"Посоки"-те на Командарев - най-добър балкански филм

Режисьорът разказва за новите отличия
15 авг 2018 11:37, Петя Славова
1
"Посоки"-те на Командарев - най-добър балкански филм
Снимка: Bulgaria ON AIR

Филмът "Посоки" на Стефан Командарев отново привлече вниманието на кинокритиците и публиката с две спечелени награди от деветия филмов фестивал в Прищина, Косово.

Родната продукция успя да грабне две от най-важните отличия - най-добър балкански филм според журито и най-добър режисьор - персонална награда за Стефан Командарев, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Наградата на публиката бе една от най-важните награди, които спечелихме. Филмът продължава да се разпространява в много държави. Доволни сме, че успяхме да си свършим работата по такъв начин", коментира в студиото на "България сутрин" Командарев.

Още по темата

Прищина филм фест е един от устойчивите фестивали в региона, който се гордее, че председател на борда му е голямата Ванеса Редгрейв, която е дала първи силен тласък на инициативата още през 2008 г, водила е церемонията и е останала близка приятелка на организаторите.

По време на фестивала текат четири състезателни програми – за европейски филми, за балкански филми (позната като "Мед и кръв"), за ленти със средна продължителност от 25 до 60 минути и от тази година - за документални филми.

Премиерата на "Посоки" беше през май 2017 г. на фестивала в Кан, след което успя да събере призове от форуми в Испания, Люксембург и Тирана. Взе наградата на публиката в Брюксел, специалната награда в Сараево и две от феста във Виена. Общо броят им доближава 20.

А Стефан Командарев не спира да работи по следващия си проект, който ще бъде продължение на "Посоки" - "Патрулки".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дълбоко не можем да развълнуваме западната публика от Кан и Берлин. Както каза най- големия жив немски философ Хабермас - "Кажете ми каква нова идея се роди от революциите в Източна Европа 1989г?" Нашите битовизми и нещастието да нямаш банани и тоблерони слабо вълнува тези, които мечтаем да очароваме.