Суровото лице на Балканите в "Кучета"

Румънски трилър с българско участие
3 ное 2017 11:45, Петя Славова
0
Суровото лице на Балканите в "Кучета"
Снимка: София Филм Фест

Качественото жанрово кино винаги е имало своите верни привърженици, а в случая с „Кучета” става дума за различен тип история и атмосфера от това, което познаваме във филмите на новата румънска вълна. Трилърът, който залага на съспенс, неочаквани обрати и абсурдизъм, съчетава в себе си най-доброто като похвати от уестърн-жанра и кино-ноар и в същото време остава верен на реалността в описанието си на бруталната действителност в румънската провинция.

Критиката определя филма като румънския прочит на "Няма място за старите кучета” на братя Коен. Режисьорът Богдан Мирика се вдъхновява за историята от хората и начина им на живот, които е наблюдавал в южна Румъния в детството си: "Понякога в летните вечери ставах свидетел на онези дивашки побоища между местните.

Те използваха всички възможни импровизирани оръжия – от верига на колело до талпи или брадви. И си спомням, че това, което ме озадачаваше най-много не беше насилието, а неговия произвол. Тези хора не се нуждаеха от причина, за да влязат в битка – те просто искаха да видят кой ще победи. За всички тези диваци и липсата на морал, имаше потомствена чистота за техните действия. Все още си спомням чувството. За това става дума в "Кучета”.

Филмът е част и от програмата "София Филм Фест на път” и публиката в град Русе може да бъде видян на 4 ноември от 18.00 часа в Доходно здание с вход свободен за всички зрители.

"Кучета” може да бъде видян и от зрителите в София в Дома на киното на 15 ноември от 20.30 часа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: софия филм фесткучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари