Арменският геноцид отблизо с "Не ми казвай, че момчето е лудо"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
7 апр 2019 08:40, Петя Славова
30
Арменският геноцид отблизо с "Не ми казвай, че момчето е лудо"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Колко навързани могат да бъдат събитията и как едно решение променя съдбата на други показва Робер Гедигян в "Не ми казвай, че момчето е лудо".

Филмът обръща внимание на арменския геноцид като историческите събития разтърсват през личните трагедии на персонажите.

80-те години на миналия век. Млад мъж от арменски произход Арам организира покушение срещу турския посланик в Париж. При атентата пострадват и невинни като велосипедистът Жил Тесие, който губи краката си.

За да не бъде заловен Арам се присъединява към Арменската армия на освобождението в Бейрут - огнен револционен център в света по това време. Майка му се свързва с ранения Жил в болницата и търси опрощение. По-късно с него се свързва и Арам и се опитва да го превърне в свой говорител.

Режисьорът Гедигян, който също е от арменски произход, деликатно проследява всяка човешка история, а филмът му е вдъхновен от автобиографичния разказ "Бомба" на Хосе Антонио Гуриаран.

Ролите са поверени на Симон Абкариян, Арианe Аскарид, Грегоар Льопрен-Ринге, Сирус Шахиди, Разан Джамал, и др. Гледайте "Не ми казвай, че момчето е лудо" на 7 април от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
2
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Кланета е имало. Жертви са били всички от мирното население: кюрди турци, арменци,гърци. Арменцитеи гърците се връзват на хипотетичното разпарчетосване на Османската империя от Франция и Англия и във времето на войната принципът е бил: Където има грък, ще е Гърция, където има арменец ще е Армения. Останалото население под ножа. Да, ама не. А и се знае, че арменците са пета клона на Русия
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато турската армия воюва срещу , английски, френски, гръцки австралийски,новозеландски и италиански армии на Дарданелите и западна Турция и в Карс на изток срещу руснаците ,арменците се вдигат на въстание и почват погром над турските и кюрдското население в Анадола,тогава Ататюрк дава нареждане аскера да се върне и да озапти озверелите арменци
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да кажем ние със съжителството.Пет века си живуркахме .Това история на един народ ли е.
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 годи и ще слушам Глупсоти от рода на как отоманците са давали помощи н бед ит е българи и са им строяши църквите, а популацията на арменците се е отровила в началото на XX век... Продължавайте с глупостите!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В саундтрака трябва да има някоя друг песен на System of a Down.
15
4
 
18
 
! Отговори
Таня Латинова преди 5 години
Словакия не иска(словашкия народ) американски бази. Браво това е народ а не *** както казват за нас българите. А северо-корееца е супер водач който не си сваля гащите като нашите предатели в началото на 90те години та до днес...
14
11
 
11
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 5 години
....Няма невинни турци и евреи....да не коментирам по нататък.
13
6
 
13
 
! Отговори
Умен българин преди 5 години
Филмът е наистина силен и въздействащ. Само, че от умни за умни хора, а не за драскачите от този форум - те нищо няма да разберат.
12
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са гаден народ. Където и да стъпят само геноциди и кланета правят. Затова всички съседи ги мразят. Определено ще гледам филма. Арменското клане е било нещо супер ненормално. Но такива са турците. Дай им кръв, убийства и кланета... Само това им е в главата. За друго нямат акъл.
11
21
 
21
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
арменците са големи комплексари....от огромното царство преди 3.000 години е останала земя колкото малкия ми нокът...и все още се карат помежду си и със всички съседи...сега цялата им надежда за просперитет са милиардите които се надяват да вземат като обезщетение за геноцида...а защо османците са накарали арменците да страдат...това никой не пита...
10
5
 
11
 
! Отговори
До НЕбългарин преди 5 години
Има предвид такива като теб
9
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арменският геноцид, както и Априлското възстание, са пряко следствие от намесата на Азиатския департамент на Просия.
8
3
 
12
 
! Отговори
До Waffen SS преди 5 години
Благодаря, че потвърди написаното от мен.
7
22
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Сега трябва да се умиляваме от терористи ли? Горкия арменски терорист, колко гоболи душата, че е оставил един французин без крака... И на български се казва прошка, опрощение сте го преписали от татаро-монголския оригинал.
6
15
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До До Waffen SS/Аналитичното и научно то мислене ,който не са обременени с улични познания са моята отличителна черта.Не се водя по ураджийкото стадо, страдащо от комплексите на тълпата.Ама четете,не само "Атака" и "Уйкенд" и най-вече не пишете глупости,които предполагам,че са вашето аплоа,кореспондиращо с вашият произход и образование.И още нещо обръщението към мен да е Ви",колкото и да ви е чуждо
5
4
 
17
 
! Отговори
До Waffen SS преди 5 години
Мисленето НЕ Е от силните ви страни
4
19
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
В своята богата 1339годишна история,от които към 670 години под чуждо владичество,Може да се каже ,че България само при Крум и Симеон се е доближавала до понятието империя,като тези периоди са били средно по 20 години.Няма как една държава да претендира да бъде империя и да не сече собствени монети.България започво да сече монети в средата на 13-ти век,а малките градчета по черноморието кото Месембрия,Аполония,Бизоне са секли монети още през 4-ти век пр.н.е..
3
16
 
7
 
! Отговори
Апфуу преди 5 години
Апфуу че глупави представители на България по тея форуми
2
8
 
28
 
! Отговори
Турците преди 5 години
Турците са чергарски народ, когато са дошли на Балканите са завладяли Българската империя и Византийската империя, защото и двете са били разидинени, а Византия с много слаб император. Турците са се настанили в най големите градове на двете империи. Приписват си всичките ястия и храни, за техни, също така всеки град в България и Византия е имал крепост или замък, а те са ги разрушили. Откраднат богатствата всички завладяни държави и за една торбичка със злато подкупват хората да приемат исляма.
1
7
 
30
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Турците понеже са невинни като момина сълза, затова всички съседи ги мразят!