Любов в облаците: "Как да дресираш дракон: Тайнственият свят"

Анимацията тръгва от 1 февруари в кината
1 фев 2019 14:32, Петя Славова
0

Снимка: Форум Филм

Още от първата част на франчайза "Как да дресираш дракон" стана ясно, че единственият път към летящите зверове е любов и доверие.

DreamWorks Animation за трети път посвещава усилията си на този проект, като ни вмъква във всекидневието на викингите, научили се да не се страхуват от хвърчащите същества, бълващи огън като ги превръщат в семейство.

Финалната част е достоен завършек на поредицата, като резюмира случващото се от началото, проследявайки емоциите на главния герой Хълцук (Джей Барушел) по пътя на неговото израстване  - от загубата на единия родител, намирането на другия и вярността му към близките. Продължена е и синхронната лоялност между човек и дракон. Връзката им наподобява отношението между дете и четириног любимец и именно това е емоционалното ядро на трилогията.

В третата част от поредицата, обаче на двамата главни персонажи ще се наложи да "пораснат" и да свикнат да живеят по отделно. Не само, защото са провокирани от нов враг, а и заради появата на Светъл бяс - женски еквивалент на Нощен бяс, която предизвиква нови непознати вълнения в драконовото му сърце. 

Режисьорът Дийн Деблоа, който застава и зад първите два епизода отдава почит на драконовия любовен ритуал, съпроводен от подскачащи стъпки, хъркащи звуци, примижащи погледи и доза скептицизъм. И въпреки сърцатите трепетни вълнения и семплата доза хумор на тази тема, атмосферата в "Как да дресираш дракон: Тайнственият свят" е доста по-мрачна, тоновете - тъмно наситени. Любовта на драконите ги отвежда сред облаците, но и те не са пухкаво-бели, а по-скоро са намръщени и буреносни.

Сюжетът ни връща в родното островно селце на Хълцук и проследява неговите вътрешни емоции, свързани с наскоро откритата му майка (Кейт Бланшет), спомените по загиналия му баща и колебанията дали да се реши на по-смела крачка относно жената до него и да й предложи брак. Все пак "Как да дресираш дракон“ 3 няма да остави сюжетната линия да лети единствено по романтичната ос. Естествено има и вражески противник – по-опасен от самите му дракони. Гримел се оказва с консервативно мислене,  вярващ,че дракон може да се дресира единствено с отровен опиат.  Затова пък Нощен бяс и компания няма да мерят сили с гигантски дракон като в предходните епизоди, а срещу тях застават зомбирани зверове, пръскащи отрова и с опасни щипки като на скорпион.

От една страна Деблоа отделя достойно внимание на възможностите на драконите, показвайки ни техните полети из непознати светове. Реверанс има и към вдъхновяващата идея да имаш подобно същество за приятел. Режисьорът оставя зрителя да усети прелестта на полета, както и ни доближава на  сантиметри от симпатичните зверчета. От друга страна,  докато те потапя все по-надълбоко в древния свят на легендарните герои, сюетът е наситена със страховити моменти, атмосферата е напластена с мъгла и ожесточени боеве, което може и да уплаши някои от по-малките зрители.

В "Как да дресираш дракон: Тайнственият свят"  авторите остават едновременно верни на предходните серии като също така надграждат доста сюжетната линия, правейки трудно гледането на тази част без зрителят да е запознат първо с другите две.

"Как да дресираш дракон: Тайнственият свят" тръгва в кината от 1 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари