Да се финансират само позитивни филми. Реално ли е?

Актьор и режисьор разсъждават пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 31 окт 2018 12:48 | 31 окт 2018 12:15, Анисия Иванова
35

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков представи идеята си държавата да финансира само филмови продукции, които представят България в позитивна светлина. Биков направи предложението на заседание на Комисията по култура и медии, където бяха гласувани на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия.

"Политически напътствия какви да бъдат филмите, книгите и картините в нашите глави се свързват с пропаганда. Положителен образ може да се създава и по друг начин - политиката да стане по-добра, по-честна, да е открита пред хората. Това са начините за изграждане на имиджа на страната ни. За киното това е опасно. Единствено положителни могат да са само рекламите", коментира режисьорът Виктор Чучков в "България сутрин".

По неговите думи депутатското изказване е много опасно и не е осъзнато какво означава и какво може да се крие зад него.

"Изказването за отрицателни и положителни филми е нелепо. Има качествено и некачествено кино. Световната драматургия се крепи на конфликта между доброто и лошото", обясни пред Bulgaria ON AIR актьорът Даниел Ангелов.

Според него работата на политиците е да намерят средствата, да оправят законите и да се грижат да се случва изкуството, но други хора да се грижат какво да бъде самото то.

Режисьорът Виктор Чучков беше категоричен, че няма как да се сложат квоти в правенето на филми. По думите му историите, които се пишат, не могат да бъдат контролирани по поръчка, а и не трябва.

Според Ангелов филмите трябва да са гледаеми, а не просто елитарни.

"Аз съм фен на баланса. Така да бъде направен един филм, че да бъде творчески издържан, да бъде докосващ, да има съдържание в него и хората да го гледат и да си купуват билети заради това. То трябва да е заложено в самото създаване на филма", обясни актьорът в студиото на "България сутрин".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда от позитивни филми в България.Станишев свърши голямата работа, чрез завъртане на едни милиони за "излъскване имиджа на България".... Е,за услугата част от милионите отидоха в семейната му сметка!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще направят един филм ще го кръстят "Време велико " за петте века съжителство .
28
2
 
3
 
! Отговори
Киреее преди 5 години
скалъ ли си,бордщр ли си или *** налъм.Иде реч за нови продукциии а не за вече направените,събития като ВСВ,еле па Време разделно трябва да са по 1 път в седмицата до втръсване.Щото от джендерия народа затъпя..и не знае какво е кръв за родината и касапница за педя земя.А политиците с радост я продават и предават на исторически врагове.Затъпяхме от долнопробни Хорейшио,турски буламачи и какви ли не пумиии...
27
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
неква назначена звезда и чепик дето работи син на баща си. читалищна работа.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна гавраа!
25
1
 
8
 
! Отговори
xaxa преди 5 години
Деленето на филмите на правилни и неправилни е връщане към едни времена ,които за пореден път става ясно ,че не са отминали и *** са ни впримчили по-лошо отвсякога .От друга страна от какъв зор държавата трябва да финансира игрални филми . Да си ги финансират продуцентските компании и да правят каквито филми искат , а зрителят да си преценя за себе си кой е добър или лош филм .
24
2
 
9
 
! Отговори
Пародия преди 5 години
Другари, нека се спонсорират само филми които показват правата линия която следва партията. В името на демокрацията, разбира се...
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо изобщо се спонсорират филми, като всички в последно време са пост-модернистични недоразумения или още по-плитки?Ако нямаше напор да се манипулира ощественното мнение, тъпизмите които се произвеждат то холивудски шаблон, щяха да загинат от естествен подбор.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да спрат, да дават държавна пара за филми, който се харесват от 200 души, които са рода на актьорите ...
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат добри учители...техните идоли от Кремъл.По добре изобщо не давайте пари.Ако ще са само положителни за България филмите...то...те няма да са реалистични.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като казахте Талев, романите му са прекрасни, а кога например ще се направи филм за цар Самуил по трите му тома?
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година за пръв път ми харесаха някои български филми/на фестивалите "Златна роза", Любовта е лудост"/ напр."Вездесщият", "Посоки" и най-накрая бълг.режисьори взеха да правят по-реалистични филми. А сега какво, смях- по нареждане на партията майка-само положителен имидж на бълг.действителност при все, че сме водещи на всякакви негативни класации. То така ще надминем Ким Чен. Остава и сами да си повярваме на пропагандните лъжи
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А най-доброто е наличието на баланс. Защото няма само черен или само бял живот.Всяко забиване в крайност е вредно и изкривява съзнанието, емоциите, психиката на хората. Нито нашето черногледство е нещо добро, нито американската захаросана филмова индустрия носи позитиви на хората.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не ви пускат колко души са загинал от катастрофи, ако не гледате всеки ден как се бия в парламенат а гледате Анимал Планет, ако довечера по БТВ отделят 10 минути на изложбата в БАН по българстика, или на това че съвсем скоро имаше конференция посветена на сина на Д. Талев и се издадоха 15 книги на Талев, а съвместно и Унивеситета правиха конференция посветена на Талев; Няма ли да се в по-позитивно настроение.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в интерес на истината - одобрявам. Вечер само криминална хроника ни пускат. И д има новини - и да няма криминална хроника. тече спорта по Нова - току пуснат че някой го убили, сякаш не могат да почакат до следващите новини. В същото време БАн и университетите всеки ден правят изложби и конференции, но да това най-много да съобщят за половин минута в културния блок на "Денят започва". А криманата хроника обзема над половин час. Промиват ни съзнанието колко сме зле.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от утре ще снимате "13 победи на Герб" и "Младият пожарникар"
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калинът Орелът.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа.. тия са по-върли *** и от ония отпреди "демокрацията".
12
4
 
16
 
! Отговори
Яна преди 5 години
Ако така мислеха по онова време, никога нямаше да гледаме 'Вчера', Маргарит и Маргарита ',' Да обичаш на инат '.. Правете сметка за каква демагогия иде реч, Гьобелс пасти да яде..
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даммм, работници с червени потници копаеха канал!То какво друго да хрумне на преките наследници на тоталитарния комунизъм - днешните управляващи тази нещастна опоскана държавица.