Да промениш света: "Валенса - Човек на надеждата"

Филмът – тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
30 сеп 2018 09:53, Петя Славова
26
Да промениш света: "Валенса - Човек на надеждата"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Големите промени, разтресли Полша през 80-те години на миналия век са погледнати през погледа на носителят на "Оскар" Анджей Вайда.

Полският класик, който задълбочено  проследява историята на родината си в голяма част от своите филми ни среща с Лех Валенса – човекът от народа, който интуитивно се изправя срещу системата и сваля тоталитарния режим.

Вайда влиза в живота на лидера, за да покаже всекидневието му на обикновен човек, притежаващ желанието да промени политическата ситуация, която не харесва и тази негова идея се превръща във вдъхновение.

Филмът редува настояще и ретроспекция, докато Валенса споделя живота си пред известна италианска журналистка Ориана Фалачи. Режисьорът умело поднася събития от личния му живот, смесени с онези, които се превръщат в исторически събития. Усещането за достоверност продължава с архивни кадри от миналото – опашки пред магазини, стачкуващи хора, Валенса при папата...

Продукцията на Вайда е полското предложение за номинация за "Оскар" през 2013 г. Ролите са поверени на Роберт Венцкевич, Агнешка Гроховска, Мачей Штур, Мирослав Бака, Збигнев Замаховски.

Гледайте "Валенса - Човекът на надеждата" на 30 септември от 23:15 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лех Валенса беше западен агент и предател на социалистическата система!!!
2
10
 
4
 
! Отговори
нищо не се е оказало преди 5 години
Това са стари хватки на ДС да цапат противниците си!Георги Марков също го изкараха че е агент!Ако прочетеш репортажите му,няма да се вържеш!Ама чукча писатель,чукча не читатель!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе в крайна сметка се оказа както и трябваше да се предполага, че е нечий друг човек, а не на надеждата.