Венеция посреща звездите: 75-ият кинофест тръгва

Гийермо дел Торо ще е председател на журито
29 авг 2018 19:45, Петя Славова
1

Гийермо дел Торо е председател на журито. Снимка: БТА

Във Венеция се открива седемдесет и петото издание на най-стария кинофестивал в света, който ще продължи до 8 септември, предадоха световните агенции.

Председател на журито тази година ще бъде мексиканският режисьор Гийермо дел Торо. Фестивалът ще бъде открит с прожекция на филма "Първият човек" на американския режисьор Деймиън Шазел. Главната роля в биографичната продукция за Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната, е поверена на канадския актьор
Райън Гослинг. В основната конкурсна програма на фестивала са включени 21 филма.

Работещите винаги заедно братя Джоел и Итън Коен ще се представят с мини-сериала "Балада за Бъстър Скръгс" с участието на Джеймс Франко и Лиъм Нийсън. Алфонсо Куарон се завръща на венецианската лагуна с лентата "Рим". Това е кинотворба, пълна противоположност на филма му "Гравитация", показан при откриването на феста през 2013 година. "Рим" е по-скоро автобиографичен разказ. Куарон е женен за италианка и прекарва дълго време в областта Тоскана.

Своя нов филм ще представи известният италиански режисьор Марио Мартоне - "Капри-революция". В основната конкурсна програма участва и германецът Флориан Хенкел фон Донерсмарк с "Werk ohne Autor" /Работа без автор/ за историята на нацистка и постнацистка Германия. С тази кинопродукция ще се състезава и очакваната с интерес черна комедия "Братята Систърс" на Жак Одиар.

В конкурсната програма е включен също Йоргос Лантимос с историческата си кинотворба "Фаворитът" с участието на Ема Стоун и Оливия Коулман. Майк Лий се представя в конкурса с "Peterloo" /Питърло/ за клането в Манчестър през 1819 година, а Ласло Немеш със "Залез". За топ наградите ще се състезават също лентата на Джулиан Шнабел за Ван Гог "At Etenity Gate" /Врата към вечността/ и кинотворбата за една общност от афроамериканци "What You Gonna Do When The World's On Fire?" на Роберто Минервини.

Британската актриса Ванеса Редгрейв и канадският режисьор Дейвид Кроненбърг ще бъдат почетени с награда "Златен лъв" за цялостно творчество, предаде БТА.

Най-очакваната знаменитост на червения килим е колоритната американска певица Лейди Гага. Тя играе главната роля в режисьорския дебют на актьора Брадли Купър с римейка на класиката "Роди се звезда".
Кинофестът ще бъде закрит с още една биографична лента /"Driven"/ /Задвижен/ на британския режисьор Ник Хам за възхода и падението на американския автомобилен конструктор Джон Делориън.

Художественият ръководител на венецианския кинофорум Алберто Барбера заяви, че в тазгодишната програма са включени най-разнообразни жанрове - от уестърни и хоръри до комедии и мелодрами. Но всички те са представени с един дълбок авторски прочит. Общата характеристика на повечeто ленти е тяхната голяма продължителност. Ала според Барбера това е напълно очаквано във века на сериалите.

Агенция Ройтерс отбелязва, че кинофестивалът във Венеция дава първа възможност за представянето през сезона на потенциалните носители на "Оскар"-и. След като на кинофеста в Кан бяхме свидетели на бойкота на платформата "Нетфликс", сега голям брой звезди и режисьори от А-отбора на Холивуд се стичат във Венеция, решила да възвърне пълния си блясък. Кинофестът е най-старият в света, като той за пръв път се провежда през месец август 1932 година, припомнят агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Доскоро награда от Венеция, Локарно, Берлин или Кан сама промотираше филма. Цяла плеяда от имена като Мастрояни, Фелини, Скот, Кустурица или Кйешловски даваха своята гаранция, че ще излезеш от киносалона по-вдъхновен и замислен. Ето, дойде времето Б. Купър (нелош халтураджия сам по себе си) да занимава публиката с едно комплексирано момиченце. Явно кинтите надвиха на бойкота, а и се гони целева публика, известна с трудно дигестивните си естетически вкусове. Така казано, "Idiocracy" e за "Оскар"!