Самотата в нас, около нас: "Завръщане"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
24 фев 2019 09:15, Петя Славова
3
Самотата в нас, около нас: "Завръщане"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Не са много режисьорите, които още с дебюта си категорично заявяват позициите си на майстори на кино разказа. Но Андрей Звягинцев е от тях и именно първият му игрален филм "Завръщане" го изстрелва на върха на седмото изкуство.

Продукцията си извоюва "Златен лъв" в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция през 2003 г. и веднага специалистите правят аналогия с "Иваново детство" на Андрей Тарковски, също носител на  "Златен лъв".

Сюжетът в "Завръщане" ни вмъква в живота на едно семейство. Баща внезапно се прибира у дома, за да се срещне с двамата си сина, които са пораснали и почти не го познават.

Заедно тръгват из руската северна пустош за риболов. По пътя празнотата от 12-годишното му отсъствие се пропуква Звягинцев проследява отблизо незнанието на тримата да стигнат един до друг.

Благодарение на дългите кадри на оператора Миша Кричман, вдишващи природата и едновременно с това стоящи на респектиращо разстояние от персонажите, филмът изследва човешката немощ пред силата на природата.

Привидно баналният конфликт между родители и деца стига твърде далеч, изследвайки ролята на бащата като  биологичен родител, като настойник и като Бог. Звягинцев е безмилостен, надниквайки в самотата на всеки един от героите. Нюансите са студени, мрачни, безизразни, предвестник на човешка трагедия.

Гледайте "Завръщане" на 24 февруари от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Не философствай бе ***
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами яж МакДоналдс и си трай тогава