Българският филм "Ага" закрива конкурса на "Берлинале"

Филмът на Милко Лазаров е в конкурсната програма
23 яну 2018 08:40, Петя Славова
0
Българският филм "Ага" закрива конкурса на "Берлинале"
Кадър от "Ага". Снимка: София Филм Фест

Българският филм "Ага" на Милко Лазаров е в конкурсната програма на 68-ия международен филмов фестивал в Берлин.

За пръв път от 29 години български пълнометражен игрален филм е в конкурса на "Берлинале". През 1989 г. в престижната конкурсна селекция е бил избран филмът на Иван Ничев "Иван и Александра".

"Áга" е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров, чийто дебют "Отчуждение" (2013) беше селектиран във Венеция. Сценарият е дело на Милко Лазаров и Симеон Венциславов и получи престижната награда "Кшищоф Кешловски" на програмата "Скриптийст" през 2015 г. в Кан. Проектът, с работно заглавие "Нанук" стартира на София Мийтингс, 2014 г. Оператор е Калоян Божилов.

"Áга" е мажоритарна българска копродукция с участието на Германия и Франция.  Разказва за Седна и Нанук, които живеят далеч на север и мечтаят да съберат семейството отново. След смъртта на Седна Нанук извървява дълъг път, за да открие напусналата ги преди години дъщеря Áга.

"Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности, как процеси, които на пръв поглед нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели нации. С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценностти. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно.", казва Милко Лазаров.

В състезателната програма на "Берлинале" участва и българската миноритарна копродукция "Не ме докосвай"– дебют на румънската режисьорка Адина Пинтилие с участието на Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

 "Не ме докосвай" е хибрид между реалност и художествена измислица, в който героите на филма търсят интимност. Техните самоти се срещат – случайно или може би по силата на съдбата – в един дълго копнян опит за общуване. Това е едно лично изследване на интимността, поставящо под въпрос начините на възприемането ѝ.

Филмът разглежда въпроса как човешките същества могат да постигнат интимност по най-неочаквани начини.
Тазгодишната селекция на "Берлинале" е поредният изключителен успех на българското кино след миналогодишната селекция на "Посоки" на Стефан Командарев и копродукцията "Уестърн" на Валеска Гризбах в "Особен поглед" в Кан и "Златният леопард" от Локарно за филма "¾" на Илиян Метев.  Освен на международно признание българските филми се радват и на все повече зрители на голям екран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари