Цигулката или живота в "Пиле със сливи"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
23 фев 2019 09:15, Петя Славова
1
Цигулката или живота в "Пиле със сливи"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Колко дълбоко може да ни докоснат струните на една цигулка проследяват режисьорите Винсент Парно и Мариан Сатрапи в "Пиле със сливи".

Историята ни връща към 60-те години на миналия век в Техеран, където живее един от най-известните и обичани музиканти. Насър Али Кан (френският актьор Матиьо Амалрик). Проблемите настъпват, когато любимата му цигулка се счупва. А за него инструментът е като живо творение. Героят предпочита да умре, отколкото да се примири и да го замени с друг.

Режисьорите следват отблизо емоционалните ситуации на Насър. Изоставил музиката, героят е връхлетян от спомени от детството, редувани с мисли за бъдещето на децата му. Покрай неговата участ се разкрива един различен, светски Иран, не потънал в ислямския фундаментализъм.

Пъзелът на живота на музиканта се реди постепенно от минало и настояще. Меланхолията и депресията се редуват с комични моменти и магически реализъм. Мелодията на живота е трогателна, докосваща, докато разкрива тайната на главния героой защо цигулката за него е повече от живота му.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Bulgaria ON AIRПиле със сливи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари