Патриотизъм или национализъм в "Да живее България"

Адела Пеева прави снимка на съвременното общество
Обновена: 22 ное 2017 15:02 | 22 ное 2017 14:55, Петя Славова
14
Патриотизъм или национализъм в "Да живее България"
Кадър от "Да живее България" на Адела Пеева. Снимка: Киномания

Без да дава оценки режисьорът Адела Пеева изследва тънката граница между патриотизъм и национализъм в новия си документален филм "Да живее България".

Филмът е част от програмата на Киномания, а също така ще има и показ пред академичната общност в НБУ с дискусия с участието на самата режисьорка, която е и сценарист и продуцент на филма.

Продукцията проследява в продължение на три години развитието на няколко младежи, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти. Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват допустимите норми.

Безразличието или нескритата подкрепа на "възрастните" ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Всички те смятат, че бъдещето им принадлежи.

Въпросът е обаче: какво бъдеще да очакваме ние? И още: кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм? Кой участва в това осъзнаване: учители, родители, приятели, хора на духовността, местното управление?

"В своите филми подхождам с уважение към всички хора. Нямам за цел нито да засрамя, нито да похваля героите си, това не е моя работа. Аз съм неутрална, колкото и това да ви се струва бягство от позиция. Това е моята позиция. От тук нататък всеки има свободата да прецени за кого е или против кого е този филм.

Или пък свободата просто да му е мъчно за всичко това. Имах за цел да направя един анализ, една снимка в дълбочина за това какво става в нашето общество и защо тези хора са такива каквито са. Почувствах се задължена да направя този филм", сподели Адела Пеева.

Оператори са Димитър Скобелев, Пламен Гелинов и Светла Нейкова.

Премиерата на "Да живее България" е на 24 ноември в кино "Люмиер Лидл". В рамките на Киномания филмът ще има още четири прожекции в София – в  кината G8, Одеон, Евросинема и Дом на киното.

В Пловдив прожекцията е на 27 ноември от 19:00 часа в кино "Лъки синема", а във Варна – на 1 декември от 20:00 часа във Фестивален и конгресен център – Варна, зала 2 (зала "Европа").


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
прочетох до "академичната общност в НБУ" . пак аонсу, пак шумкаре. ай, гиделим.
12
1
 
7
 
! Отговори
IT Pro преди 1 година
Комунистка да учи на патриотизъм...
11
0
 
11
 
! Отговори
Адела, Адела ... преди 1 година
Чудо прави тази женица, за да ни накара да се чувстваме виновни за това, че сме патриоти и не се срамуваме да се наречем българи!
Вижте останалите й филми - ако може, да се принизят хора, считани за герои; ако може, да се докаже, че елементи от нашата традиционна народна култура не са български, а балкански. Да беше чела повече, за да знае, че във фолклорната култура на всеки народ има преди всичко регионални елементи, но пресъздадени по специфичен начин.
Но за родоотстъпничество се плаща добре!
10
0
 
10
 
! Отговори
Има ли учудени? преди 1 година
Това е естествена реакция на насила натрапвания ни вид глобализъм, който уж ни давал по-голяма свобода на себеизява и повече възможности за реализация.
Преди време, един не-българин, в телевизионно предаване, уж невинно, но с много нахален тон ни попита: "Защо човек трябва да бъде българин, грък, италианец? Не може ли да бъде музикант, учител, майка?"
Да сме зачеркнали, значи, своята етническа и национална идентичност! Някой някъде добре си е направил сметката. НО БЕЗ КРЪЧМАР !!!
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луковмарш е една антикомунистическа проява на народа ни срещу терора наложен от червената армия у нас
8
10
 
14
 
! Отговори
909 преди 1 година
Гледах интервю по телевизията с авторката на филма. Въпросната персона е направила филм за нещо, което не разбира. Да, наистина, тя не разбира, какво е патриотизъм. Дали това беше само поза, но тя се учудено си задаваше въпроса, защо пример на младите е ген. Луков. А тя какво очаква, някой европедераст ли да бъде?
7
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешно време само лyмпенизираните полу-грамотни идиoти стават партироти, националисти и т.н.
6
7
 
19
 
! Отговори
Тервел преди 1 година
Патриотизъм и национализъм - това е имунната система на един народ! Другото е мулти-култи, меки китки и плюшени мечета.
5
5
 
15
 
! Отговори
123 преди 1 година
И национализмът е нещо лошо, така ли?! Гнусни коминисти такива.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ скаутите също маршируват, веят знамена и пеят патриотични песни. Да командироваме в Айова бившата членка на БКП за да се убеди сама
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоз патриот на снимката знаели поне да си бърши г..
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунисти у нас изклаха стотици хиляди невинни българи по време на съветската окупацията. За да оправдаят тази касапница те измислиха че у нас е имало фашизъм. Всички родолюбци бяха обвинени във фашизъм, а тяхните палачи станаха активни борци срещу фашизма и получиха облаги и пожизнени пенсии.

Внушава ни се че Луков марш е нещо лошо.

Внушава ни се чувство на вина, че нашите бащи са се борили за обединение на България

И защо тази жена не е направила филм за сръбските националисти?
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да вървят на позитано 20 и да тряпят на ред