Уловен момент, безброй емоции с "Хиляда пъти лека нощ"

Филмът по телевизия Bulgaria ON AIR
16 сеп 2018 19:43, Петя Славова
1
Уловен момент, безброй емоции с  "Хиляда пъти лека нощ"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Какво изразява една снимка - уловения момент и(ли) емоциите на фотографа й, проследява норвежецът Ерик Поуп във филма "Хиляда пъти лека нощ".

Режисьорът включва автобиографичен момент от опита си на военен кореспондент в образа на Ребека Томас (Жулиет Бинош) - фотограф, снимащ конфликтите в най-горещите точки по света.

Сюжетът е разказан през обектива на героинята, всеотдайно отдадена на професията си, но на цената на пренебрегнатия й личен живот - съпруг и две деца.

Обсебена от каузата да снима конфликтни зони като Кабул, Мароко, Кения..., героинята се доближава опасно близо до проблеми, които западното общество лицемерно "смилат" редом до новините за блякавия живот на холивудските знаменитости. "Докато светът се интересува от бельото на Парис Хилтън, а забравя, че някъде се изнасилват деца, ще съм бясна и ще снимам" е мотото, което води героинята на Бинош към следващата цел.

Историята на Ребека не е приказка от "Хиляда и една нощ". Зад всеки нейн кадър се крият хиляди емоции на хора, изгубили живота си или погубили нечий друг.

Поуп засяга и друга линия във филма: Кога фотографът остава безучастен към случващото се, преглъща реалността, за да я заснеме и превърне в история и кога идва моментът, в който се налага да свали апарата, за да навлезе в реалността.

Филмът е носител на 2 награди на Световния Филмов Фестивал в Монреал 2013 г., като първата е Специалната Голяма Награда на Журито.

Гледайте "Хиляда пъти лека нощ" на 16 септември от 23:00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари