Сбогуваме се с автентично столично кино – "Европа Палас" става магазин

Режисьорът Бойко Илиев: Културата ни загуби от унищожаването им!
8 фев 2019 15:00, Анисия Иванова
33

Срещата със седмото изкуство – киното, все още е възможна, но не в много исторически салони. Особено в София, където автентичните кинозали изчезват една след една.

Незавидна е съдбата на емблематичното столично кино "Европа Палас", известно още като кино "Благоев", което е тотално разрушено и до дни ще се превърне в хипермаркет.

Вместо прожекции, жителите и гостите на столицата ще могат да си купуват пастет, вафли и боза – колкото си искат.

"Връщам се с носталгия към детството. През годините много ми се искаше нещо да се направи за българските кина. Особено за софийските. 16 кина бяха приватизирани и изчезнаха – станаха казина, бинго зали и хипермаркети – всичко друго, но не и кина. Не остана нормално кино в София. Това е удар върху киното като изкуство. Заминаха си местата където хората отиват просто на кино, без задължително да си купуват пуканки", подчерта режисьорът Бойко Илиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му културата ни загуби много от това, че българските кина се унищожиха.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Да но ако чакаш много някой филм е по-добре да отидеш защото ще го чакаш няколко месеца докато се появи с хубаво качество в интернет.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ходя на кино в България заради слабата лична хигиена на доста хора...
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-удобно е едно кино да е в мол.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега кината са с много на брой , големи зали и много екстри. Кой да ходи в старите зали, в които редуват три филма и има лоша видимост, слаб наклон на амфитеатъра, малък екран и кофти звук? Никой не ни кара насила да купуваме пуканки, но и никой не може да ни накара насила да ходим в гадно кино, само от носталгични подбуди. Отделен е въпросът, че преди филмите с малко пари и без ефекти казваха много, а сега много филми за много милиони, които не казват нищо. Времена...
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре на апартаментчетата...
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кино и култура?! Не ставайте смешни. 2019-та година е... Имам собствена кинозала вкъщи- звукоизолирана и акустично третирана. НИКОГА няма да дам и 1лв. да гледам нещо на кино, при условие, че има премиум абонаменти за какво ли не и последните филми мога да ги гледам легално малко, след като излязат. Да не говорим за пиратското съдържание, но не го коментираме в момента. Театър- тук е културата. Имаме семейна абонаментна карта за 2 софийски театъра и винаги ще имаме, защото те заслужават.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кино не съм ходил от... Не знам вече колко време. И няма и да отида. Вече има интернет.
1
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни интересува!