Бертолучи изигра последното си танго. Почина на 77!

Италианската кино легенда загуби битката с рака
26 ное 2018 13:45,
13
Бертолучи изигра последното си танго. Почина на 77!

Киното загуби още една от своите легенди. Бернардо Бертолучи изигра "последното си танго" и каза сбогом на света на 77-годишна възраст. Италианският режисьор е починал след боледуване от рак, съобщават международните издания.

Бертолучи е една от влиятелните личностти в света на седмото изкуство, превърнал се в идол на бъдещите поколения режисьори заради новаторската си операторска работа във филми като "Конформистът" и "Последно танго в Париж".

Режисира филма "Последният император", който е носител на 9 награди Оскар.

През 2013 г. Бертолучи получава и звезда на Холивудската алея на славата.

Бернардо Бертолучи е роден в Италия. Кариерата му започва през 60-те години на миналия век и с годините италианецът се превръща в една от ключовите фигури в киноиндустрията - нарежда се рамо до рамо с другите велики имена от италианската нова вълна - Антонини, Фелини, Пазолини.

Бернардо е роден в Парма, в семейството на учител и поет. Израства в артистична среда. Баща му е приятел със самият Пазолини, който го взима като асистент на снимачната площадка в дебютния му филм "Безделник" от 1961 г.

Това се превърнало в големия пробив на младата италианска надежда. Пазолини го препоръчва като сценарист за "Сухата кумица", което се превръща и в неговия собствен кино дебют.

Италианският режисьор изследва политиката и сексуалността чрез личен поглед и новаторска операторска работа в своите филми "Конформистът" и "Последно танго в Париж".

Самата лента "Последно танго в Париж" предизвика огромен скандал. Акрисата Мария Шнайдер обвини през 2016 година, че не е била напълно уведомена какво предстои да се случи в известната сцена с маслото, в която си партнира с Марлон Брандо.

За самата сцена Бертолучи твърди, че е искал неподправената реакция на Шнайдер не като актриса, а като момиче. По онова време изгряващата звезда е едва на 19 години. Сцената с маслото всъщност представя по силно графичен начин изнасилване, за което Шнайдер твърди, че не е знаела нищо.

В интервю през 2013 г. италианският режисьор потвърди, че идеята била на него и Марлон Брандо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
До ДО 10-Джедай МастърМного добре знам за какво става дума и много добре схващам какво се е опитала да направи авторката. Просто резултатът е печално клиширан и ***. В случая няма някакъв последен устрем към съзидание, който да оправдава използваното клише. Човекът не си е отишъл, правейки кино. Със същия успех можеше да озаглави публикацията "Отиде си последният император на киното" или "Двадесети век завърпи в 21-ви". Аре сиктир, всички тука сте от интелектуалец нагоре.
9
3
 
18
 
! Отговори
ДО 10-Джедай Мастър преди 5 години
Явно си невръстен и не знаеш и не помнш какво чудо беше със ,,Последно танго в Париж"/между впрочем забранен и не пускан в НРБ./и не можеш да схванеш алегорията.Той беше един от ,,революционерите" в световното кино.Деца,деца как да ви се обясни нещо от което хал хабер си нямате?
8
12
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
И как е "изиграл последното си танго"? То бива *** заглавия, ама това е под всякаква критика.
7
6
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
После Берлускони виновен че прави бунга бунга партита. Ми той Чоека гледа мувита на бертолучи и лъска бастуна докато в един момент реши да прави и той бунги
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива филми през 70-те имаше много но нямаше как да достигнат до БГ. И по добре че са си пълна извратенящина.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвратително заглавие.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този стана известен с това, че вкара порнографията в киноизкуството.Ще бъде запомнен най-вече с филма си ХХ век, който си беше живо порно и много малко кино.
3
17
 
13
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Един от многото режисьори, явно известен с нахалното представяне на голотии и перверзии. Тая мо.да беше много модерна през 70-те години. Толкова первезна м.ода, че явно и днес пишещите статии ги е срам да споменават какво точно е представял тоя режисьор. За много от младите хора той е неизвестен. Тук авторката само свенливо споменава за някаква си сценка с масло. Май се срамува да каже точно какво прави с това масло. Е това е главната заслуга на тоя режисьор.
2
4
 
32
 
! Отговори
Критик преди 5 години
Мир на душата му. Страхотен режисьор, запомнящи се филми. А Джесика Вълчева да си проверява какво пише. Мария Шнайдер почина февруари 2011 г, през 2016 не е могла да обвини никой......
1
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално па тоя ич не е за жалене.Поне се е отеВал на *** ки.