Българите - неразбрано племе във "Възвишение"

Филмът на Виктор Божинов тръгва от днес по кината
Обновена: 10 ное 2017 15:47 | 10 ное 2017 15:35, Петя Славова
36

Снимка: А Плюс Филмс

"Българе, българе... Как съм ся аз озовал сред вазе? Туй ми е най-голяма грешка в живота. (Мал шанс ся зове по французки.) Неразбрано племе, братче! И не стига туй, ами го и овладели диви анадолски османлии.“

Още с появата си романът на Милен Русков "Възвишение“ "покръсти“ българите да се вгледат в предците си без излишен патос и страхопочитание. Сюжетът проследява смутното време на Османското робство, когато  "револуционните“ трепети често са приключвали с междуселски кражби на някой преминаващ заблудил се пътник или в тягостно протакване, характерно в комитетските среди.

Със смущаващо сложната идея да екранизира историческия роман се заема Виктор Божинов ( "Под прикритие“). Сложна, от една страна с пресъздаването на трудния наратив от романа, разказващ често от първо лице и същевременно, използващ сложни изрази от миналото. Също така на Божинов се наложи и да "възвиси" злополучните опити за исторически филми в последните години като "Дяконът Левски" и "Воевода".

Филмът сполучливо и вярно следва творбата на Русков (писателят е съсценарист, заедно с Виктор Божинов и Нели Димитрова) и улавя темпото на времето – тягостно, хаотично и същевременно комично.

Организацията на въстанието се оказва спорно понятие. Комитетите се  разбират мъчително, заради излишни бюрократични нагласи, които сами си измислят. Възвишените идеи на хайдутската чета за свобода често биват принизени от несъгласия помежду им, пусто перчене, а изстреляните куршуми по-скоро плашат някое пиле, отколкото турската армия.

Въстаниците обитават високото – планините, като скитащи зверове и същевременно огласящи върховете с гръмките си мечти и размишления и рядко слизат долу - в селата и градовете, където е смиреният народ.

Периодът е разгледан през призмата на двамата главни персонажи – пишман революционерите Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев). Героите са натоварени с важна мисия от Димитър Общи (Филип Аврамов) да предадат писмо на Левски. И докато дирят следите му в компанията на дръглива кранта - Дядо Юван, пътешествието им носи духа на трагикомичното донкихотовско вълнение, сплело мислите на прочутия герой на Сервантес "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с който небесата даряват хората".

Режисьорът няма да ни спести характерната за националността ни наивност и мнителност. Ще усетим и превзетото залитане на българите по чуждото, европейското, францужкото.

Постепенно ентусиазмът на персонажите отстъпва назад, за да бъде заменен от разочарованието и огорчението. Природата върви в синхрон с емоциите на четата и камерата на оператора Антон Бакарски редува гостоприемните сезони с мрачни и студени тонове.

В ролите ще припознаем както известни актьори като Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Димитър Рачков, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов и Кирил Ефремов, така и по-младите им колеги Христо Петков и Благовест Благоев. Музиката е на Петър Дункадов.

"Възвишение“ тръгва по кината от 10 ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
16
 
26
 
! Отговори
22 преди 6 години
От години не гледам български филми,пълна боза .Нито режисура нито озвучаване за музика да не говорим.От към артистичност нула,не знам само за какво се харчат толкова много пари!И накрая НИЩО!
14
5
 
13
 
! Отговори
Sgt, Pepper преди 6 години
Книгата е прекрасна. Дано филмът се е доближил до нейното равнище, за да запълни празнината от към вдъхновяващи ни събития!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е едва ли ще дочакам Бай Ганъо в Космоса ,ама има надежда.Киното е скъпа работа ,или правиш нещо по заявка или работиш за чужди продукции.Не ,че не може да се направи световна класика тук,просто с разпространението е трудно.За да извадиш пари трябва и да дадеш.
12
10
 
5
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
19 век пристига у нас француски летописец или писател ,нещо от този род да иследва живота на България и какво е написал когато си тръгнал , само ,че българите ядът много люто ,много лАжат и не се къпят(по димпломатично ) .
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Филма е убаф ама артистите са голавода.
10
11
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
100% ще се гледа ! На кино разбира се !
9
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
филмът е много сполучлив, вече го гледах и наистина не е за изпускане
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много знаеш какво му се гледа на българина, на мен не ми се гледа "лека комедия", писна ми от Комици и Каналето
7
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако аз давах парите ,само като чуя за идеята и бих се отказал.Следователно тук идеята е някаква различна.Българина е изтормозен от анализатори на миналото му ,на него му се гледат леки комедии ,без мутро-барок или настоящата утопия.
6
14
 
17
 
! Отговори
Бате Гойко преди 6 години
Тоя филм е създаден от ония 80%. Бездарната игра е очевадна от трейлъра дори.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дяконът левски ужасен филм, дано този не е такъв
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле майко, сериозно ли цензурирахте думата м.о.д.а?? Кое е обидното? Верно сте от племето.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох ква е тая селска мода да се квалифицират българите като племе. Вашите баби ако са живели в землянка и са яли диви зайци, ваш си проблем.
2
6
 
4
 
! Отговори
Еврей преди 6 години
И самите българи едвали разбират ккво искат камо ли да ги разбират другите народи)))))
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Линкълн Убиеца на Вампири!