Ужасите в Невърленд: На 8 март – скандалният филм за Джако

HBO го пуска в две части, задава ли се съдебна битка?
Обновена: 28 фев 2019 09:36 | 28 фев 2019 09:35, Петя Славова
36

Снимка: HBO

Документалният филм на HBO "Напускайки Невърленд", който предизвика смут у роднините на Майкъл Джексън ще има премиера на 8-ми март. Двете части в общо 4 часа дават гласност на отделни, но сходни истории на две вече пораснали момчета. Продукцията бе прожектирана по време на фестивала Сънданс и изследва отделните, но успоредни преживявания на двe малки момчета, Джеймс "Джими" Сейфчук (тогава на 10 г.) и Уейд Робсън (тогава на 7 г.), и двамата приятели с Майкъл Джексън.

Децата и семействата им не се познават, но имат сходни истории с Краля на попа. Те и техните семейства биват поканени в неговия чуден свят, в годините, в които той е на върха на кариерата си.

Интервютата на Сейфчук, сега на 37 г., и Робсън, сега на 41 г., допълнени с тези на членове на семействата им, пораждат противоречиви чувства и усещане за свиване в стомаха. "Напускайки Невърленд" рамкира портрет на трайни емоционални щети, изследвайки комплицираните усещания, които карат двамата мъже да се изправят пред спомените си след толкова години и то след като и двамата вече са станали бащи.

Продуциран и режисиран от Дан Рийд (познат от номинирания за награда Еми "Шарли Ебдо: Три дни на ужас"/ Charlie Hebdo: Three Days of Terror, 2015 и "Ужас в мола"/ Terror at the mall, 2014 – и двата оригинални продукции на HBO), "Напускайки Невърленд" разказва в две части от по 1 час и 56 минути тази полемична история от личния живот на Майкъл Джексън. Премиерата и на двете части в онлайн стрийминг платформата HBO GO и в HBO OD е на 8-ми март.

Двете части ще се излъчат по телевизионния канал HBO в две поредни вечери на 10-ти и 11-ти април от 21:00 часа.

Джеймс Сейфчук е дете-актьор от калифорнийския град Сими Вали. През 1986 г., когато е на осем години, той участва в реклама на Pepsi заедно с Джексън. Двамата се сприятеляват и Майкъл става близък приятел на семейството му в рамките на месеци.

Уейд Робсън е дете-танцьор от Бризбейн, Австралия. През 1987 г., едва петгодишен, той се среща с Джексън зад кулисите на сцената, на която печели конкурс за танцьори-двойници в родния си град. През 1990 г. майката на Робсън, Джой, приема поканата на Майкъл за уикенд на цялото семейство в имението му, когато се формира и тяхното по-близко приятелство.

Майкъл Джексън се вписва в живота и на двете семейство поотделно, но по сходен начин. Подходът му е отворен, положителен и воден от демонстриране на искрено приятелство към съответното детето. И за двете семейства Майкъл става доверен близък приятел и ментор, изразявайки приятелската си  привързаност към двете момчета, но в същото време бавно ги изолира от семействата им.

Най-ярките спомени и на двамата мъже от онези им години са свързани именно с посещенията им в ранчото на Джексън "Невърленд", намиращо се северно от Санта Барбара. И двамата описват престоя си там като място от детските сънища – увеселителен парк пълен с игри, екзотични животни и безкраен достъп до бонбони и забранена от от родителите им храна.

Тези посещения постепенно започват да включват нощувки, при които Майкъл и съответното дете спят в една спалня, а родителите са отделно. И Робсън, и Сейфчук описват как това, което е започнало като забавно преспиване в една стая е довело до интимен контакт. Робсън е на седем години, когато нещата се променят, а Сейфчук е на 10. Скоро, както болезнено си спомня Сейфчук, почти всяко невероятно място в Невърленд е белязано от сексуален контекст.

През 1991 г., с подкрепата на Джексън, майката на Робсън се мести с него и дъщеря си Шантал в Лос Анджелис, за да подпомогне развитието на кариерата на сина си като актьор. Това решение разделя семейството, оставяйки бащата на Робсън, по-големия му брат и баба им в Австралия. Във филма на HBO братята и сестрите на Робсън говорят за тази дистанция на фона на сближаването на Джексън с Робсън и майка им.

От самото начало Джексън внушава на Робсън и Сейфчук, че трябва да пазят сексуалния си контакт в тайна. Робсън си спомня, че Джексън му казал, че и двамата ще влязат в затвора до края на живота си, ако някой разбере.

В тийнейджърските си години и двете момчета откриват, че имат паралелно специално място в живота на Майкъл и че това, което всеки от тях е смятал за специално, всъщност се случва и на друг. Въпреки това те запазват лоялността си към него, обвързани със сложната емоционалност на отношенията свързани с насилие. През 90-те години, когато към Джексън са отправени публични обвинения за сексуална злоупотреба с малолетни, защитата на Джексън призовава  Робсън и Сейфчук. Тогава и двамата категорично отричат и пред родителите си и пред обществото, че Джексън се е държал непристойно с тях.

Робсън става един от най-успешните младо хореографи от поколението си и работи с NSYNC и Бритни Спиърс в разгара на кариерата си. Успехът му обаче е белязан от тъга и депресия. Сейфчук се реализира като режисьор и рок музикант, но също се сблъсква с пристъпи на депресия и пристрастяване. И двамата днес са женени и са бащи на момчета. Гледайки как синовете им порастват, емоционалните им терзания се засилват и опита им да притъпят спомените от миналото се провалят. Това отпушва с пълна сила травмите от сексуално насилие десетилетия след като се е случило.

На ръба на емоционалните си кризи и двамата мъже стигат до точка, в която искат да споделят истината на членовете на семейството си. Днес, години след пребиваването си в "Невърленд" те решават да говорят и да разкажат историите си.

 "Ролинг Стоун" описва документалният филм като "труден за гледане, още по-труден за игнориране, невъзможен е да се забрави ... портрет на храброст", репортерът на "Холивуд Рипортер" го нарича "мъчителен, сложен и сърцераздирателен", а Variety описва документалния филм като като "опустошително мощното и убедително свидетелстване".

"Напускайки Невърленд" е продуциран и режисиран от Рийд; монтажът е на Джулс Корнел, асистент продуцент Маргерит Гаудин. Композитор на музиката е Чад Хобсън, а музикален продуцент е Стив Маклафлин. Изпълнителни продуценти от страна на отдела за документалистиката на HBO са Нанси Абрахам и Лиза Хелър.

Семейството на Майкъл Джексън обаче заплаши, че ще съди HBO, ако излъчи филма. Предстои да разберем дали ще се разрази съдебна битка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
15
 
! Отговори
тъжно преди 5 години
До Анонимен 11Маколи Кълкин е едно от момчетата на Джаксън с които той се е гаврел.---------------------------------------------------------------------------------------Със сигурност травмата му от детството го унищожава бавно!
15
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръсния избелен педофил трябва да бъде изобличен пред лицето на целия свят.
14
6
 
51
 
! Отговори
Shark преди 5 години
И защо чак сега се сетиха тези да разгласяват всичко това. За пари ли закъсаха, какво? Защо още тогава родителите не са направили необходимото. И защо са оставяли децата си да спят в една стая с него. Всичко е за пари.
13
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди време едното дете си призна, че баща му го накарал да лъже за историятав разгара на излизането на новия албумпридуцентите решеват да платят 6 милионаза да говори по тематабащата взема 6 милиона и си гледа кефадетето като порасна си призна лъжата в социалните медии
12
11
 
42
 
! Отговори
... преди 5 години
Явно са го закъсали хората...Явно им трябват малко слава, парици...
11
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маколи Кълкин е едно от момчетата на Джаксън с които той се е гаврел.
10
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
според мен тези двамцата във филма търсят само известност на гърба на М.Джексън. Остарели , позабравени ето ти шанс да се върнат под прожекторите.. нещастници...
9
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Шоподрусаше в скута си едно момченце облечено досуш като него ! Перверзно общество,което дойде и у нас...То това дойде още след 1944г у нас със съветската армия. Забрави ли паметниците, дето червеноармейците се целуват помежду си? А мазните целувки на Брежнев с правешкия селянин?
8
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете човека на мира бе.За мъртвите или добро или нищо.. Ама човешката алчност край няма.... и за слава и за пари всеки ще очернят
7
7
 
30
 
! Отговори
сп??нс преди 5 години
Човекът с истински проблеми, винаги е бил М. Дж. , и единственото което винаги съм искал е да видя баща му обесен за топките. Джако е искал да предпази талантливите деца от обсебващи родители и да им даде това което са му отнели на него. И като виждат това- тези родители тръгват да си търсят пропуснатите ползи.
6
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е този на снимките който го представят за Джако, даже и филм са направили. Това не е Джако. Джако е един от най-великите музиканти на всички времена, никой още не го е надминал, напишате в ютюб Jaco да видите кой е Jaco, Джако няма нищо общо с този.
5
19
 
15
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Майкъл се опълчи на задкулисието на което се кланят всички музиканти и беше убит. сега искат да убият и легендата!
4
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да гледаме 3 часа филм, за да разберем накрая, че Мачкан Чесън е педрашил малки момченца? Междо другото всеизвестен факт е, че и повечето световно известни певци и актьори са минали през леглата на разни богати чичаци когато са били малки, а родителите им не са имали нищо против в името на известността и парите, ще повърна....
3
20
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДЕЦАТА НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН СА НА МАКОЛИ КЪЛКИН ТОЙ ИМ Е РЕАЛНИЯ БАЩА! КАК Е ВЗЕЛ МАТЕРИАЛ ОТ МАКОЛИ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ГО Е УПОИЛ И ИЗЦЕДИЛ :D
2
11
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Филм ! Че той на едни музикални награди цяла вечер друсаше в скута си едно момченце облечено досуш като него ! Перверзно общество,което дойде и у нас...
1
17
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН Е ТЪРГОВСКА МАРКА ТЪЙ, ЧЕ СЪДЕБНА БИТКА ЩЕ ИМА И ЩЕ Я СПЕЧЕЛЯТ!!!БАЩАТА НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН ОБЯВИ ПРЕДИ НАД 5 ГОДИНИ, ЧЕ МУ Е НАПРАВИХ ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ КАТО ДЕТЕ ЗА ДА НЕ СИ ИЗГУБИ ГЛАСА!!ТЪЙ, ЧЕ АКЪЛА НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН СИ Е ОСТАНАЛ НА 11 ГОДИШНО НИВО КАКТО И РЕПРОДУКТИВНИТЕ МУ ОРГАНИ! И ДА ИМ Е СВАЛЯЛ ГАЩИТЕ Е БИЛО ОТ ЛЮБОПИТСТВО НА КОЙ МУ Е ПО-МАЛЪК И ТОЛКОВА!