"Безкрайната градина" на Галин Стоев открива Киномания

Началото на кинофеста е от 19:00 часа в зала 1 на НДК
16 ное 2017 08:23, Петя Славова
0
"Безкрайната градина" на Галин Стоев открива Киномания
Кадър от "Безкрайната градина" на Галин Стоев. Снимка: Киномания

Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев "Безкрайната градина" открива 31-вата Киномания тази вечер от 19.00 ч. в зала 1 на НДК, съобщават организаторите.

Над 50 филма, между които още няколко български, са в програмата на фестивала, който ще продължи до 30 ноември. Прожекциите освен в зала 1 на НДК са в кино "Люмиер Лидл", Дома на киното, "Одеон", Културния център G 8, Euro Cinema и Френския институт.

"Безкрайната градина" разказа за живота на Филип /Мартин Димитров/, "разделен" между приятелката му Соня /Глория Петкова/, брат му Виктор /Димитър Николов/ и работата му като PR. Всичко се променя в деня, в който той среща Ема /Елица Матева/ - странно момиче, затворено в свой свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина.

Нежен и поетичен филм, съвременна градска драма, под чиято повърхност се крият невидими светове и се раждат неочаквани чувства, в него е и последната роля в киното на именития актьор Никола Анастасов, отбелязват от екипа.

Пиршество за киноманите ще има на 17 декември в зала 1 на НДК - с новите филми на Уди Алън и Гийермо дел Торо

Освен откриването с българска премиера Киномания поддържа и друга традиция - да представя новия филм на Уди Алън. Този път това е "Въртележка" с Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк - историята на служител в лунапарк и неговата странна съпруга, живеещи през 50-те години. Продукцията ще бъде показана в една вечер с новия филм на Гийермо дел Торо "Формата на водата", отличен със "Златен лъв".

Пиршеството за киноманите ще бъде в своеобразното продължение на фестивала - на 17 декември в зала 1 на НДК. Началото е в 18.30 ч. с "Въртележка". От 20.30 ч. е прожекцията на "Формата на водата" - само три дни след американската премиера на филма, който може да се види единствено на Киномания.

"Формата на водата" е уникално съчетание на филм за чудовища, шпионски трилър, филм ноар, фентъзи, любовна история и мюзикъл. Гийермо дел Торо, известен с приказните си и често ужасяващи светове, създава фантастична любовна история по време на Студената война - в Америка през 1963 г. В тайната правителствена лаборатория работят глухонямата Илайза и колежката й Зелда, които неволно разкриват секретен експеримент. Типично в стила на режисьора, магичната атмосфера е заредена с голяма доза драматизъм и елементи на трилър, обусловени от епохата, в която се развива действието. В ролите са Сали Хоукинс, Майкъл Шанън, Октавия Спенсър, Ричард Дженкинс, Дъг Джоунс и други.

Сред горещите хитове са и черните комедии на Джордж Клуни и Мартин Макдона

Сред горещите хитове са и черните комедии на Джордж Клуни и Мартин Макдона. Само ден след откриването на 16 ноември, зрителите ще видят режисираният от Джордж Клуни "Субурбикон". Първата прожекция е на 17 ноември в зала 1 на НДК от 19.00 ч. Филмът е по оригинален сценарий на братята Коен, към които се присъединяват Джордж Клуни и Грант Хеслов.

Мрачната сатира е с участието на Мат Деймън, Джулиан Мур, Оскар Айзък, Глен Флешлер и Алекс Хасел. В началото в главната роля е трябвало да бъде самият Джордж Клуни, но после в образа влиза Деймън.
"През задния вход на предградията от 50-те" "Субурбикон" показва какво се случва, когато американската мечта се срине. Идиличното съществуване на общността с бели къщички и добре поддържани дворове изведнъж е пропукано и повлича вълна от шантаж, отмъщение и предателства. Деймън и Мур са идеален тандем, перфектно пресъздаващ специфичния тон на филма, съчетал нарастващ съспенс, много черен хумор и ироничен социален коментар.

Световната премиера на "Субурбикон" беше на кинофестивала във Венеция, където наградата за най-добър сценарий спечели "Три билборда извън града" на Мартин Макдона /"Седемте психопати", "В Брюж"/ - интелигентна трагикомедия, изпълнена с черен хумор, непредсказуеми обрати и великолепни актьорски изпълнения. Филмът е за страдаща майка, която тормози местната полиция, за да привлече вниманието на съгражданите си върху липсата на напредък в издирването на убиеца на дъщеря й.

В блестящия актьорски състав са Франсис Макдорманд, Уди Харелсън, Сам Рокуел, Питър Динклейдж, Аби Корниш и други. Прожекцията на Киномания е в кино "Люмиер Лидл" на 25 ноември от 20.45 часа.
Макдона е познат на българската публика и с театралните постановки по неговите пиеси "Пухеният", "Самотният Запад", "Бившата мис на малкия град" и други.

Филмът за прощалното турне на Buena Vista Social Club е сред музикалните бижута на Киномания

Документалният филм за легендарната кубинска група Buena Vista Social Club и нейното прощално турне е сред музикалните бижута на Киномания.

Българската публика беше очарована от обаянието и енергията на феноменалната Омара Портуондо от групата, която избра София и НДК за един от концертите си от турнето през април тази година. Разговори с нея и нейни колеги ще видим в Buena Vista Social Club: Adios - в зала 1 на 19 ноември от 19.00 часа.

Филмът на режисьора Люси Уокър е едновременно завладяващ портрет на музикалната страст, неугаснала с възрастта, и почит към една от най-великите музикални традиции в света, както и към страната, в която тя се е родила. Архивни кадри с Компай Сегундо, Ибрахим Ферер, Рубен Гонсалес и интервюта с изпълнителите за непознатата музикална история на Куба предлага продукцията с участието на Омара Портуондо, Барбарито Торес, Мануел "Гуахиро" Мирабал, Елиадес Очоа, Хесус "Агуахе" Рамос.

"Да преследваш Джон Колтрейн" на Джон Шайнфелд разказва за живота и творчеството на знаменития джазмен чрез коментари и признателност от негови почитатели като Карлос Сантана, Сони Ролинс, Бил Клинтън. Филмът проследява глобалното влияние на музиката на великия саксофонист и разкрива страстите и силите, оформили живота му и неговото новаторско звучене. В продукцията са използвани архивни кадри, анимирани стенописи, думи на самия Колтрейн, четени от Дензъл Уошингтън, както и специално заснети интервюта. Прожекцията на Киномания е на 19 ноември от 11.30 ч. в кино "Люмиер Лидл".

На популярния джазкитарист и композитор Джанго Райнхард и неговото участие в Съпротивата във Франция през 1943 г. е посветен "Джанго" на френския режисьор и сценарист Етиен Комар, с който беше открито Берлинале тази година. Участват Реда Катеб, Сесил дьо Франс, Беата Паля, БимБам Мерстайн, Габриел Мирет, Алекс Брендемюл. Зрителите могат да видят филма на 28 ноември от 20.45 ч. в кино "Люмиер Лидл".

Три вдъхновяващи детски филма ще видят най-малките зрители

Три вдъхновяващи детски филма ще видят най-малките зрители на Киномания - 2017 - един игрален и два анимационни.

Българският игрален "Лили рибката" на Ясен Григоров е подходящ както за децата, така и за техните родители. Той е с участието на обичани български актьори като преобразената в ромка-магьосница Татяна Лолова (която получи награда за цялостно творчество на фестивала "Златна роза"), Стоян Радев, Койна Русева, Елена Кабасакалова, Добрин Досев, Калин Сърменов, Десислава Спасова, Красимир Ранков, Линда Русева, Николай Урумов, Красимира Демирова, Луизабел Николова. Детските роли изпълняват Дарина Досева, Калина Асенова, Боян Григоров, Калоян Минчев.

Необикновената история е за метаморфозите на едно дете, което предизвиква магическа вихрушка, щом някой го погледне в очите. Тя го променя от момче в момиче и обратното. Родителите на детето се местят на село, в околностите на което срещат семейство роми-магьосници. Техните вълшебни сили са концентрирани в дъщеричката им Лили, която прави саможертва в името на странното дете. Филмът-приказка е за нуждата от обич и близост на родителите и техните деца, способността на хората да приемат различните от тях, за любовта и приятелството.

Анимацията "Кончето на Уенди" на режисьора Дагмар Зойме разказва за живота на момиченцето Уенди, който се променя по вдъхновяващ и изпълнен с паметни приключения начин след случайната й среща с кончето Дикси.
"Тад Джоунс и изгубеният град" - най-забавната анимация, вдъхновена от Индиана Джоунс, е за най-непохватния авантюрист на света, който трябва да спаси любимата си от алчен милионер.

Изабел Юпер и Марион Котияр са сред звездите на Фестивала на френския филм - в рамките на Киномания

Изабел Юпер и Марион Котияр са сред звездите на Фестивала на френския филм, който за седма година е в рамките на Киномания и се осъществява в партньорство с Френския културен институт.

Изабел Юпер получава награда за най-добра актриса на фестивала в Локарно за "Мадам Хайд" на Серж Бозон - изпълнен с ексцентричен комизъм трилър, свободна импровизация върху популярния сюжет за д-р Джекил и г-н Хайд, но с изненади.
Марион Котияр ще очарова зрителите в две продукции. В "Рокендрол" на режисьора и актьор Гийом Кане - неистова сатира на светския живот и неговите нелепи изисквания към публичните изяви и имиджа, двамата артисти играят самите себе си.

В "Призраците на Исмаел" Марион Котияр е мистериозната Карлота - съпругата на кинорежисьор (Матийо Амалрик), изчезнала преди 21 години, която внезапно се появява и внася смут в спокойния живот на мъжа си и приятелката му Силвия (Шарлот Гензбур). Великолепната игра на трите звезди е най-голямото богатство на този еротичен филм ноар, разказващ как самоличностите могат да бъдат оформени от вътрешни, неконтролируеми сили, без значение колко отчаяно се опитваме да бъдем самите себе си, отбелязват от екипа.
Фестивалът се открива с "Прекратяване на огъня" на 17 ноември в "Люмиер Лидл", а режисьорът на филма Еманюел Куркол ще е специален гост.
В програмата са няколко заглавия, свързани със знаменити творци, като "Гоген - Пътуване до Таити" на Едуар Делюк с Венсан Касел, "Роден" на Жак Доайон, "Далида" на Лиса Асуелос, "Джанго" - за популярния джаз китарист и композитор Джанго Райнхард и неговото участие в Съпротивата във Франция през 1943 година.
Сред заглавията е и филм за пионерите на киното - братята Огюст и Луи Люмиер. Артистичният директор на фестивала в Кан Тиери Фремо селектира и коментира по неподражаем начин най-значимите сред съхранените филми на двамата братя. "Люмиер" е 90-минутна компилация, която обхваща близо 1500 филма.

На Фестивала на френския филм ще има и специално събитие, обединяващо кино и концерт. Спектакълът "Лодката на влюбените" е създаден през август 2007 г. за фестивала в Аоста Strade del Cinema. Представлението - комбинация между ням филм на именит автор в историята на европейското кино - Жан Епщайн, хора "Големите български гласове" с диригент Илия Михайлов и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан, впечатлява публиката и е определено като събитие от европейски мащаб.

Скандалният "Матилда" и още три интригуващи филма са руските предложения

Покрилият се със скандална слава филм "Матилда" на режисьора Алексей Учител ще бъде показан на Киномания на 18 ноември от 19.00 ч. в зала 1 на НДК.

Филмът проследява любовната афера на бъдещия император Николай Втори с красивата балерина от полски произход Матилда Кшесинска. Когато бащата на Николай - император Александър Трети, умира, синът му осъзнава, че свободата да обича, когото иска, е приключила. Официалният период на траур още не е отминал, когато вдовицата на императора урежда брака на цар Николай с принцеса Аликс фон Хесен-Дармщад.

Филмът е заснет сред красивите естествени декори на Санкт Петербург. В ролите са Ларс Айдингер, Михалина Олшанска, Данила Козловски, Луизе Волфрам, Ингеборга Дапкунайте, Сергей Гармаш, Григорий Добригин, Евгений Миронов, Виталий Коваленко.

"Матилда" разбуни духовете в Русия и доведе до много забрани и актове на насилие от православни активисти, според които филмът петни името на монарха, свален от власт по време на Октомврийската революция от 1917 г. и убит от болшевиките, а после канонизиран за светец от Руската православна църква, припомнят от екипа.

Балерина е героинята и в друг филм за саможертва и лишение - "Болшой" на Валерий Тодоровски, който зрителите ще видят на 26 ноември от 13.30 ч. в кино "Люмиер Лидл". Съвсем млада балерина се подлага на жертви и унижения, за да постигне мечтата си - да играе на сцената на Болшой театър. Действието се развива на фона на великолепната музика на Чайковски. Участват Маргарита Симонова, Алиса Фрейндлих, Валентина Теличкина, Александър Домогаров, Анна Исаева, Никола льо Риш, Андрей Сорокин, Ирина Савицкова.

"Ерата на първите" на Дмитрий Кисельов разказва за съветския космически полет от 1965 г. и първото излизане на човек в открития Космос - на легендарния космонавт Алексей Леонов. Всичко сякаш върви по план, но внезапно радиовръзката е прекъсната. Сред актьорите са Евгений Миронов, Константин Хабенски, Владимир Илин, Анатолий Котеньов, Александра Урсуляк, Елена Панова. Прожекцията на Киномания е на 18 ноември от 12.30 ч. в "Люмиер Лидл".

Сред руските заглавия в селекцията е и "Pro любов. Само за възрастни" на режисьорите Павел Руминов, Наталия Меркулова, Алексей Чупов, Нигина Сайфулаева, Евгений Шелякин и Резо Гигинеишвили. Филмът е продължение на касовия хит "Про Любов" и събира кратки истории за любовта, този път с фокус не как да я открием, а как да я задържим - с добрина, готвене, сексуални практики или размяна на партньорите. В актьорския екип са Джон Малкович, Фьодор Бондарчук, Анна Михалкова, Ингеборга Дапкунайте, Гоша Куценко, Виктория Исакова, Равшана Куркова, Максим Матвеев. "Pro любов. Единствената прожекция на Киномания е на 19 ноември от 18.15 ч. в "Люмиер Лидл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари