Сред политкоректни раси: Силата е при "Последните джедаи"

Осми епизод на "Междузвездни войни" - от 15 декември в кината
Обновена: 15 дек 2017 15:37 | 15 дек 2017 15:00, Петя Славова
27

Снимка: Форум филм

Макар и да напусна този свят Кари Фишър още населява галактиката в "Междузвездни войни". Ще я видим в добре познатата й роля на принцеса Лея, опитваща се да опази Съпротивата от Първия ред, управляван от Сноук и в "Последните джедаи".

Режисирана от Райън Джонсън ("Братята Блум", "Looper: Убиец във времето"), осмата серия от сагата остава вярна на поредицата без обаче да копира ситуации от предишните продукции. Епизодът събира познатите персонажи като Рей (Дейзи Ридли), дезертьорът от Империята Фин (Джон Бойега), пилотът, неподчиняващ се на заповеди Поу (Оскар Айзък), Марк Хамил като Люк Скайуокър, които доминират в действието, но не пропуска и нови попълнения като Бенисио дел Торо – изпечен крадец с талант да излиза невредим от ситуациите, разбиращ се и с Тъмната и със Светлата (си) страна, Лора Дърн  - в образа на вицеадмирал Холдо и Кели Мари Тран - помощничката на Фин - Роуз.

Адам Драйвър отново влиза в образа на антигероя Кайло Кан/Бен Соло, лъкатушещ между тъмната си и светла страна. И ако в предишния епизод "Силата се пробужда" появата му бе спорно приета, то този път актьорското му присъствие е изключително в уловените моменти на вътрешен конфликт, на връзката с Рей и във взаимното им търсенена смисъла на произхода им.

Подобно на продукции, съдържащи в заглавието си "последен“ ("Последният мохикан“, "Последният самурай“...) и в "Последните джедаи“ става ясно, че новият свят няма нужда вече от своето минало, а е вперило поглед напред, към нови хоризонти.

Дисни залагат на този ход неслучайно. Все пак Кари Фишър си отиде в края на снимките на продукцията, Хан Соло загина  на екрана още в предходния епизод и така думите на Кайло Кан "Остави миналото да умре. Убий го, ако се налага", звучат още по-категорично. Те се припокриват и с посланията на Люк Скайуокър, развенчаващ легендарния ореол около джедаите, поставящ под съмнение тяхната праведност.

Бързи шегички вървят редом до патетични речи и драматични прояви на героизъм, а перипетиите на персонажите са обременени от философски разсъждения и социални обобщения. Ръкопашните схватки със светещите мечове са подплатени и от романтични моменти и всеки от персонажите като че ли за миг е изкушен да премине от другата страна. Джонсън разклаща устоите им, улавя съмненията им и ги подсилва с предоставянето на нови факти.

Дали Люк Скайуокър е предал ученика си, дали това не е причината да се скрие от всички, на кого са нужни легендите, в какво именно се крие Силата на Джедаите, коя е тъмната и коя светлата страна. Режисьорът оставя всеки герой сам да намери истината в себе си и да определи кои  устои защитава, като борбата се води на различни нива и всеки образ има ключова роля за развитието на действието и решаването на ситуацията поваля като домино последващите събития.

Подобно и на предходните епизоди, и тук галактиката е населявана от всякакви раси (Дисни спазва традициите на политическата си коректност, която я има и в анимациитe), роботи, Чубака, твари - подобия на пингвини, нещо като "козодинозаври" или пък вълци със стъкълца по кожата, които извеждат персонажите в правилната посока.

Визуално мощен, както подобава на поредицата, Джонсън съхранява духа на сагата  като я зарежда с тежка артилерия от драматични и комични ситуации под съпровода на класическите  музикални откъси на Джон Уилямс. Същевременно режисьорът предава силата в новите герои, като постепенно се разделя със старите знакови образи.

"Междузвездни войни. Последните джедаи“ тръгва от 15 декември в кината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази политическа коректност съсипа филма. Още след миналият филм се отказах да гледам каквото и да пуснат занапред.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако и в този филм ми вкарат гейски изглеждащи мъже и жени - мъжкарани, повече няма да погледна американски филм. Взе да ми писва от политкоректни филми с ярко изкривяване на действителността.
18
2
 
10
 
! Отговори
МакКонар преди 6 години
Статията без да дава директно спойлери е така написана, че разкри 99% от филма. Много политнекоректно, Днес.БГ!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за голям екран е, не за малък този филм
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Свалих го, пуснах си го, скука."И ти си скучен. Животът ти също, най-вероятно.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С този филм накараха хората които не са ходили от 10 години на кино да влязат в кино салона. Явно това е целта. Филма е хубав откъм ефекти.
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свалих го, пуснах си го, скука.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече го има в тфиле.руМоже да го свалите без регистрация.Озвучен е на руски.
12
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало правнуците ми ще гледат "Тъмната сила", "Новата империя", "Сенатски парламентарен контрол", "Завръщане към силата", "Чубака" и т.н. То бива изсмукана история, ама на... щом има зрители, ще има и серии.
11
2
 
27
 
! Отговори
МДА преди 6 години
Макар и да знаех, че никога усещането няма да се върне от детските ми години се опитах да гледам филма с непредубедено съзнание. Не успях. Сантиментално се върнах много години назад. Залата беше пълна с млади хора - фенове на сагата. И както филма предаваше щафета от старите герои (с познатите ни актьори - вече поостарели) на новите и по млади, така и залата беше пълна с новото поколение. Слушах коментарите след филма около мен, носърце не ми даваше да се намеся, беше си техен ред..
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакам го в Замунда...
9
3
 
2
 
! Отговори
ъ? преди 6 години
Не съм го гледал. Кой е убиецът?
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре се получило филмчето, гледах снощи, хареса
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последното недоразумение от Disney Wars беше толкова бозаво блудкаво, та не помня нищо от него. Изживява времето си и сега ще реанимират трупа до последно. Ако искате да види що е модерна фантастика гледайте Neill Blomkamp и мини-филмите на неговото Oats Studio.
6
4
 
12
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Сагата продължава с нова сила. Снощи го гледах. Стана ми само малко мъчно, че животът си отива така както си отиде и героят от детсвото ми Люк . филмът се яввява и доста философски. всяко поколение трябва да заслужи СВОБОДАТА си.
5
3
 
12
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Доста не на място звучи политкоректно за филм, и то точно пък за "Междузвездни войни" Филмът си е приключенска фантастика, има добри и лоши, има си доволно и конфликти, че и любовни истории, изобщо и въобще нито е бил, нито му трябва да е политически коректен. 1-во - една политика няма как да е коректна! Тя е политика, защото е... абе, ***!
4
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли как псува един джадай? ... Когато джадай иска да ви напсува, той казва: "Нека *** е с мен".
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
филмът си струва, въпреки че няма много нововъведения, но нали трябва да се подхранват и следващите поколения.
2
7
 
42
 
! Отговори
:) преди 6 години
Има ли гей двойка или няма? И дали са се бракували и могат ли да си осиновят дете????Това е най-важното в един холивудски филм. А и да има 30% афроамериканци, че иначе ще ги оплюят по "демократичните" медии. Трагедия. Пълна.
1
3
 
16
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Филма ще го обсъждам след като го гледам, ама "политкоректни" не е ли термин от едно минало, което сегашната "демокрация" звучно oплюва?