Алмодовар впечатли критиците с "Болка и слава"

Според тях именно той залужава "Златна палма"
21 май 2019 15:37, Петя Славова
2
Алмодовар впечатли критиците с "Болка и слава"
Педро Алмодовар с Пенелопе Крус и Антонио Бандерас в Кан. Снимка: БТА

От Терънс Малик до Джим Джармуш, като се мине през откритията Ладж Ли и Мати Диоп - бунтът сякаш е ключовата дума по средата на 72-ото издание на кинофестивала в Кан, което най-накрая може да е това на Алмодовар - любимеца на много критици с филма си "Болка и слава", предаде АФП.

Ласканият от пресата испански режисьор е на първо място в избора на критиците, отразен от специализираното издание "Скрийн" с бал от 3,3 (от 4), пред дебютантката Мати Диоп с поетичния "Атлантик" - история за изгнанието и призраците в Сенегал (2,8).

Още по темата

"Единайсет от 15 френски критици, запитани от "Филм франсе", казаха, че "Болка и слава" заслужава "Златна палма".
При тези очаквания Алмодовар заяви, че "може да оцелее и без наградата" и обеща отново да участва във фестивала, стига да го канят. "А ако един ден я получа, ще бъде прекрасно", добави той, цитиран от БТА.

Сред другите филми, които направиха голямо впечатление, са "Скрит живот" на Терънс Малик в духа на "Дървото на живота", който вече му донесе "Златна палма" през 2011 г. и "Портрет на младо огнено момиче" от французойката Селин Сиама - разказ за изгарящата любов между две жени - художничка и модел.
Обещаващата програма на кинофестивала в Кан по-скоро отговоря на очакванията. Голяма част от филмите предават "ужаса на съвременния свят", като много от жанровите филми са социални.

В представените досега десетина филма има борещи се със зомбита ("Мъртвите не умират" на Джим Джармуш), юберизация ("Съжаляваме, че не ви намерихме" на Кен Лоуч), загадъчни убийци ("Бакурау" на Клебер Мендонса Фильо), нацизъм ("Скрит живот" на Терънс Малик), социална нищета в предградията ("Клетниците" на Ладж Ли).

Обявявайки селекцията, директорът на фестивала Тиери Фремо я определи като "Романтична и политическа".
Предстои премиерата на филма на Тарантино "Имало едно време в Холивуд", който е най-очакваният на фестивала. Той вече спечели "Златна палма" преди 25 години с "Криминале".

Сред другите очаквани филми е "Матиас и Максим" на канадеца Ксавие Долан, който спечели Голямата награда през 2016 г. с "Това е само краят на света" и "Мектуб, моя любов: Интермецо" на лауреата на "Златна палма" Абделатиф Кешиш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този голям режисьор още не са ли го налазили откачалките от #metoo ? Направо е минал между капките
1
2
 
5
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
Пенелопе Круз продължава да е страхотна жена. По някакъв начин е напълно обикновенна, а в същото време си даваш сметка че е невероятна.