"Разказът на прислужницата" – покъртителен и плашещо реален сериал

Сексуално насилие, измъчвания, бесилки... Ежедневието в Гилиад
16 юли 2018 21:40, Джесика Вълчева
37
"Разказът на прислужницата" – покъртителен и плашещо реален сериал
Снимка: HiComm

- Облечи червената рокля. Носи бялата шапка. Затваряй си устата. Бъди добро момиче. Легни и си разтвори краката.
- Да, госпожо. Дал Бог добро.

Нямаш права. Ти си никой. Нямаш глава, а и да имаш – не я използвай. Важно е какво има между краката ти. Ти трябва да раждаш. На всяка цена. Ако не можеш, ще работиш. Такива са правилата. Такъв е Законът. Такава е Неговата воля.

Само няколко дни след финала на втори сезон от бруталния свят на "Разказът на прислужницата" в четвъртък стана ясно, че сериалът е номиниран с 9 награди "Еми".

Някои го сочат като една от най-добрите антиутопични истории, а освен това, "Разказът на прислужницата" е категоризиран като политическа алегория, научна фантастика, сериал със силно феминистко послание и дори история с предупреждение, която трябва да задейства червената лампа на обществото. Защо? Защото сюжетът подозрително напомня на нашия свят, а действието се развива в близкото бъдеще.

Сериалът е създаден по романа на Маргарет Атууд и още от самото му начало става ясно, че "Разказът на прислужницата" не е шега, а ужасът не е лъжица за всяка уста. Всяка форма на насилие е ежедневие, а зрителят няма как да остане пасивен наблюдател към всичко, което се случва.

Изправящият на нокти сюжет е разказан през призмата на главната героиня – Джун Осборн, а всеки следващ епизод е по-ужасяващ от предишния – изнасилвания, бесилки, мъчения, отрязани крайници, електрически столове...

Всичко ново е добре забравено старо. Историята се повтаря. Не можем да избягаме от миналото си.

Човек би си помислил, че действието в сериала се развива някъде през 12 век, когато Светата Инквизиция наказва всички грешници, отказали да се подчинят на Божията воля. А стряскащото е, че "Разказът на прислужницата" се развива в близкото бъдеще.

Република Гилеад се ражда след преврат в САЩ, когато започва да управлява теократичен тоталитарен режим, наложен от екстремистката група наречена Синовете на Яков. Всичко това се случва във време, в което фертилността в страната е спаднала до минимум заради високото ниво на замърсяване, няма раждаемост и населението загива с бавни темпове. Правилата на Гилеад са ясни – жените нямат права. Те са разпределяни според функциите си – Съпругите, Мартите, Джезабелите (проститутки, от които се възползват както Господарите, така и гостуващите чужденци) и Прислужниците – секс робини, бити и изнасилвани от група висши командири, за да родят деца на техните семейства. Деца, които самите те нямат право да отглеждат.

- Благословен да е плодът. Разтвори си краката.
- Не искам.
- Такава е Неговата воля.

Ако не спазваш правилата, изходът е ясен – или ще изгубиш някой крайник, или ще свършиш на бесилото на Стената. Публичната екзекуция е сигнал за всички – какво ще последва, ако не следвате Неговата воля.

Всичко изглежда абсолютно безнадеждно. Усещането за клаустрофобия, смразяващ ужас, погнуса и възмущение от това, което се случва, обаче, в никакъв случай не може да накара зрителя да се отлепи от екрана.

Всичко изглежда напълно безнадеждно, но светлина в тунела има.

"Ако не искаха да сме армия, не трябваше да ни дават униформи"

Жените с червените рокли – измъчени, изстрадали, готови на всичко, за да върнат контрола над собствените си тела. Макар да изглежда напълно феминистки, сериалът засяга и темата за човешката свобода – способността на всеки да избира собствената си съдба.

"Nolite te bastardes carborundorum" - Не позволявай на копелетата да те пречупят...

Номинациите на "Разказът на прислужницата" са напълно заслужени – силна актьорска игра, невероятен сюжет и брилянтни режисьорски решения, които създават смразяващата сетивата история. Дали ще предизвика фурор на наградите "Еми" предстои да разберем.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
3
 
! Отговори
Хеиркулес преди 4 месеца
За сетен пътсе убеждавам, че добрата жена-феминистка е мъртвата феминистка. Просто мъжете трябва да престанат с това мъжко благородство и да пребиват от бой всяка жена, осмелила се да се гаври с мъжкия авторитет. Зверски бой, докато здапочне да заеква. Ако над 80% от мъжете започнат да пребиват жените и да ги убиват за гавра с мъжкия облик феминизмът ще онемее, и жените ще се кротнат като овчици! Мъжете сами са си виновни за женската арогантност. Пребий жена и ще си си направил добро на света!
33
1
 
3
 
! Отговори
карина преди 8 месеца
Темата за насилието в американските филми е доминиращо - това е пряк отзвук на действителността там. Дори американската мечта не ме съблазнява да живея в такова общество.
32
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Не става за гледане дори когато готвиш в жегата, само за тест за антифеминисти става награденият филм, като сайта.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледах първи сезон и се опитвам да разбера феминизма. Опитвам се да ги оправдая, да го възприема като нещо нормално и естествено, но все не ми се получава. Единственото, което виждам е жени с комплекс за малоценност, които са си втълпили, че са нещо повече от всички мъже и така се справят с проблема си. Прекалено много парадират, все някой друг (мъжете) им е виновен, все те са жертвите. Така оправдават собственитве си житейски провали.
30
2
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 8 месеца
нямам нужда от такава глупост...
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този Филм ще се хареса много на феминистките. Направен от Феминистки за феминистки. Иначе сюжета става горе-долу, ако спре да те дразни откровения феминизъм в повечето сцени.
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДНЕСА, СПРЕТЕ ДА ТРИЕТЕ ОБОСНОВАНИ КОМЕН ТАРИ. зНАМ, ЧЕ ЕКИПА ВИ Е ОТ ГРОЗНИ БАБИ И КВАЧКИ, ОСНОВНО ЖЕНИ, НО ИСТИНАТА ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВА.ЗА ТОВА СТЕ ЖУРНАЛИСТИ. МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗГОНИМ ФЕМИНИСТКИТЕ НЕ САМО ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА, НО И ОТ МЕДИИТЕ... ГОЛЯМА БОРБА НИ ЧАКА, НО ЖАЛНА ВИ МЯЙКА...
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Погледнете най - технологичните страни с най - интелигентна популация - Сингапур, Япония, Китай... Колко жени инженери, разработили феноменалните им продукти и методи на производство са жени? Николко! Колко архитекти и строители, построили най - големите постижения на строителството, които са пак в тези райони на Азия са жени? Николко. А имат огромни претенции за заплати. И тестовете за интелигентност не можели да уловт ТЯХНАТА интелигентност... Ами, всеки може да лъже, но не колкото тях!
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както навремето са потопили шлеповете с комунистите, така днес трябва да се направи същото с феминистките. Те за зло. Огромно зло. Вече нанесоха твърде много непоправими щети на човечеството. Стига толкова. Нужно е законодателство срещу тях. Законодателство. включващо смъртна присъда. На базата на фантастични филми като този един ден ще искат още повече права. Те и сега вече крадат от труда на белите мъже твърде много. И си обират заслугите за техните постижения.
25
6
 
13
 
! Отговори
До 15 преди 8 месеца
Тогава феминистките и козяците да отиват в мюсмлмнския свят да бранят правата на жените и на ЛГБТ общността! Какво чакат?
24
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната американска, изсмукана от пръстите глупост!
Чудят се, какво да измислят!
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лично на мен ми е важно единствено мис бикини да е добре! Да се чувства отлично в имението си в Барселона!
22
3
 
15
 
! Отговори
От сидней австралия преди 8 месеца
Има къде по смислени филми за последиците от замърсяването, но "джурналистите" на тоя пробит саит не са достигнали по високо ниво от разтваряне на крака и др.
21
21
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 8 месеца
Каква изненада....панело-татарската свлоч във форума изригва с простотия.
20
20
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 8 месеца
Каква изненада....панело-татарската свлоч във форума изригва с простотия.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С това творение на глупоста искат да ни кажат и покажат че някои се мислят за богове като нашият цар слънце над който е само шефа му Господ. Ако народа по света не се събуди и не си вземе власта и да се самоуправлява такива които си мислят че над тях е само господ ще ни вкарат в същият филм.
18
9
 
20
 
! Отговори
негледал сериала преди 8 месеца
...гледам реалния живот– феминистки - кариристки на 30 , 35 ,38 плюс.... без деца......
17
14
 
5
 
! Отговори
.,.,.,., преди 8 месеца
Русофилите и анти-европейците по принцип не ги бива много в мисловната игра, обаче тук са прави. Всички знаем с каква цел е направен сериала - целта му е да напомни какво се е случвало в миналото и какво реално може да се случи при едно грешно политическо решение, като например идването на радикален режим на власт, например православни ултранационалисти. Такива критикуващи този сериал, едно време са критикували примерно отмяната на крепостното селячество в Русия.
16
4
 
17
 
! Отговори
жена преди 8 месеца
Каква гавра с всички нормални човеци!
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо да е антиутопия, сериалът перфектно описва кое да е „съвременно“ мюсюлманско общество!