Припят – от призрачния радиоактивен град до туристическа дестинация

Над 70 хил. души посещават опасната зона годишно
8 май 2019 20:06, Нели Христова
16
Припят – от призрачния радиоактивен град до туристическа дестинация
Снимки: Reuters

115 хил. души са евакуирани от 30 километровата "Чернобилска забранена зона“ след ада, избухнал в атомната електроцентрала през 1986 г. Близо 220 хил. души напускат окръга в следващите няколко години.

Преди 33 години, катастрофата не само отнема милиони животи, но и лишава множество хора от дом. Сред тях са 49 360-те жители на Припят, малкото градче, основано през 70-те за да бъде дом на онези, които работят в Чернобил и техните семейства.

Още по темата

След аварията Припят остава призрачен град. Хората оставят всичко след себе си – дрехи, книги, играчки и дори животните си, тъй като властите се страхуват, че козината им ще пренесе радиацията.

Само за няколко часа, от спокойно семейно градче, Припят се превръща в едно от най-радиоактивните и опасни места на света.

Днес все още е призрачен град. Ала през последните няколко години привлича много... странни туристи.

През 2011 година украинското правителство отвори "Чернобилската забранена зона“ за туристи над 18 години. Не че преди това хората не влизаха там нелегално. А само през 2018 г., Припят е посетен от 72 хил. души. - с 10 хил. повече от 2017 г. Някои са любопитни как би изглеждал постапокалиптичният свят, а други – да видят какъв е бил животът зад Желязната завеса. Книгите за СССР все още са отворени в класните стаи, съветската статуя на Ленин се издига на площада, недокосната. Блъскащите колички са в готовност в увеселителен парк, който трябвало да отвори няколко дни след катастрофата.

Радиацията от Чернобил причинява смърт, болести и мутации както за хората, така и за животните. Опасният облак се носи из цяла Европа и е почти невъзможно да се определи точно колко души е засегнал. Едно е сигурно – броят им е ужасно голям.

Днес "Чернобилската забранена зона“ е един пример, как дивият живот би се развил, ако хората изчезнат. Вълци, лосове, лисици, кафяви мечки, дори рисове обитават опасното място.

Въпреки че на много места радиацията е паднала под опасните нива, то има много „горещи точки“, а туристите са предупреждавани да не докосват и да не сядат върху нищо.

Голям е броят на компаниите, които предлагат обиколки из Припят. Появяват се все повече и повече хотели, готови да приютят авантюристите.

Но вместо всички те да са ориентирани към това да печелят на гърба на трагедията и смъртта, те предлагат едно "отварящо очите преживяване“. Повечето гидове разказват за тежките последици от Чернобил и поучават своите посетители, до къде света не трябва да стига.

Но дали туристите са в безопасност в Припят?

Повечето хора, които са посетили радиоактивния град, казват, че не са се почувствали застрашени. Всъщност техните екскурзоводи и уредите за отчитане на радиация, които те носели, ги накарали да се чувстват напълно в безопасност.

Ала според някои експерти, случващото се в Припят е едно голямо безразсъдство. Много от туристите всъщност не спазват правилата – те си тръгват от опасната зона "замърсени“. През 2017 година, мъж се опитва да се качи на радара "Дъга“, за да си направи селфи... и умира.

Посетителите на града са толкова много, че често се налага гидовете да се надбягват с други групи, за да може техните клиенти първи да стигнат до изоставеното виенско колело и да си направят снимки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 9. И какво ни казваш ти сега с това писание. Това е да разберем, че си гледал филма ли е, или мислиш че само ти имаш HBO.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветската радиация, най-полезната радиация
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобил та чернобил... Колко недъгави мозъци може да сте? Ами всичките атмосферни, подземни, надводни и подводни ядерени взривове къде ги слагате? Ако си мислите, че резултатите от тях са се утаили на дъното на океана, жестоко се лъжете... Чернобил е пеленаче в сравнение дори с един атмосферен тест...
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам колко е безопасен Чернобил червени каскети.Според официални данни заболелите от различни видове рак в Украйна и Беларус са с 4000% (четири хиляди процента) повече в периодът 1986-1994г. отколкото преди.И това е само началото.Горе-долу след 50,70год ще бъде ясна пълната картина на пораженията а след това ще започнат и генетичните аномалии.Разбира се на вас нищо ви няма.Вие сте железни.Сигурно светите и в тъмното.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странен начин да хванеш рак че и да си платиш за това 5000-10000 евро но щом ги влече.Са най-модното било да си вземат капсулка с радиоактивна прах или вода от онова отровното езеро и да си я носят на шията за спомен и като входно билетче за онкото.То че животът кипи,там кипи,но е изкривен болен и уродлив.Колкото по-сложен е един организъм толкова повече го уврежда радиацията.Ако хвърлите на земята един чук и един смартфон и чукът оцелее а смартфонът-не ,това не значи че смартфонът е излишен.
10
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моят син беше там на екскурзия преди месец . Било му много интересно . Няма опасност . Другите ядрени реактори си работели и работници ги обслужвали . Даже обядвали в стола на централата . Чудна работа !!!
9
5
 
14
 
! Отговори
Факт преди 4 години
33 години след аварията в района кипи див живот!Завръщат се даже изчезнали преди видове.Което идва да ни каже,че човекът май е излишното звено в екосистемата...
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При аварията в Чернобил са тествани аварийните системи - спира се производственото охлаждане за да се провери дали ще се включат аварийните охлаждащи помпи. Нещастния украинец дава заповед да се изключи и аварийната охлаждаща помпа докато реактора е в състояние, което временно рязко увеличава отделянето на топлина, понеже в първия момент когато вкараш гасящите пръти ядрената реакция се усилва и чак после затихва. И това се е знаело от всички инженери в централата. Ама амбициозните укри...
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заповедта за спиране на аварийната охлаждаща помпа е дадена от украински комунист и си е била жива лудост. Присъстващите инженери са го предупредили за това многократно. Нямало е такова нареждане за такъв тест от Москва. Това си е изцяло локално украинско решение и всички плащат за него. Както и украинския голодомор е осъществен от УКРАИНЦИ. Бедняците са станали комунисти и са искали да отмъстят на земевладелците за това, че са ги карали да работят. Стига сте разгласявали украински неумнотии!
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Преди 33 години, катастрофата не само отнема милиони животи"Колко милиони са отнетите животи днесбг? До 10-15 милиона или повече?"Ахаххахах 37 души са загинали заради аварията- 29 от които от радиационна болест. Разбира се Днеса със замах ги раздуват до милиони.
5
10
 
8
 
! Отговори
Po преди 4 години
От украинците по-*** същества няма на този свят голям!!!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще отложа посещението си за след 20 000 години.
3
14
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПОЛУЧИЛИ СА ИЗВЪНРЕДНА НЕОЧАКВАНА ЗАПОВЕД ОТ МОСКВА ДА СПРАТ ЦЕНТРАЛАТА И ДА Я ПУСНАТ НАНОВО!!! БИЛО Е ЗА ТЕШКАРЕНЕСАМО, ЧЕ ТОВА НЕ Е ПРОСТА ЗАДАЧА!! ВЕДНЪЖ СПРЯНО ПОСЛЕ ТРУДНО СЕ ПУСКА! И Е ГРЪМНАЛО!!! ИМА ЦЯЛ ФИЛМ КОЙТО ГО ОБЯСНЯВА-------------ГЛАВНАТА ВИНА Е НА РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКИ ССССР ТЕ И ТЯХНОТО МАЛО-УМИЕ ИЗБИХА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ХОРА!
2
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вятър работа са тези екскурзии до Чернобил ! По- добре посетете Москва , има какво да се види.
1
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от украински алкохолици толкава. Избиха маса невинен народ.