Мартин Скорсезе и Кейт Бланшет откриха фестивала в Кан

"Златната палма" ще бъде връчена на 19 май
Обновена: 9 май 2018 08:05 | 9 май 2018 08:05, Петя Славова
2

Кристен Стюарт. Снимка: БТА

Американският кинорежисьор Мартин Скорсезе и австралийската актриса Кейт Бланшет, която е тазгодишният председател на журито, откриха 71-ия кинофестивал в Кан, предаде Франс прес.

Това е първото издание на форума след избухването на скандала с американския продуцент Харви Уайнстийн.
"Споделяме страст към киното, всички сме тук, за да честваме седмото изкуство", обяви режисьорът на "Шофьор на такси", който заедно с Кейт Бланшет откри снощи официално 12-дневния фестивал на киното, предаде БТА.

Днес Скорсезе ще получи наградата "Златна карета" за цялостно творчество. Тази награда се връчва в началото на паралелната секция на фестивала "Петнайсетдневка на режисьорите". Сред другите членове на журито са френската актриса Леа Сейду, американската актриса Кристен Стюарт, американската режисьорка Ава Дюверне, френският режисьор Робер Гедигян, канадският режисьор Дени Вилньов и руският режисьор Андрей Звягинцев.

"Златната палма" на Фестивала в Кан ще бъде връчена на 19 май. За нея се състезават 21 филма.
Кампанията #Аз също няма да има "директно влияние" върху това кой ще спечели 71-ия филмов фестивал в Кан, заяви председателката на журито в основната конкурсна програма Кейт Бланшет, цитирана от Ройтерс.

Това изказване актрисата направи на пресконференцията на доминираното от жени жури. От 21 филма, оспорващи си наградата "Златна палма", само 3 са режисирани от жени. Толкова бяха те и на миналогодишния фестивал, преди избухването на скандала за сексуалните посегателства срещу актриси в Холивуд, дало началото на движението #Аз също.

Запитана дали се тревожи от това, че филмите, режисирани от жени, са само три, Бланшет отвърна: "Преди години бяха само два".

За влиянието на движението #Аз също върху решенията на журито актрисата каза:
"Дали (Аз също) ще окаже влияние върху филмите в състезанието тази година, след шест или девет месеца? Не особено. В конкурсната програма има няколко жени, но те не са там заради пола си, те са там заради качеството на своята работа".

Председателката на журито добави още: "Дали ми се иска да видя повече жени в конкурсната програма? Несъмнено. Дали очаквам и се надявам това да се случи скоро? Надявам се".

Тази пресконференция ще бъде последна до края на прожекциите за журито, съставено от пет жени и четирима мъже. Те започват днес с испаноезичния филм "Всички знаят" на иранския режисьор Асгар Фархади, с участието на Пенелопе Крус и Хавиер Бардем.

Другият ирански режисьор, който участва в надпреварата за "Златна палма" - Джафар Панахи, няма да може да присъства на фестивала, тъй като има забрана да снима филми от правителството на Иран.
Руският режисьор Кирил Серебренников също ще отсъства, понеже е под домашен арест в Русия по обвинения, които поддръжниците му обявяват за политически мотивирани.

Кейт Бланшет определи случващото се с двамата като "ужасно положение". Запитана дали задържането на двамата режисьори ще промени начина, по който филмите им ще бъдат оценявани, заяви: "Това не е политически филмов фестивал". Тя подчерта, че филмите ще бъдат оценявани единствено по своите художествени заслуги.
"Това не е Нобелова награда за мир, а "Златна палма", напомни актрисата. Филмовият фестивал в Кан ще продължи до 19 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
предполагам нема нищо лошо в тва кейт бланшет да те открие.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха дано ама надали.