"Дъвка за балончета" – децата от 80-те се предадоха днес

Филмът е по родните екрани от днес, 8-ми декември
8 дек 2017 17:15, Петя Славова
34

Снимка: Лента

Към носталгичното детство на 80-те с играта на "Стражари и апаши", боевете с фунийки, лепило "Кале", некермани и дъвки "Идеал" и "Турбо" ни връща "Дъвка за балончета".

Ще усетим миналото по завитите в хартия салами, изтърканите катерушки, свободата да тичаш по софийските улици, подвиквания от балконите, прякорите до живот.

Историята е разказана покрай случайната среща на Биляна (Теодора Духовникова), завърнала се от Лондон за сватбата на братовчедка си и Калин (Иван Юруков) – момчето, с което са си обещали да се оженят като пораснат.

Героят е копирайтър в рекламна агенция, а писателските му способности, примесени с бунтарско недоволство, много наподобяват на героя на Велислав Павлов от "Вездесъщият".

Приликите продължават и с поставения пред дилема главен персонаж – дали да избере семейството – съпруга и дете, или изкушението на новата (стара) любов.

Все пак "Дъвка за балончета" не достига нивото на филма на Джевелеков, както по отношение на диалозите, така и при работата с актьорите и така действията на персонажите често изглеждат немотивирани.

Режисьорът Светослав Тодоров-Роги има опит на малкия екран в сериалите "Столичани в повече" и "Кантора Митрани" и явно гледа носталгично и на старите български ленти, от които излизат вечни фрази като: "Сега ще видите вие кон боб яде ли".

Почти в същата тоналност Малин Кръстев влиза в образа на учителя с репликите: "Ще падат глави" или с въпроса: "Ти ли завря връзки в ауспуха на автомобила?".

Намръщен към патилата на хлапетата е и неприятният чичо, скрил луканки в мазето си. Но подвиквания като: "Ей, хулигани ще ви отрежа ръчичките", така и нямат потенциал да влязат в списъка с емблематични цитати от български филми.

И макар и да не се подхлъзва да проследява политическите промени, "дъвка"-та във филма загубва вкуса си, оставяйки го в миналото. А  настоящето е прието твърде сиво, монотонно, примиренческо. Порасналите герои влизат доброволно в коловоза на всекидневието. Карат се с партньорите си и се прибират при тях без стремеж за промяна.

Поколението, израснало между другото, е хубава идея за филм. Светослав Тодоров-Роги го описва с eсенно-цветни тонове на миналото и твърде обрани в настоящето, каквото е и настроението на героите. Апатията на днешното време, обаче не е достатъчно подплатена в отношенията между персонажите. Пропуск, който не дава особен шанс да се усети тъгата по не(до)изживяната любов, каквото е посвещението на режисьора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах го миналата седмица по телевизията. Радвам се, че не съм давал пари за това малоумие.Боза. Родна българска кинаджийска боза. При това с претенции. Театър, сниман като филм. Слаба игра, глупави клишета за онова време, несъответствия. Изобщо родно кино в целият му блясък.Пишеха, че вече се намирал свободно и по тракерите. Хора, ценете си времето, този филм просто не си заслужава.
34
2
 
0
 
! Отговори
ехаа преди 6 години
До Крем карамелГолям *** си ,ей !
33
9
 
10
 
! Отговори
Крем карамел преди 6 години
Издържах в салона около 35 минути и си тръгнах. Ужасна тъпотия, чак ме заболя главата. Не мога да си представя, тези хора, които седят зад тази продукция - наистина ли не се усещат, колко ниско качество е продукта им. Мога ли да си върна билета, за да ми възстановят парите, за останалите минути, които не догледах?
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата не се предадоха, политиците ги предадоха!!!
31
0
 
1
 
! Отговори
радев преди 6 години
До до 16те всичките са без биографии за пред хората
30
3
 
12
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Идеята е добра, но още в зародиш убита с родните кинаджийски клишета. Тая роднинска kочина, родното кино, трябва да бъде разрината из основи. Едни и същи бездарници харчат поредните пари...
29
1
 
12
 
! Отговори
Естет преди 6 години
Българско кино?! Не, мерси! И орда талибани не могат да ме вкарат в киносалон за да агонизирам с потомствено бездарие.
28
4
 
3
 
! Отговори
38 годишен преди 6 години
До 15Дай да се срещнем с жена ти и после теб ще те пишат " бегал". Па ако си некой убавец - метросексуален от тия са модерните ще те офраскам и теб , айде от мен да мине ще се прежаля веднъж в живота с мъжко. А .... и да вземеш тапи за уши и щипки за нос, че най много мразя миризма на изгоряла гума и женски писъци. Айде със здраве.
27
0
 
10
 
! Отговори
До До 23 преди 6 години
И това се случваше. Да не говорим пък, че някои слагаха свити карфици на върха на фунийката.Малко по-рано имаше и "чаталчета" - с тях "стреляха", като използваха сгънати на две карфици. Много разправии имаше, докато ги забранят. Не всяко момче-пубертетче постъпваше така, но имаше и такива, които си "упражняваха мерника" като "стреляха" с карфици по непознати момичета, по-малки от тях /та хем да не го изобличи, хем да не го подгони да го бие/. Пу..тювският характер си проличаваше още на 12-13 г.
26
1
 
9
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Да да, Жената днес, да накълцаш, а бой с точилката после.....Кофтито е, че 90% от наборите не са в България. Жестоката истина за децата на Пост-комунистическа България
25
0
 
14
 
! Отговори
Луд преди 6 години
Най-добрите фунийки бяха от Жената днес и от оризова хартия.
24
2
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
Да ама имаш и доста случаи на извадени очи с тия фунийки.Аз например като игрехме винаги си слагах едни очила - скиорски.
23
0
 
20
 
! Отговори
до 20 и 21 преди 6 години
Не бе хора, фунийките се правиха с лепило Кале и от паралели или некерман. Другите списания не ставаха. А от Калето се втвърдяваха върховете....хубави детски години, никой не може да ти ги върне, пък били те и в комунизма или на ръба му...
22
2
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Такова нещо не съм чул.Не знам дали в края на соца някой се е сетил да диша лепило, особено пъкдецата под 14 г.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И мен ме заинтригува изречението за лепилото КАЛЕ. Да не би да искат да кажат, че и тогава се пионерчетата са дишали лепило.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 14Родените през 1927 г., на Девети септември са били гимназисти. Познавам повече от 20 човека, които са на 88-92 г.Не знам на каква възраст са персонажите от този филм, но родените в периода 1955 г., през 1965 са били 10-годишни.Това имах предвид, когато визирах периода до 1965 г..
19
0
 
25
 
! Отговори
Млад и красив гербер преди 6 години
Ако във филма го няма Бойко, който тича с филите мас по прашните банкянски улици, въобще няма да отида да го гледам.
18
0
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
В ГЕРБ има доста комунисти, родени преди 1989-та. Да не казвам, че почти всички са такива.Има дори един роден 1959-та. Той им е старишията.Интересно защо никъде не може да се прочете какъв е бил този същият преди 2005-та да речем. Та той тогава е бил на 46 години. На такава възраст ли се е родил.Или пък може би неудобната му биография се крие умишлено от така наречените журналисти и никой не смее да я извади на светло.Да не би да ги тресе страх ? Нали сме демокрация и имаме закони.
17
1
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Последното изречение от твоя коментар НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА.
16
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, филмът е направен от млади хора, привърженици на ГЕРБ, които обаче се целят в електората на БСП.Защото почти всички, родени преди 1989 са били или още са си комунисти.