Отиде си звездата от филмите на Бергман Биби Андершон

Известната шведска актриса почина на 83 години
15 апр 2019 14:28, Петя Славова
0
Отиде си звездата от филмите на Бергман Биби Андершон
Снимка: IMDB

Известната шведска актриса Биби Андершон почина на 83 години, съобщи за в."Гьотеборгс постен" нейната приятелка, режисьорката Кристина Улофсон. "Биби беше голяма актриса и невероятен хуманист", каза Улофсон, цитирана от ТАСС.

Андершон започва кариерата си в киното, когато е на 15 години, в реклама, заснета от легендарния режисьор Ингмар Бергман. Скоро тя става една от звездите на шведското кино и театър, припомня БТА.

Андершон изпълнява една от първите си роли във филма "Усмивки от една лятна нощ" (1955) на Бергман, с когото кариерата й в киното е тясно свързана. Тя е играла в 11 филма на режисьора, сред които са "Седмият печат" (1957), "Поляната с дивите ягоди" (1957), "Сцени от съпружеския живот" (1973). Една от най-добрите й роли, според критиците, е на медицинската сестра Алма във филма "Персона" (1966).

През 1958 актрисата получава наградата на кинофестивала в Кан за най-добра женска роля във филма на Бергман "На прага на живота". През 1963 г. Андершон е удостоена със "Сребърна мечка" на Берлинския кинофестивал за най-добра женска роля във филма на Вилгот Шеман "Любовница".

През пролетта на 2009 г. Андершон получи масиран инсулт и оттогава бе в болница за възрастни хора в Стокхолм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари