събитието - в кината Люмиер Лидл, Дом накиното, Одеон, Г8, Евросинема, Влайкова и Дада Културен Бар.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Варна имаше фестивал на Световните червенокръсткй филми. Имаша филмови дейци от цял свят, които минаха по червения килим, имаше и представители на световните информационни агенции, но наши нямаше. Но това в жълтите вестници не бе отразено.
София все повече заприличва на провинция.