Любов по твой вкус с "ProЛюбов. Само за възрастни"

Джон Малкович снове из Москва като спец гуру
12 дек 2017 16:15, Петя Славова
0

Снимка: Б План

Може ли любовта да бъде съхранена се опитва да отгатне героя на Джон Малкович в "ProЛюбов. Само за възрастни". Действието ни пренася в съвременна Москва, а актьорът влиза в образа на гуру, разглеждащ различни аспекти от взаимоотношенията в една двойка. Филмът съчетава пет късометражни новели, съвсем самостоятелни една от друга, които се обединяват около персонажите - присъстващи на лекциите на гуруто.

Сред улични музиканти, молове и забързаното всекидневие в мегаполиса, героят на Малкович размишлява около тънкостите на дългото съжителство. А силните и слаби страни на любовта са онагледени от емоционалните ситуации на различните двойки в късометражните разкази, режисирани от Павел Руминов, Наталия Меркулова, Алексей Чупов, Нигина Сайфулаева, Евгений Шелякин и Резо Гигинеишвили. Веднъж наивна, друг път внезапна или добре обмислена, любовта витае по различен начин и носи авторския почерк на всеки един от режисьорите.

Първата новела ни среща с младата полицайка (Равшана Куркова), скрила емоциите си под служебната униформа и строг поглед към всеки обърнал й внимание, а причината се крие дълбоко в съзнанието й, обременено от дългогодишни родословни наставления за праведност. Павел Руминов поднася комично ситуацията, в която младото момиче среща любовта и се колебае между нея и увехналите разбирания на майка й. А ситуациите, развиващи се в главата на героинята заприличват на фарс.

В следващата история детската учителка (Анна Михалкова) се опитва да спаси брака си като приема предложението на съпруга й да правят групов секс с друга двойка. Режисьорите на този откъс Наталия Меркулова и Алексей Чупов поставят персонажите си в конфузна ситуация, след като сред двойката за споделен секс се оказва, че има и бивш ученик на преподавателката. Комичната ситуация засилва звучението си след като строгата преподавателка се освобождава от задръжките си и е готова да изпробва някои садо мазо пози.

Шанс, но не за любов, а за да се отърве от девствеността си търси ученичката (Ясмина Омерович) в третата част под режисурата на Нигина Сайфулаева. Момичето не забелязва, че този "проблем" може да бъде решен по съвсем лесен начин – с най-добрия й приятел. Сайфулаева проследява с хумор тинейджърските колебания по отношение на любовните трепети, като не спестява и драматизма им.

Изненадващ финал има в четвъртия откъс на Евгений Шелякин, в който кинозвезда бива отвлечен от богата бизнес дама (Виктория Исакова), която иска спермата му, за да си направи дете. Двамата персонажи усещат напрежението си един към друг, като същевременно ролята на жертва и господар се разменят.

Вън финалната новела, режисирана от Резо Гигинеишвили на изпит пред любовта застава самият гуру, изигран от Малкович, който макар и да показва знание в интимните въпроси, се оказва също толкова безсилен в овладяването й. Ще го видим като изневеряващ и същевременно ревнуващ съпруг, изоставен от половинката си и затова искащ да си я върне обратно.

Докато изследва емоциите от различните късометражки "ProЛюбов. Само за възрастни" все пак не задълбава надълбоко в човешките отношения, а се фокусира около първичната настръхналост на персонажите, поставени в непознати за тях ситуации.

Продуцент на филма е Анна Меликян, която пък през 2015 г. снима своята предходна версия на филма. Първата продукция, подобно и на тази подрежда няколко новели, чиито персонажи се въртят около психолога, разнищващ вечната тема от различни ракурси.

"ProЛюбов. Само за възрастни" бе показан на тазгодишната Киномания и може да бъде гледана у нас от 19 януари 2018 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари