Кино вълнения: Димитър Маринов и "Зелената книга" на СФФ

Актьорът представи лентата пред българската публика
10 мар 2019 09:06,
34

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Димитър Маринов представи официално лентата с негово участие "Зелената книга" на София филм фест. Лентата получи "Оскар" за най-добър филм преди две седмици в "Dolby Theatre".

Във филма българинът си партнира с номинирания за най-престижния кино приз Виго Мортенсен и носителя на "Оскар" Махершала Али.

Лентата е "вдъхновена от истинското приятелство", което успява да преодолее расизма и класовото разделение. Действието се развива в периода на сегрегацията в САЩ през началото на 60-те години на миналия век. Димитър Маринов влиза в ролята на руския челист Олег.

Още по темата

"Тук съм за да ви дам този момент, в който вие да се гордеете не с мен, а с това през което съм минал. Ако не бях минал през всичко в България, нямаше да съм това, което съм. Вярвайте - не съм взел и един час урок по актьорско майсторство в САЩ. Не исках да убият българското в мен", каза Маринов преди началото на прожекцията на "Зелената книга".

Актьорът се похвали, че става главен преподавател в елитна актьорска школа в Лос Анджелис.

"Написал съм 12 реплики на български и нито един студент няма да мине изпит, без да ги е научил", каза още Маринов.

Филмът е създаден по действителен случай. Дон Шърли е ямайско-американски класически и джаз пианист и композитор. Още на 9-годишна възраст той получава покана да учи в Ленинградската консерватория. През 1945 г. свири с Бостънската филхармония, а на следваща година - и с Лондонската. Той има докторска степен по музика, психология и църковно изкуство. Говори свободно осем езика и е бил талантлив художник. През 1962 г. Шърли изнася серия концерти в южните щати, а негов шофьор е Тони Лип (Виго Мортенсен). Двамата преминават през редица премеждия, породени от отношението към Дон заради цвета на кожата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 9 Гледай "Денят на бащата" с главна роля Захари Бахаров и я сравни с тази боза и пак ела.
10
10
 
13
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 5 години
Сега не разбрах тоя главен герой у филма е или къса билетчета на входа ???
9
14
 
14
 
! Отговори
Joro преди 5 години
От много време не бях гледал такъв хубав филм. Може да са 5 реплики, но в холивудска продукция спечелила оскар. Колко бяха репликите на "великия" Захари Бахаров в гейм оф тронс?
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Димитър Маринов-Премиер..или най малкото Президент!Надуха ни главите с тоя ама така и не дадоха поне 2 секунди да видим аджеба за какво става дума!Пак безпочвени фойерверки да видим колко сме велики(даже и в мизерията на страна от третия свят)
7
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах откъс от филма и не ми хареса. Въпрос на вкус, но явно американците напоследък ги избива на псевдоценности от преди 50-60 години.
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах филма.... Нашият най-нов сериал "Денят на бащата" е поне 2 класи над тоя филм.
5
5
 
27
 
! Отговори
мост преди 5 години
До АнонименСъщите тези Махершала Али и Виго Мортенсън изведоха Димитър Маринов на сцената на Оскарите. Сигурно има защо! И му подадоха своята статуетка. И това не просто така! Зарадвайте се, хора, наистина си заслужава! , както виждаме, за разлика от много други нашенски "герои" този човек не се е самозабравил!!!
4
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Филмът е хубав. Браво на Димитър Маринов, че е сбънал мечтите си и най-вече за това, че не се е отрекъл от името си и не се представя като на Дим Мар /примерно/, както правят поамериканчените.
3
22
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Личи му, че е бил 2 години в затвора. Нагъл ***. Трябва да го върнат отново там.
2
5
 
30
 
! Отговори
успехи! преди 5 години
Искрено му се радвам на този човек - животът му е чист пример за това как се постига мечта. Въпреки ВСИЧКО той успя! За участието си във филма - никакви протекции, не е наше момче, дори обратното - емигрант, не е холивудска звезда, просто няколко малки участия преди това. Но накрая - червен килим на Оскарите. Всичко си е заслужил САМ, до последната усмивка на последния зрител на филма! Давай, човеко, върви напред и навсякъде напомняй на света за България!!!
1
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вече де!Тази "роля" беше 4 думи!Оскарът всъщност е за Махершала Али,Виго Мортенсън и тяхното невероятно представление!Ако не е гледал филма човек,като го слуша Димитър,ще си помисли че той е измислил киното!