Жълт картон за Холивуд - американците все по-малко на кино

Броят им е най-нисък от 25 години насам
7 яну 2018 12:15, Елена Кирилова
17
Жълт картон за Холивуд - американците все по-малко на кино
Снимка: Pixabay

Холивудските студия получиха жълт картон - броят на хората в Северна Америка, които ходят на кино, през 2017-та спада до най-ниското си ниво от 25 години, пише Bloomberg.

Посещенията на кина в САЩ и Канада се свиват с 5,8% до 1,24 млрд. през 2017 г. - най-слабата посещаемост от 1992 г. насам, сочат данни на Box Office Mojo.

Цените на билетите нарастват средно с 3,2% през миналата година, което също е повлияло за свиването на приходите под 11 млрд. долара, но това все пак е сравнено с рекорда от 2016 г.

Слабите продукции и услугите като Netflix са държали аудиторията по-далеч от киносалоните. Зрителите също са се повлияли от цените на пуканките и газираните напитки.

"Междузвездни войни: Последните джедаи" е лъч светлина през 2017 г. Филмът генерира 533,1 млн. долара до края на годината на вътрешния си пазар и стана лента номер едно. Но дори и една от най-обичаните холивудски истории не може да компенсира спада, който започна през лятото.

"Индустрията трябва да бъде притеснена, ако метриките падат отново през 2018 г.", коментира Гита Рангенатън, анализатор на Bloomberg Intelligence. "Особено при по-силните ленти за тази година по-малкият брой зрители ще бъде предупреждение, че индустрията може да се свива", допълва анализаторът.

Отвъд спада на посещаемостта се наблюдава тенденция веригите от кина и големите филмови студия да се консолидират. През последния месец Cineworld Group придоби Regal Entertainment, втората по големина американска верига кина, за 3,6 млрд. долара. Walt Disney пък сключи сделка за придобиването на развлекателните активи на 21st Century Fox, включително филмовото студио на компанията. Сделката е на стойност 52,4 млрд. долара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: холивудкино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Холивуд не е Холивуд преди 6 години
Нормално ,интернет завладя света в тези 20 години .Пък и кажете един що годе приличен филм напоследък.Все някакви междузвездни претоплени манджи ,измислици за супер герои и бутафорни безсмислени сценарии .Сериалите им още по -зле .Извода се налага от само себе си ,а Холивуд поради липса на качествени филми решиха да насочат прожекторите към кирливите си ризи с тези секс скандали ,а с това окончателно показаха на хората какво е днес студиото и защо хората не ги искат.
13
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Да не би хората най-после да започнаха да виждат чии интереси пропагандира Холивуд и американската киноиндустрия като цяло? Както се казва - а дано, ама...
12
1
 
6
 
! Отговори
Х Транспондер преди 6 години
"Олиго.френмен срещу деби.лмен спасители на ултрамега Галктиката 76-та част" последните десет години излизат основно такива "шедьоври" които втръснаха дори и на ***.илната американска публика! Какъв интерес очакват тия?
11
0
 
19
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Жълтия картон за Холивуд е даден не от любителите на Нетфликс, а от гласоподавателите на Доналд Тръмп, които са мнозинство. Причината - истеричната кампания на омразата срещу Тръмп, инициирана от Илюминати, Демократи, Соросoиди и Глобалисти-Радикалисти и поета от жалкия елит на Холивуд! Същия елит на професионални смешници, чието единствено умение е да се преструват пред камера! И които УЖ щяха да имигрират в Канада ако Тръмп спечели, но до ден днешен нито един от тях не го е направил! Шут
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами комиксови герои - от първа до 101-ва част, та после всички заедно, безумни ефекти, филми без смисъл - учудващо е че изобщо някой ходи на кино!
9
2
 
15
 
! Отговори
Отказ преди 6 години
Не само кината ще го усетят, в САЩ се наблюдава и тенденция за отписване от кабелната телевизия, която струва едно $50-$100 месечно, а шоутата, новините и филмите не струват часовете загубено време.
8
1
 
33
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Аз последно време като включа "касов" холивудски филм и въпреки че се напъвам, накрая не издържам и го изключвам. едни и същи сюжети, герои, ефекти. само мащабите им прменят, повече и повече ефекти и измислени герои на ендо място. за сметка на сюжета.в допълнение не ми се гледат мутрите на надценени актьори и актриси, които периодично ни моралстват и назидават за това как да се живеем живота, за кого да се гласува, кого да пускаме в държавите си.
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска да си пълне главата с тоя вреден холивудски шит.Хората се осъзнаха вече, не може да ги лъжете, както преди 15 год.
6
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зверски ми е омръзнало да гледам филми. Всички са скучни, досадни и още на 5тата минута ми секва желанието да гледам. Преситихме се. Мога да изкарам много по приятно времето си.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При теях бози, които пускат въобще кой ходи на кино?Има и друго, в рутракера се регистрираш и гледаш. Един американец беше учуден, че се е регистрирал без проблем и вендга си е свалил един боксов мач, след края му без пари, а в щатите трябва да плащаш за да гледаш.Не съм ходил на кино от години и не смятам да ходя. Има замунда, п2пбг и руските сайтове, рутракер.ру, тфиле.ру, кинозал.тв, тапочки, мегашара и т.н. В тефиле можеш да сваляш даже без регистрация.
4
2
 
31
 
! Отговори
Скъпо преди 6 години
Кой луд ще даде $15-$20 за билет, $4 за .5 л вода и $7 за пуканки. За тия пари ще гледаш netflix и hulu месец-два.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами време им е да умират. Кината са скъпи, филмите некачествени.Онзи ден ми се наложи (да нямаше как) да отида на междузвездни войни,за 1ви път от 10 години насам. Ами зле. Даже и ефектите не ми харесаха, да не говорим за сюжета. А това бил един от добрите филми за 2017
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В последните години и аз ходя все по-рядко на кино, не защото не искам а защото, просто няма какво да гледам. Комиксови бози, анимационни филмчета, елементарни екшъни, слаба научна фантастика, много ефекти и слабо човешко присъствие!
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми те се изтъркаха все едно и също всички екшъни все лоши руснаци намесени дойдат извънземни кацат все при тях