Кино вълнения: Димитър Маринов и "Зелената книга" на СФФ

Актьорът представи лентата пред българската публика
10 мар 2019 09:06,
34

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

Димитър Маринов представи официално лентата с негово участие "Зелената книга" на София филм фест. Лентата получи "Оскар" за най-добър филм преди две седмици в "Dolby Theatre".

Във филма българинът си партнира с номинирания за най-престижния кино приз Виго Мортенсен и носителя на "Оскар" Махершала Али.

Лентата е "вдъхновена от истинското приятелство", което успява да преодолее расизма и класовото разделение. Действието се развива в периода на сегрегацията в САЩ през началото на 60-те години на миналия век. Димитър Маринов влиза в ролята на руския челист Олег.

Още по темата

"Тук съм за да ви дам този момент, в който вие да се гордеете не с мен, а с това през което съм минал. Ако не бях минал през всичко в България, нямаше да съм това, което съм. Вярвайте - не съм взел и един час урок по актьорско майсторство в САЩ. Не исках да убият българското в мен", каза Маринов преди началото на прожекцията на "Зелената книга".

Актьорът се похвали, че става главен преподавател в елитна актьорска школа в Лос Анджелис.

"Написал съм 12 реплики на български и нито един студент няма да мине изпит, без да ги е научил", каза още Маринов.

Филмът е създаден по действителен случай. Дон Шърли е ямайско-американски класически и джаз пианист и композитор. Още на 9-годишна възраст той получава покана да учи в Ленинградската консерватория. През 1945 г. свири с Бостънската филхармония, а на следваща година - и с Лондонската. Той има докторска степен по музика, психология и църковно изкуство. Говори свободно осем езика и е бил талантлив художник. През 1962 г. Шърли изнася серия концерти в южните щати, а негов шофьор е Тони Лип (Виго Мортенсен). Двамата преминават през редица премеждия, породени от отношението към Дон заради цвета на кожата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този още малко ще каже че филма е спечелил оскар заради него.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Димитър Маринов е невероятен!
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bravo !!!
28
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре стига бе, за 4 реплики във филм, сте готови и улица на негово име да кръстите... Само защото е гей ни проглушихте от възхвали...
27
10
 
9
 
! Отговори
Joro преди 5 години
Абе слушайте си кючеците, възхащявайте се на сериалните мутри. Изглежда в тинята ви е добре. На човек насила можеш да вземеш, но не и да дадеш.
26
5
 
6
 
! Отговори
Joro преди 5 години
*** ще викаш на баща си, а кой филм ти е фаворит слаб ме вълнува.
25
11
 
17
 
! Отговори
тоня преди 5 години
И друго г.н Маринов, дойдохте, видяхте, представихте филма! Преди окончателно и напълно да се омерзите от злобата и завистта, по живо по здраво се връщайте обратно и яко се захващайте с новите си проекти. Има хора, които искрено и неподправено ви се възхищават - вземете това вдъхновение от родината, и довиждане! Останете ли още малко, ще ви се доплаче от обида и ще започнете да се питате - бе аз какво им направих на тия хора, та така говорят. Знаете отговора...
24
5
 
10
 
! Отговори
детелини, детелини преди 5 години
До АнонименАйде бе, стани и ти преподавател в такава школа! Гроздето е кисело май!
23
9
 
30
 
! Отговори
тоня преди 5 години
Г-н Маринов, ако още се чудите защо е тая злост и опити за омаловажаване от страна на доста българи, да ви кажа - нашенецът всичко ще ви прости, вкл. Червения килим, Джулия Робъртс на 1 м. от вас, уважението на екипа на филма... всичко, с изключение на едно. И то е следното - достиженията ви са ВАШЕ СОБСТВЕНО ДЕЛО. На никого не сте се молили, не чакате европейски средства, за да разгърнете таланта си, не крадете и лъжете, просто се борите и успявате! Това у нас не се прощава!
22
6
 
18
 
! Отговори
Vania преди 5 години
Не сме успели да гледаме още наградения с Остар филм "Зелената книга", но знам, че искам да гледам нашия Димитър Маринов във всеки филм. От сърце му пожелаваме успех за ролята в бъдещия сериал... Стискаме палци!
21
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То школи за актрско майсторство в ЛА са като школи за шофьори в БГ или курсове по английски в Лондон...
20
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои хора навярно оеднаквяват шедьовъра "Зеления път" с тази простотия "Зелената книга".
19
9
 
7
 
! Отговори
Vania преди 5 години
Не съм гледала още наградения с Оскар филм "Зелената улица", но знам, че искам да гледам нашия Димитър Маринов във всеки филм. Искрени пожелания за успех за ролята в бъдещия сериал... Стискаме палци!
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Рома" заслужава Оскар! Но интригите на Спилбърг искарват Зелена книга. Филм ,който не говори нищо ново,пак бял учи черен как да живее,пак гейски истории,българин говори на руски с акцент..Холивуд.Но "Рома" е съвсем друго..Бижу.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Жоро, Е зелената книга ли да ми е фаворит, бе ***? Тази простотия? Не се излагай!
16
7
 
17
 
! Отговори
Joro преди 5 години
За българския зрител " под прикритие" е върха в киното, а шабан шаулич- върха в музиката. Страната на анцузите и фолка.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иво Андонов и Джаро са най-големите! Толкова за българското кино!
14
10
 
18
 
! Отговори
Крумов преди 5 години
Гледах филма-чиста пропаганда. Ако не са филмовите критици да ни обяснят неговите скрити възвишени стойности и морални ценности ние едва ли ще го възприемем правилно. Аз не знам за кого ги правят тези филми- за масовия зрител или за изкуствоведи. Колкото до ролята на българина- тя може да се изиграе от всеки един човек. Просто се е случил на правилното място и в точното време и това че е българин е чиста случайност. Сега българите сме прокудени из целият свят за да търсим начин за оцеляване.
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак изплува "киселото" в коментарите! Защо не умеем да се радваме? Защо все трябва да сме анти? Ако някой е станал по погрешен начин, да полегне пак, па да се поправи! Я пак!Браво на Маринов, браво на Бахаров!
12
8
 
11
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Коментарите са на очкваното ниво,за съжаление.Филмът наистина заслужава Оскар и Д.Маринов играе чудесно.