Да ти отнемат детето: "Филомена"

Филмът – по телевизия Bulgaria ON AIR
27 май 2018 11:30, Петя Славова
3
Да ти отнемат детето: "Филомена"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Кога една майка изоставя детето си, изцяло ли носи вината за това, размишлява Стивън Фриърс във филма "Филомена". Продукцията е по книгата на Мартин Сиксмит - "Изгубеното дете на Филомена Лий", а главната роля е поверена на Джуди Денч.

Героинята й се опитва да открие изоставения от нея преди години син. Причината да го направи не е в нежеланието да го гледа, а в "съдействието" на институциите да се погрижат за  детето.

Фриърс откровено повдига обвинение срещу римокатолическата църква, която е спомогнала за процеса. Монахините са взели детето на героинята и са го продали, за да "превъзпитат" провинилата се, правила секс без брак.

Филомена разказва драматичната си съдба как 50 години се опитва да намери детето си на журналист (Стив Куган), който пък има своя причина да приеме историята за лична.

Режисьорът деликатно извежда болката на всеки от героите и съединява животите им в обща драма. За момент ни оставя да повярваме, че чудесата се случват и самият журналист е изгубеното дете.

Фриърс е последователен в естетическите си търсения и в представянето на силен женски образ в продукциите си. Доказва го и с филмите си "Опасни връзки", "Момичета от класа", "Кралицата", както и в последвалият "Флорънс".

"Филомена“ е с номинации "Оскар" за филм на годината, главна роля на Джуди Денч и адаптиран сценарий. Продукцията може да се похвали и с куп отличия сред които за филм на годината във Великобритания и "актриса на годината" за Джуди Денч от Лондонския кръг на филмовите критици.

Гледайте "Филомена" на 27 май от 23:00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 1Кое??
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пъти ще го въртите този филм?Става да се гледа веднъж но,толкова.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любпитно