Успех! "Ага" бе избран за най-добър филм в Сараево

Лентата на Милко Лазаров с голямото отличие на феста
17 авг 2018 09:30, Петя Славова
6
Успех! "Ага" бе избран за най-добър филм в Сараево
Кадър от "Ага". Снимка: София Филм Фест

Българският филм "Ага" на режисьора Милко Лазаров спечели наградата за най-добър филм на Филмовия фестивал в Сараево, съобщи регионалната телевизия Ен 1.

Още по темата

Филмът разказва за живота и любовта на двама души, които живеят изолирано в далечни ледени пустини, като при това таят истинска топлина и човещина в отношенията си. Двамата главни герои - Нанук и Седна, мечтаят да съберат семейството си отново. Когато здравето на Седна се влошава и тя умира, Нанук решава да изпълни последното й желание - да намери отдавна заминалата им дъщеря Aга, избрала живота в града и загърбила традициите.

Хърватинът Леон Лучев получи "Сърцето на Сараево", наградата за най-добър актьор за ролята си във филма от Сърбия "Тежест", който поставя въпроса за изправянето пред военните престъпления и последиците от тях.

"Това бе най-тежкият филм и най-тежката тема, с която съм се занимавал", каза Лучев на церемонията по награждаването снощи.

За най-добра актриса е обявена унгарката Софи Жамози за ролята си във филма "Един ден", в който играе 40-годишна жена, изгубена слред многобройните си семейни задължения.

За най-добър режисьор е призната Йона Уричару за румънския филм "Лимонада", а за най-добър документален филм хърватската творба "Сърбенка" на режисьора Небойша Слиепчевич.

На 24-ото издание на фестивала бяха представени 266 филма от 56 страни. Фестивалът бе посетен от над 100 000 души и около 2600 акредитирани гости.

Филмовият фестивал в Сараево, чието първо издание бе през 1995 г., е едно от най-големите културни събития на Балканите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Пингвини и ледове преди 5 години
Един филм България прави на година и ще решим да покажем ескимоси и ледници? Смятам, че българската природа е 100 пъти по-хубава отколкото иглу и сняг. Защо сюжетът да не може да е в България? Семейство търси дъщеря си в големия град. Те можеха да живеят в Балкана, да покажат красивите Рилски езера, част от Пирин, има забележителни гледки. Питам предният коментиращ. Кози да видиш във филм те дразнят, а пингвини не.Актьорите българи ли са? На мен ми приличат на китайци.Това не е български филм .
5
2
 
3
 
! Отговори
шшт преди 5 години
Една банална и традиционна за нас, българите, история.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Другите си правят филми за родината ,нашият за ескимоси !и кво да покаже? Филм за селянката от Крушовица как прегръща козичките на баба Дора и млади камунета блеят от възторг?За мъжката любов м/у Бенчо и Митьо Очите?
3
3
 
0
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Що беправо е момчето, направил е филм за великата американска демокрация и това как е променила живота на ескимосите в най - положителна насока.
2
6
 
2
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До 1:А бе ей патриотче клавиатурно, като ти вържа два шамара ще видиш не една ми 5 родини...
1
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другите си правят филми за родината ,нашият за ескимоси !