Отрупаният с номинации "Рома" на София Филм Фест

Филмът на Алфонсо Куарон със специални прожекции
30 яну 2019 12:52, Петя Славова
7
Отрупаният с номинации "Рома" на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Отрупаният с номинации за Оскар "Рома" на Алфонсо Куарон можем да гледаме по време на тазгодишното издание на София Филм Фест.

Носителят на "Златен лъв" от Венеция ще бъде представен в българските киносалони единствено на пролетната фиеста в София.

Преди броени дни "Рома" получи десет номинации за наградите на Американската киноакадемия, като сред тях са за най-добър чуждоезичен филм (така броят на филмите в програмата на 23-тия София Филм Фест става 4 от 5!), за най-добри актриси – в главна и във второстепенна роля, както и за режисура и – разбира се – най-престижната, за най-добър филм.

"Рома" вече спечели призовете на Холивудската чуждестранна преса "Златен Глобус" за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър режисьор, а в актива си има и 7 номинации за наградите БАФТА.

Творбата на Алфонсо Куарон е поредно доказателство за неговия разказвачески талант и за майсторството му да подрежда визуални шедьоври. Куарон е сценарист, режисьор, продуцент, монтажист и оператор на своя филм, вдъхновен от спомени и образи от времето на неговото детство.

"Рома" е най-добрият филм на Куарон до момента: вълнуваща, завладяваща и трогателна творба с богата лична история, красиво и динамично заснета в чистотата на черно-бялата стилистика. Това е историята на Клео (в ролята е Ялица Апарисио), млада жена от малцинство, която работи като прислужница за семейство в Рома, квартал от средната класа в Мексико сити, в началото на 70-те години на XX век… В самото сърце на творбата е чудесното превъплъщение на Апарисио, която създава своя образ с нежност, деликатност, стоицизъм и безкористност. Тя е перлата на този забележителен филм!“ пише Питър Брадшоу" в "The Guardian".

Алфонсо Куарон беше споделил преди време „Липсва ми Мексико. Много отдавна не съм бил в Мексико – свързан съм с всичко у дома, нужно ми е да усетя отново, че съм жив…” Вероятно този копнеж води до така желаното "презареждане" с творческа енергия – и резултатът е филм, създаден с любов и майсторство, който буди всеобщо възхищение; филм-картина на миналото, пречупена през личния спомен и душата на кинематографиста.

„Рома“ може да не е мемоарната творба, който може да се очаква от авантюристичния и дързък режисьор, автор на научно-фантастични шедьоври, но е абсолютно свеж, страхотен, изненадващ и възхитителен филм.“, коментира и Тод МакКарти в "The Hollywood Reporter".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващите 50 години не ни чака нищо добро.После очаквам нова модерна ренесансова епоха, в която хората отново ще могат да творят свободно.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквах да прочета думата малциннство в статията и не останах разочарован.Живеем в предвидим свят, човек вече няма от какво да се изненада и възхети в масовото изкуство.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"По политкоректности сме най-изототпреде на светъ."---Затова 'сички са ни застанали изотзаде и ни карат наред ... ЕС-та, ЕК-та, НПО-та, Меркели, мигранти... с любезното съдействие на ГЕРБ.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропускам смело. По-добре да гледам "Ърнест" на арабски
1
0
 
22
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
поредната пропагандна бълвоч - малцинства, имигранти, бежанци; това им дай на ***.