"Пощальонът" се сдоби със "Златен ритон"

В анимацията победител стана "Вятър работа"
23 дек 2017 19:40, Петя Славова
0
"Пощальонът" се сдоби със "Златен ритон"
Снимка: Златен ритон

Документалният филм "Пощальонът" на Тонислав Христов спечели голямата награда "Златен ритон" на 23-ия фестивал на българското документално и анамационно кино "Златен ритон" - за детайлното и задълбочено проследяване на еволюцията на главния герой в сложния и противоречив съвременен свят, според мотивите на журито.

Победителят в анимацията е "Вятър работа" на Анри Кулев по сценарий на Христо Ганев - за концептуалната и артистична визия и общочовешкото послание. Отличията бяха връчени тази вечер на закриването на фестивала.
Специалната награда на журито получават два филма. Документалният "Книжарят" на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров е отличен за изящния подход към един съдбовен исторически период чрез брилянтно изображение, перфектен ритъм и модерно звучене, а анимационният "Произведено в Брахицера" на Николай Тодоров - за изключителната визия и положения огромен труд в изграждането на политическата сатира.

Наградата за художник-постановчик на анимационен филм е за Росица Ралева за анимационния филм "Пътуваща страна" на Весела Данчева и Иван Богданов - за оригинално и стилизирано изображение. В документалното кино са наградени двама режисьори - Юлия Кънчева за "В огледалото" - за умелото вплитане на различни съдби в отражението на нашия свят, и Мария Николова за "Дъга - разкази в картинки" - за естетския и искрен поглед към един уникален за България артистичен феномен.

Двама са и носителите на наградата на община Пловдив (произведение на изкуството) - Галина Кралева за документалния филм "Поне за миг да полетя" - за емоционалното представяне на житейския и творчески път на режисьора, художника, актьора и аниматора Иван Андонов, и Костадин Бонев за документалния филм "Изкореняване" - за съпричастност към съдбата на арменския народ, пише БТА.

Отличените дебютанти са четирима. В документалното кино лауреатите са Мария Аверина за "От Кремона до Кремона" - за чувствителното подчертаване на разликата между изкуство и занаят, изразено чрез универсалния език на музиката, и Цветан Драгнев за "Пустиняци" - за нормалното човешко отношение към отхвърлените от обществото, а в анимацията - Иван Стоянович за "Няма начин" - за експресивното пресъздаване на алиенацията в модерния живот, и Катя Мънкова за "Папагалски залъгалки - Русия" - за топлия поглед към света на детето.
Специални дипломи получават документалните филми "Следваща спирка - кино "Одеон" на Екатерина Минкова, "Добро утро, капитане" на Георги /Джеки/ Стоев и "Симон срещу страха /Случаят Варсано/" на Георги Тенев и анимационният "20 ритника" на Димитър Димитров.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци /СБФД/ се присъжда на "От Кремона до Кремона", на Гилдията на кинокритиците към СБФД - на "Вятър работа" и на "Книжарят", отличен и с наградата на Българската национална филмотeка. Наградата на Асоциацията на хабилитираните преподаватели по екранни изкуства "Академика 21" е за Offline на Станислава Калчева и "Пощальонът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари