Обикновеният човек, смазан от "Левиатан"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
12 май 2019 08:48, Петя Славова
28
Обикновеният човек, смазан от "Левиатан"
Снимка: Bulgaria ON AIR

В покрайнините на малък крайбрежен град край Баренцово море животът е привидно спокоен. Подобно на природата - дистанцирано красива, съчетала всички студени тонове, носещи безкомпромисна обреченост.

Именно там ни отвежда филмът на Андрей Звягинцев "Левиатан". Сюжетът ни запознава със семейството на Коля (Алексей Серебряков), който живее със съпругата си Лиля (Елена Лядова) и сина си от предишен брак.

Всекидневието им хич не е спокойно, тъй като местният кмет е харесал имота им. Коля, обаче е непреклонен. Не иска да го продава, тъй като домът е свързан със семейната история и неговите предци. На помощ му се притичва приятел – адвокат от Москва (Владимир Вдовиченков). Но дали законът може да се противопостави на решенията на властимащите?

Звягницев безпощадно рисува поредния щрих в картината, в която държавната мащина е оприличена на Левиатан - Сатаната. Пред нея обикновения човек е сравнен с насекомо, както става ясно от думите на един държавен служител. Винаги действа по един начин - не те убива просто физически, смазва те духовно.

С мощен замах Звягинцев няма да ни остави равнодушни към видяното. Левиатан е покварил всеки в обществената йерархия, който раздава бездушно присъди, прикривайки се под наметалото на закона. режисьорът "не пренебрегва" и църковните ръководители, отдавна предали душите си на Левиатана. Укорът не е към вярващите, а към непристойното сливане на църковната с държавната власт.

Продукцията получи множество отличия извън границите на страна, включително бе и номинирана за "Оскар“, както се сдоби и със "Златен глобус“. Гледайте "Левиатан" на 12 май от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
9
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Петров,Тоя значи ли че филма не е хубав?Маниакалния стремеж за Русия хубаво или нищо тотално ви е изпържил мозъците.
5
5
 
11
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Обикновения човек у нас може да си куои апартаменти, къщи за гости на ниски цени, да види папата, ако има късмет, да вземе 300 лева пенсия, да кара по магистралите, да бута ромски къщи, да целуне ръка на БокУ на когото всичко дължим...не като в Русия и Путин- Леваиатана.
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добър филм
3
12
 
12
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Щом показва Русия в лоша светлина, значи работи за Сорос!Още ли минава този номер?
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филмът е страхотен. Всички филми на Звягинцев са такива!
1
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филма е отвратителен, след като го изгледате ще ви остане неприятно чуство, безизходност и черногледство, не ви препоръчвам да го гледате тъй като присъства и много анти руска пропаганда, алексей серебряков е известен с това че живее в канада ,но се снима (печели)в русия в такива филми които показват "руската" действителност, и повечето му интервюта са анти руски, тоест на хранилка при сорос, затова и нищо чудно че днес.бг също го предлагат да го гледате