Да усетиш революцията с "Валенса: Човек на надеждата"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
6 апр 2019 09:00, Петя Славова
12
Да усетиш революцията с "Валенса: Човек на надеждата"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Пътят на Лех Валенса от обикновен работник в корабостроителница до човека, повел революция, допринесла за събарянето на тоталитарния режим в родната му Полша разказва Анджей Вайда във "Валенса - човек на надеждата".

Носителят на "Оскар" обича задълбочено да проследява историята на Полша във филмите си. В случая ни връща към 80-те години на миналия век и падането на комунизма.

Полският класик ни показва Лех не само като политически лидера, а и като обикновен човек, мечтаещ да промени света, в който живее. Неговата история се превръща във вдъхновение за мнозина.

Филмът пресъздава интервю на Валенса пред прочутата италианска журналистка Ориана Фалачи, в което той се движи между миналото и настоящето, между знаковите събития и личния си живот.

Вайда  внимателно проследява как личния му живот влияе на политическите му решения и обратното. Архивни кадри, използвани от миналото като опашките пред магазини, протестиращи хора, Валенса при папата допринасят за усещането за достоверност.

Продукцията на Вайда е полското предложение за номинация за "Оскар" през 2013 г. Ролите са поверени на Роберт Венцкевич, Агнешка Гроховска, Мачей Штур, Мирослав Бака, Збигнев Замаховски. Гледайте "Валенса: Човек на надеждата" на 6 април от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Поради липса на средства, другарят Вайда не е имал пари за няколко допълнителни метра лента и затова не е имал възможност да покаже колко поляци са били екзекутирани благодарение благодатните и напоителни доноси на другаря Валенса пред полската Държавна Сигурност.
7
1
 
2
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 5 години
Лех Валенса е Най-Богатия човек в Полша - има 25 Апартамента и Хотел в САЩ .Мислете Роби на Труда - кой ви бачка и за кой бачкате .
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полския Тренчев.
5
1
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Българина е генетически заложен страхливец и "наведена глава", затова с удоволствие очерня други които са проявили смелост и свободен дух!
4
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 5 години
Общо взето ,ограничен човек!
3
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 5 години
Валенса за уличен оратор става ,но за държавен ръководител - не!
2
2
 
4
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Вече 30 години усещаме революцията, така я усещам,че не мога си седна на Д-то .
1
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Човек на Запада медийно употребен за свалянето на комунизма в Полша...